turk mutfaginin son derece leziz tatli orneklerinden biridir. bol seker, ekmek kadayifi *afyon kaymagi ile yapilir. bu tatlida onemli olan serbeti tatliya cektirmektir. tatli soguduktan sonra kaymak konulmalidir. aksi halde kaymak erir.
ikballerde yenmesi gereken tatlı. afyondaki yol üstünde bulunan ikbalde porsiyonu daha küçüktür, ayrıca daha pahalıdır, ankara 7. cadde de kiyle de aynı lezzettedir.
askerde bayat ekmeklerin bir sekilde askerin midesine inmesi icin yapilan tatli.
kaymakli değildir. sadece ekmek kadayifidir.
ya da kaymaksiz ekmek kadayifi.
Adapazarı'nda tarihi meşhur ıslama köfteci de nefis yapılan tatlıdır. üzerinde kocaman kaymak ve bol cevizle servis edilmektedir. Kesinlikle şerbeti yakıcı değildir.
uğruna gecenin bir yarısı yollara düşülen tatlıdır. zamanla bu sevginin önüne geçilemez ve evde yapmayı öğrenirsiniz, fırınlanmış şekilde alınan tatlı ekmeği tariftekine göre ıslatır ve kaymakla afiyetle yersiniz.
sevmeyenle veya henüz yememiş olan ile asla yemek muhabbeti yapılmaması gereken. osmanlı padişahlarının bizlere bıraktığı en güzel miraslardan birisidir.
2 kat şerbete doyurulmuş bayat ekmekten yapılır. orjinal manda kaymağı ile rakipsiz olur. ustanın tarzına göre kaymak 2 katın arasına veya üzerine konur.
kaymak neresine konursa konsun affedilmeden götürülmesi gerekir.
insanda; dilin kenarlarında hafif ekşime hissi uyandıran ve ağzından şapır şapupur sular akmasına sebebiyet veren bir tatlı. yemeyip yanında yatılası tatlı.
en mükemmel olanı afyonkarahisar'da yenir çünkü kaymağın hası ordadır. öyle şekerle karıştırılmış dandik inek kaymağı değil gerçek dombay kaymağı olmalı bu kaymak 2 parmak kalınlığında ve süper bir tada sahiptir. özel pişirilmiş ekmek kadayıfının üstüne konur ve onu yiyince karahisar kalesi ne koşarak çıkarsınız.