(bkz: Güç uykusu), öğle şekerlemesi veya islamî terminolojiye göre kaylûle, SWS olarak bilinen yavaş dalga uykusu veya derin uyku başlamadan önce sona eren kısa uykuya verilen bilimsel addır. Türk-islam kültüründe, özellikle 20. yüzyılın başlarına dek kaylûle olarak adlandırılmış ve dinî bir kimlik taşımıştır. Yine bu uykuya mecazi olarak şekerleme adı da verilmiştir. Uyku, vücut zindeliğinin yenilenmesi amacını taşır. Bu nedene bağlı olarak Cornell Üniversitesi sosyal psikologlarından James Maas tarafından power nap yani "güç uykusu" olarak adlandırılmıştır.
Güç uykusunun temel amacı zamana karşı uyku verimliliğini artırmaktır. Özellikle birey, yeterince uyuyamadığı dönemlerde; olağan uykusunu takviye etmek için bu uykuya başvurabilir.
Güç uykusu için düzenli uyku ile karşılaştırıldığında çok kısa kalan çeşitli süreler önerilir. Bu kısa uyku süreleri, uyuyan bireyi olağan bir uzun uyku döngüsüne girmekten korumak amacıyla tasarlanmıştır. Güç uykusu 1. ve 2. uyku evreleri arasında gerçekleşir. Buna rağmen uyku döngüsü tamamlanamayabilir. Bu durumda ortaya uyku sersemliği adı verilen olgu çıkar. Bu durumdaki kişi kendini hâlsiz hisseder. Hatta uykuya başladığı zaman diliminden daha uykulu bir hâldedir. Öyle inanılır ki, uzun bir uykuya bağlı olarak uyku sersemliği oluşmadığı müddetçe, 10-15 dakikalık güç uykuları uyku sonrasında vücut zindeliğini artırabilir.
Japonya'daki dev şirketler,verimliliği arttırmak için çalışanlarına özel olarak dizayn ettikleri yatakhanelerde 1 saatlik uyku izni verir.italyanlar gündüz vakti dinlenmeyi siesta diye isimlendirir.
Hz.Muhammed yapmışsa onda bir güzellik vardır.
sayfalarında dolaşırken, bir tatlı huzur duyduğunuz, türkçenin harikulade kullanıldığı, trt'nin sahur programı tadındaki site.
ayrıca bir ali babür vardır, her yazısına hasta olunur. 'yumurtadan tanrı çıkarsa, ne yapmalı' başlıklı tariz şaheseri, 'alın hocam, belki dalga geçecek bir malzeme bulursunuz' denerek, felsefe hocasına gönderilir.
üç tür gündüz uykusundan bünye için en sıhhatli olanıdır.
diğer ikisi de şöyledir:
2. gaylule: tan yerinin ağarmasından , güneşin yükselmesine kadarki vakit içindeki uykudur. bu uyku , bedeni miskinleştirip , güne dinç başlamayı engellermiş.
3. feylule : ikindi vaktinden güneşin batışına kadarki süre içerisinde uyunan uykudur.
ve hafif baş ağrıları , "ne oldu bana ya" tepkileri bu uykunun hemen akabindeki üzerinizdeki etkileridir.
kuşkul vakti ile öğle namazı sonrası arasında kalan dilimdeki uykunun adıdır.
sünnettir. hz. muhammed bu vakitte uyunan uykunun bünyeye iyi geldiğini vurgulamıştır. tabiki sabah keraheti vaktinde uyumamak koşu ile.