kavramların üzerinde belirsizlik olması, kavramların doğru anlamlarını verememek, kaos durumu yaşamak, kavramlaştıramamak.
eylemi için: (bkz: kavram kargasasi yaratmak)
kavramların anlamlarını ve ne ifade ettiğini bilmeyenlerin çokca içine düştükleri durum.. herşeyi yarım yalamak bilmenin neticesi.. ötekileştirme sürecinde işe yaradığını halihazırda görüyoruz zaten.. en basitinden; başörtülüyse iran'a -pis fundamentalist-, cunhuriyet'in temel değerlerini savunuyorsa postal yalayıcısı -pis sivil kılıklı asker- ve çoğaltabileceğimiz örnekler..
ötekinin üzerinden benzerliklerini ya da farklılıklarını tanımlamak anlaşılabilir.. ama ötekileştirme yapmak için kavramları maksatlı karıştırmak hiç masum değil..
- türbanı savunan tarikatçıları demokrasi ve özgürlük peşinde,
- ''laiklik yeniden tanımlanmalıdır'' diyenleri laisizm abidesi,
- taksim'de gösteri yapmak isteyenleri komünist ve pkk'lı,
- taksim'de gösteri yapanları coplama emri verenleri fettoşçu değil de halkçı kamu görevlileri,
- devleti hortumlayıp oğul, damat ve tarikatlarını zengin edenleri halka hizmet aşkıyla yanan kişiler,
- atatürk ilkelerinin karşısına dini kuralları çıkaranları türkiye cumhuriyeti'ne bağlı kişiler
zihnimdeki kavramlar gerçekliğin yansılarıdır. Demokrasi diyorsam, hukuk ya da tıp diyorsam bir gerçekliği karşılıyor. Yeter ki kafamdaki kavramlar bunları doğru karşılıyor olsun. Çünkü bu kavramlar gerçeklikle uyuşmadığı zaman yani kavram kargaşası olduğu zaman, havada kalır. Böyle olunca da onlarla üreteceğim fikirler yanlış olacaktır ki ben kavramları fikir üretmek için kullanıyorum. Ama zaten kavramlarım doğru içeriklerle oluşmamışsa, ortaya koyacağım fikirler de yanlış olacaktır. *
kavramların iyi bilinmemesinden kaynaklanan yanılsamalardır. kelime bilgisi zayıf veya sözlük okumayanların genelde kulaktan dolma bilgilerle yaptığıdır.
Memleketin en önemli mevzularındandır. Özellikle dindar cenahın alt tabakasında fazlaca vardı. hatta sol tayfanın orta kesiminde de vardır aynı problem.
Hiç bilmeyen bir insanın yarım bilen insandan daha zararsız olduğunu gösteren kargaşadır. Hiç bilmeyen kişi o kavramı kullanmaz, böylece Kavramların içleri boşalmaz ve kargaşa çıkmaz ama yarım bilenler -ki bunlar, toplumların %60'ını teşkil eder- o kavramları, en az kendilerinden emin oldukları kadar onların anlamlarından emin bir şekilde yanlış kullanarak hem kavramları ifade ettiği anlamdan uzaklaştırır hem de onların içlerini boşaltır.