bugün

adolf hitler 'i politikaya sokan adam. 1883-1945 arasında yaşamış bir alman subayıdır.

liseyi bitirdikten sonra 1901'de askeri kuvvetlere katıldı. üstlerinin beğenisini kazanarak önce teğmen, sonra da üsteğmen oldu. birinci dünya savaşı 'nda daha ziyade batı cephesinde görev yaptı, bu esnada yüzbaşılığa yükseldi. savaşın sonlarında osmanlı devleti'ne geldi ve temmuz-ekim 1918 arasında burada görev yaptı. savaşın sonunda ülkesine döndü. munich'te göreve devam etti. 1919 başında ordudan ayrıldı, ama kısa süre sonra tekrar göreve döndü ve görev yaptığı askeri birlikteki "eğitim ve propaganda bölümü"nün başına getirildi. istihbaratı da içeren bu yeni görevinde, emrinde olan askerlerden adolf hitler adlı onbaşıyı bir gizli ajan olarak kullanmak üzere özel göreve aldı.

hitler'in ilk görevlerinden biri, komünist etki altında olan askerleri tespit ve ihbar etmekti. bu arada mayr hitler'i bavyera silahlı kuvvetleri tarafından ve kendi kumandasında organize edilen "ulusal düşünme" kurslarına dahil etti. mayr bu kurslarla morali düşük olan ve bolşevik etkiler altında olan askerlere "milli duygular empoze etmeye" çalışıyordu. hitler'i bu eğitimden sonra munich kışlasındaki askerlere yönelik bir antibolşevik hatip olarak kullanmaya başladı.

daha sonra hitler'i munich'te yeni oluşmaya başlayan siyasi akım ve partileri takip etmek için çeşitli siyasi grupların toplantılarına ve mitinglerine yollamaya başladı. bunlarla ilgili olarak mayr'a raporlar yazıyordu. hitler bu görevi esnasında dap (alman işçi partisi) toplantılarında anton drexler'in antisemitik, milli, antikapitalist ve antimarksist yaklaşımlarından çok etkilendi. drexler de hitler'in hitabet yeteneğini beğenmiş ve onu partiye katılmaya davet etmişti (hitler teklifi kabul etti, sonradan da partide hızla yükselecekti). hitler mayr'a yazdığı raporda bu partiye katılınması gerektiğini belirtti.

1920 başlarında mayr hitler'i birkaç başka ajanla birlikte kapp darbesi 'nin gidişatını yakından takip etmeleri için berlin'e gönderdi. öte yandan darbenin başarısız olması paralelinde, mayr kurmay binbaşı rütbesiyle ordudan emekli edildi (muhtemelen darbe ile olan bağlantıları nedeniyle).

1921'de mayr halen nazi eğilimleri taşımaktaydı, ancak sonradan nazilerden uzaklaştı ve onları eleştirmeye başladı. 1925'te sosyal demokrat parti'ye katıldı. 1930 başlarında, nazilerle ilgili bilgiler topladı ve bunları basına sızdırdı. 1933'te naziler iktidara gelince ülkeden ayrılarak fransa'ya gitti. ancak 1940'ta almanya fransa'yı işgal edince paris'te gestapo tarafından tutuklandı ve toplama kampına gönderildi. 1945 yılında buchenwald toplama kampında öldürüldü.