bugün

Asıl adı Mehmet olan Karayılan; Gaziantep`in 40 km. kuzeyinde Kahramanmaraş ili Pazarcık ilçesi Höcüklü köyü Elifler mezrasında 1888 yılında doğmuştur.

Karayılan, hayvan sürüleri bulunan ve çevresine göre zengin sayılan bir köylü ailesine mensuptu. Karayılan`ın babası 1904 yılında Ermeni eşkıyaları tarafından obasına yapılan baskın sırasında şehit edilmiştir. Bu tarihte Karayılan 16 yaşındaydı.

Genç yaşta yalnız kalan Karayılan, kendi kendine okuma-yazmayı öğrenmiş, bir süre köy imamlığı yapmıştır.

Birinci Dünya Savaşında Rus Cephesinde savaşmış, çeşitli yararlıklar göstermiş ve çavuşluğa terfi ettirilmiştir. Bu savaşta ayağından yaralanarak Malatya Hastanesinde tedavi edilen Karayılan, daha sonra köyüne dönmüştür. Hükümet kuvvetleriyle birlikte eşkıya Bozan Ağayı vurmuş, avanesini dağıtmıştır.

Antep savaşı şiddetlenince çetesiyle Karabıyıklıda düşmana ilk ve kesin darbeyi indiren Karayılan, Kuvâ-yi Milliye safına katılmıştır. Daha sonra Dülük köyüne gelerek şehri kuşatan Fransız çemberini yarmış ve Antepe girmiştir. Karargah olarak önce Bekirbey sonra Karagöz camisini kullanmıştır. Şehir içi ve şehir dışı savaşlarına katılmıştır. Kendisine Şıhın Dağındaki ( Sarımsak Tepe ) Fransızları püskürtmesi emri verilen Karayılan, bu çarpışmada ( 24 Mayıs 1920 tarihinde ) şehit düşmüştür.

Bu olayla birlikte Karayılan ismi, Antep Halkını temsil eden kahramanlardan biri olmuştur
ezilmesi gereken bir bas olarak:
(bkz: murat karayilan)
cem karaca'nin da seslendirdigi antep turkusu. gaza getirir, kilic kalkan kusanip savas meydanina goturur. giris kismini cem karaca oyle bir icli okumus ki dinleyince "hanim nerde benim tufek" denilir.

kara yılan der ki harbe oturak
nerde düşman görsek orda bitirek
kilis yollarından kelle getirek
vurun antepliler namus günüdür

antep'in harbine onbir ay oldu
kanımız kurudu benzemiz soldu
analar babalar yaşlarını döktü
vurun antepliler namus günüdür
vurun antepliler mertlik günüdür

atına binmiş de elinde dizgin
girdiği cephede hiç olmaz bozgun
çeteler içinde (gardaş) yılan'ım azgın
vurun antepliler namus günüdür

sürerim sürerim gitmez gadana
fransız gurşunu değmez adama
gara haberimi verin anama
vurun antepliler namus günüdür

kara yılan der ki harbe oturak
nerde düşman görsek orda bitirek
kilis yollarından kelle getirek
vurun antepliler namus günüdür
ahmet kaya nın da söylediği, insanın dinlerken gözlerini yaşartan türkü.

(alıntı: vurun antepliler namus günüdür)
türk ordusunun kullandığı mg3 silahına takılan lakap.
bir türlü gebermeyen yılan.
enfes bir sezai karakoç şiiri...

Güneşin yeni doğduğunu sana haber veriyorum
Yağmurun hafifliğini toprağın ağırlığını
Ve bütün varlığımla kara yılan seni çağırıyorum
Seni çağırıyorum parmaklarımdan süt içmeğe
Pamuğun ağırlığını yapan dağın hafifliğini
Sana haber veriyorum yeni doğduğunu güneşin

Ben güneyli çocuk arkadaşım ben güneyli çocuk
Günahlarım kadar ömrüm vardır
Ağarmayan saçımı güneşe tutuyorum
Saçlarımı acının elınde unutuyorum
Parmaklarımdan süt içmeğe çağırıyorum seni
Ben güneyli çocuk arkadaşım ben güneyli çocuk

Ben çiçek gibi taşımıyorum göğsümde aşkı
Ben aşkı göğsümde kurşun gibi taşıyorum
Gelmiş dayanmışım demir kapısına sevdanın
Ben yaşamıyor gibi yaşamıyor gibi yaşıyorum
Ben aşkı göğsümde kurşun gibi taşıyorum

Seni süt içmeğe çağırıyorum parmaklarımdan
Kara yılan kara yılan kara yılan kara yılan
4-3 lük gaziantep fenerbahçe maçının devre arasında çalınan ; Cem Karaca, Ahmet Kaya ve ilk albümünde * Kıraç'ın söylediği epik türkü.
nazım hikmet ran ın da bir hikayesinde anlattığı kurtuluş savaşı efsanelerinden biridir.
bir gaziantepli olarak ilk bölümünü merakla izlediğim ve açıkçası beklediğimi de aldığım,güçlü bir prodüksiyona sahip olduğu ilk bölümünden anlaşılan,oyuncu seçimleri de iyi olan,kısacası eli ayağı düzgün tv yapımı.
nazımın kurtuluş savaşı destanında anlattığı karayılan bölümü de göğüs kabartıcı ve ibret alınasıdır.e nazımdır ne de olsa yazan değil mi?
(bkz: Ezin şu Karayılan ın başını)
catisma sahnelerindeki kalite akil almaz düzeyde kötü. tam manasiyla bir komedi.
an itibarı ile yayınlanan bölümü ile şehitkamil acısını anlatan ve insanı ağlatan dizi.
içine yeni nesilllerin de seyretmesi için olsa gerek bolca aşk kırıntısı da serpiştirilmiş bir atv dizi yapımı.

dizinin hikayesi ile gerçek karayılan hikayesi şimdilik birbiri ile örtüşmekte. yükselen bir milli şuur veya milli sanılan şuur veya şuur sanılan bir olgu var bu coğrafyada bu zaman içerisinde.

ama güzel mesajlar da yok değil. köyünü savunmak uğruna antep'i savunmaktan kaçınan kancıklar, türk ve ermeni insanının aynı tasa kaşık salladığı çorba akşamları, bir ermeninin karayılan çetesine katılması, buna gerekçe olarak dönemin emperyalist devleti olan fransızların kışkırtıcı rolünü keşfettiğini belirtmesi. her bokun altından çıkan bir amerikalı/ingiliz diplomat. fransız yüzbaşıyı halkı ayaklandıracak tedbirler noktasında devamlı surette fişekleyen bir temsilci. kadınların bu mücadelede perde arkasında kalmış aydınlık ve kahraman yüzlerinin aralanışı ve daha onlarca ayrıntı.

bilmem yanılıyor muyum ama bu tarz dizilerin daha basit ve sade hallerini eğitim teşkilatına da indirgenmesi gerekmektedir. okullarda kağıttan ot bok yaptırılan incecik fidanlarımızın görsel sanatlar veya sanat etkinlikleri gibi derslerde bu tarz yapımlar ile karşılaşmaları belki de istiklal marşını okumaktan aciz, çanakkale savaşını kenan evren yapmış diyen gerzekler yetişmesini bir nebze olsun azaltabilir sanki...

yada sal ipini rahvan gitsin denilerek anafartalar kahramanı kenan evren ve 12 eylül'ün failleri dursun önkuzu ve erdal eren'dir diyelim. resmi ideolojinin dayatmalarına kurbanlık koçlar olalım.
(bkz: diziyle sözlüğü aynı anda götürmek)
22.ocak.2008 tarihindeki bölümü 23.55'de biten dizi.

(bkz: diziyi de sözlüğü de götürememek)
(bkz: tuh sana)*
Meşhur Kastamonu'lu davulcu. KAstamonu Folkloru için bir ekoldür; Ölümünün üzerinden 40 küsur sene geçmesine rağmen hala kastamonu, Boyabat'da yerel oyun havası kaset ve Cd ler, kastamonu karayılan ekibi ismi altında çıkar.

MAHiR DAĞLI Kastamonu'nun yetiştirdiği en büyük folklorculardan sayılan Mahir dağlı, "Karayılanı adı ile bilinmektedir. 1906 yılında Merkez ilçeye bağlı Yuva köyünde doğmuştur. Küçük yaşta babasından kaval çalmayı öğrenen Karayılan daha sonra davul çalmaya başlamış, 1942 yılında halk evlerinin Ankara'da tertiplediği gösteride davula adeta can veren bu sanatçının ünü bütün Türkiye'ye yayılmıştır. Durmadan ve yılmadan çalışmalar yapan Karayılan, bundan sonra Türkiye'de tertiplenen bütün festivallere çağrılmıştır.1950 yılından itibaren Uluslar Arası festivallere katılma tarihleri şöyledir;1950 yılında Fransa'da Biarrits, ispanya'da Madrid, 1954 yılında italya'da Venedik, 1958 den 1961 yılına kadar aralıksız her yıl Fransa'da Nice ve Cannes, 1962 yılında italya'nın Sicilya adasında ve Holanda'nın Amsterdam ve Birleşik Amerika'nın New York kentinde, 1963 yılında Almanya'nın Erlocb, Bonn ve Munich, 1964 de ise uluslar arası Venedik festivallerine katılarak büyük ilgi uyandırmış ve şöhret bulmuştur.Festivallerde; Gezinti; meydan oyunu, Kınalı Keklik, çiçekdağı, çiftetelli oyunlarını içtenlik ve büyük bir coşku ile oynayan Mahir Dağlı 1964 yılında Kastamonu'da ölmüştür.Davulcunun Edebi" adlı yazısında bir nezaket ve fazilet timsalini şöyle anlatır: "Kastamonulu Davulcu Karayılan (Mahir Dağlı) merhum, davul çalarken camilere ve mekteplere ilâveten bildiği beşikte bebeği olan ev ve ölümü beklenen yatalak hastaların bulunduğu ev önlerinden geçmesi gerektiğinde, tahminen beş adım önce davula vurma işine ara verir; bu sessizliği beş adım geçinceye kadar sürdürürdü. Ezan sesi duyduğunda ise, davul çalma işine kesinlikle ara verirdi." (Güncel Yazılar, Ank. 1997, s.557)

Kaynak:
http://kastamonudavulzurna.com/karayilan.asp
atv yapıyor arkadaşım.

asmalı konakla bircoklarımızı ekrana bagladı,onu cocuklar duymasın ve sıla takip etti,hemen hemen aynı dönemdehatırla sevgiliyi izledik , elveda rumeli mi dedi biri ? onu söylemeye gerek yok zaten.

fesupanallah dizisi de güzeldi
kaldırdılar gerçi ama konusu ve espriler cok samimiydi. onuda takip ettim

yukarıdaki saydıklarım dan sıla ve asmalı konak haric hepsini takip ettim ediyorum.

şimdide yine atv ve yine güzel bi dizi.

karayılan.

atv yapıyor arkadaş.

bizde izliyoruz.

güzel bir dizi

güzel bir haraket.

ve bir coklarına mesaj veriyor.

che'den önce yurdum insanı emperyalizm'e zaten dersini verdi.

karayılan , cakırcalı mehmet efe , mican

bunlar yurdumun devrimcisi,özgürlük savaşcısı.

tamam che de kendine göre ve bana göre de kahraman.

ama ben karayılanı ondan daha cok severim.

neden mi ?

karayılan yoktan varolan bir kahramanlık mücadelesi.

hemde işi,

binbaşı ernesto'dan daha zor.

bütün devrimci yoldaş'ları bu diziyi izlemeye davet ediyor,gerçek özgürlük savaşcılarının emperyalizme attıgı tokatı gözümüzün önüne getirmeye cagırıyorum..

selamlar.

selam karayılan'a
ve yandaslarına..
an itibariyle insanda akıl fikir bırakmayan bir idamlık rehin kurtarma sahnesi ile izleyen gözleri yaşartmış dizi. hele bir de atılan kurşunların matrixvari bir şekilde, yakın kamera çekimi ve efekti ile ilerlemesini göstermeler yok mu diyecek bir şey bırakmıyor insanda. bu konudan herhalde en fazla bu kadar kötü bir dizi çıkabilirdi. yazık yazık.

edit: ulan o en son atılan kurşun gidip ipi kesti ya başka birşey demiyorum. pes.
gene muhteşem bir bölüm ile tv başında bizleri ağlatan dizi.
tv deki en kaliteli yapımdır. her hafta merakla beklenmektedir. taylan biraderler ayrılmış yönetmenliğe cem akyoldaş ve feride kaytan gelmiştir. yeni yönetmenlerle izlenen ilk bölüme bakılırsa taylan biraderler den sonra yadırganacak derecede farklılık yoktur.
yine muhteşem bir bölüm ile tüyleri diken vaziyette biten dizi.
şüphesiz ki an itibariyle gösterimde olan en iyi ve en kaliteli dizi...

tamam, kabul etmek lazım mükemmel, kusursuz bir dizi değil ama ülke standartlarına bakınca göğsüm kabarıyor.
bülent inal, polat bilgin, begüm birgören ve ilker aksum oyunculuklarıyla göz dolduruyorlar.
çok iyi bir konusu var. annem, binbir gece, genco ve ismini sayamadığım nice gerizekalı dizi gibi değil en azından.
müziklerine ise yorum yapmak haddime düşmez. orient expressions a saygılarımla.

velhasıl mükemmel olmasa da türkiye nin şu anda en iyisi nazarımda. tebrikler...
gaspar adlı psikopat karakterin dikkatle takip edilmesi gereken dizi.
an itibariyle en iyi ve en güzel bölümü oynamaktadır.

ilker aksum yine döktürmektedir. taylan biraderlerin ayrılışıyla çok kötü bir ivme alan dizi şu an en güzel bölümünü oynamaktadır. demek ki gelen eleştiriler fayda etmiş.