karamanoğulları

entry96 galeri10
    96.
  1. sırf islam düşmanlığı olsun diye osmanlıya düşman kesilmek de bambaşka bir cehalet seviyesi.
    0 ...
  2. 95.
  3. (bkz: avşar)
    osmanlı imparatorluğuna kök söktüren beyliktir. Türkçeyi resmi dil ilan etmeleri gibi kültürel hamleleriyle dikkat çekerler.

    Bana "Osmanlı torunuyuz" diyenlere, "Ben Avşar Türküyüm, Karamanoğulları Beyliği’nden geliyorum" dediğimde yüzlerindeki şaşkınlığı izlemek gerçekten tarifsiz bir keyif. *
    0 ...
  4. 94.
  5. Karamanoğulları'nı Karamanoğulları yapan en seçme birlikleri karamanlı tarifesinden değil, dost varsak taifesinden gelen Türkmen varsak birlikleridir.

    Birkaç yüzyıl sonra afşarlar da varsak kozanoğulları'na tam destek vererek kardeşliklerini pekiştirmişlerdir.

    1250-1487 Afşarların kalesi Karamanoğulları,
    1700-1865 varsakların kalesi kozanoğulları..
    0 ...
  6. 93.
  7. (bkz: büyük selçuklu devleti)nin yıkılmasından sonra Anadolu'da Karaman yöresinde kurulan beyliktir. 1250-1487 yılları arasında yaşamışlardır. Başkenti Karaman(Larende) şehridir. Karamanoğulları'nın kurucusu (bkz: Karamanoğlu mehmed bey)dir. Karamanoğulları, gerçek bir Türk milliyetçisi beylikti ve Osmanlı ile yaptığı mücadelelerle bilinirdi. Hatta bazı sağlam tarihi kaynaklarda Karamanoğulları'nın Alevi-Bektaşi olduğu ve Atatürk'ün Karamanoğulları soyundan olduğu söylenir. (bkz: keşke karamanoğulları galip gelseydi)
    ilgili fotoğraflar:
    https://galeri.uludagsozluk.com/r/2312298/+ Karamanoğulları'nın bayrağı
    https://galeri.uludagsozluk.com/r/2312299/+ Karamanoğulları'nın haritadaki konumu
    https://galeri.uludagsozluk.com/r/2322475/+ Karamanoğulları'nın kurucusu Karamanoğlu Mehmet Bey
    0 ...
  8. 91.
  9. Türkçe hariç başka bir dil konuşanın anasını avradını demiş atam.

    O sözümüzü hala tutuyoruz reis.
    0 ...
  10. 90.
  11. 89.
  12. 88.
  13. 87.
  14. kurulduğu bölgeden ziyade Moğol istilası döneminde en çok bedel ödeyen beylik olduklarını düşündükleri için de Selçuklu'nun varisi olarak kendilerini görüyorlardı.
    1 ...
  15. 85.
  16. Osmanlı batıyla savaşırken habire osmanlıy arkadan vuran... sonunda fatih tarafından yok edilen devlet...

    iyi yanlarıda var elbette...

    Türkçemizi ilk defa müdafa eden devlet karamanoğullarıdır...
    1 ...
  17. 84.
  18. 83.
  19. Karamanoğulları Beyliği veya Karamanoğulları Devleti, Türkiye Selçuklu Devleti'nin ardından kurulan Karaman merkezli beyliktir. Karamanoğlu Mehmet Bey, Türkçeyi beylik sınırları içerisinde konuşulacak tek resmî dil ilan etmiştir. Bu yönüyle
    Karamanoğulları, Türkçeyi resmî dil olarak kullanan Anadolu'daki ilk Türk beyliğidir. 13. yüzyılda Anadolu'daki en güçlü Türk beyliği kabul ediliyordu. Bu yüzden Osmanlı Beyliği onlardan ilk başlarda uzak durmuş, iyice büyüyüp güçlendikten sonra Karamanoğullarını kendisine bağlamıştır. Beyliğin ana kütlesi Afşar boyuna bağlıdır.

    Karamanoğulları'nın kökeni ağırlıklı olarak yukarı Hazar Havzasından bugünkü Azerbaycan ve Güney Azerbaycan alanına kadar Hazar Boylarında yayılmış Dışoğuz ve içoğuz Boy ve taifeleriden'dir. Sivas'a göç eden Hoca Saadettin'in oğlu Nûre Sûfi'ye dayanmaktadır. Karamanoğulları Beyliği Toplumunda Oğuzların Salur alt grupları ile çok yaygın ve kalabalık Nüfus sahibi olmuştur. Afşar Boyu ve Taifeleri sonradan bugünkü iran ve Suriye Bölgesinden Adana üzerinden Karaman topraklarına Yörük olarak girmişler. Anadolu'da yayılmış olan Babailer tarikatına girerek yöredeki diğer Türkmenler üzerinde etkisini göstermiş ve Hristiyanlara ait yerleri ele geçirerek topraklarını genişletmiştir. Nure Sofi'nin oğlu Kerimeddin Karaman Bey 13. yüzyılda buradan başlamak üzere Kilikya bölgesinin büyük bir kısmında güç sahibi olmuş. Bunun üzerine Anadolu Selçuklu Devleti sultanı I. Alaeddin Keykubad tarafından eski adı Germanikopolis olan Ermenek merkezli bu beyliği bölgenin beyi olarak atamıştır.

    Osmanlı Devleti'nin Balkanlar'da ilerlediği dönemde Karamanoğulları bir Osmanlı kenti olan Beyşehir'i ele geçirmişti, bunun üzerine Osmanlılar, Konya'ya ilerlemiştir. Bunun üzerine iki beylik arasında bir antlaşma imzalanmış ve bu antlaşma II. Bayezid yönetimine kadar geçerli olmuştur.

    1403 yılında Timur'un Anadolu seferi sırasında Timur'a bağlılığını sunan beyliğin yönetimi bizzat Timur tarafından II. Sultanzâde Nâsıreddin Mehmed Bey'e verilmiştir. Bu durum Büyük Timur imparatorluğu ile savaş halinde olan Osmanlı Devleti ile Karamanoğulları arasındaki güç mücadelesini Karamanoğulları lehine çevirmiş ve beylik Osmanlı himayesindeki toprakları ele geçirmeye başlamışlardı. Bursa'yı kuşatan Karamanoğulları, kenti ele geçirememiş, ancak Osmanlıların başkenti olan bu kenti yağmalamışlardır.

    1443-1444 yılları arasında yapılan Varna Savaşı esnasında Karamanoğlu ibrahim Bey, Ankara ve Kütahya'yı ele geçirmiş, Varna Savaşı'ndan zaferle dönen II. Murat Karamanoğulları'na sefer düzenlemiştir. Beylik 1487 yılında Osmanlı topraklarına katılmıştır. Bugün halen Yukarı Hazar Havzasında Karaman Adında ve Anadolu - Karaman Beyliğinin kurucu unsurların Taifelerinin adında Yer Yerleşim ve Coğrafya yerleri mevcuttur.

    Karamanoğullarının bayrağında bulunan 6 köşeli yıldız Müslümanlık öncesinde de öntürk ve Türk kültüründe yer alsa da Müslümanlar arasında Mühr-ü Süleyman olarak bilinen simgedir. Hilafet makamınca Valide Sultan Camii'nin girişinde ve birçok padişah kıyafetlerinde kullanılmıştır. Örneğin Barbaros Hayreddin Paşa'nın flamasında da bu sembol kullanılmıştır.

    Seni yaşatacağız seni..
    https://galeri.uludagsozluk.com/r/2114431/+
    https://galeri.uludagsozluk.com/r/2114432/+
    1 ...
  20. 82.
  21. Karamanoğulları Osmanlı'dan daha Türk olduğundan dolayı anlaşamazlardı anlaşamadılar zaten.
    1 ...
  22. 81.
  23. tarih sahnesinde iki türk devletinin mücadelesinin son örneği olmuştur. eğer ki, osmanlı devleti ile anlaşabilseydi, batı da osmanlı anadolu ve doğuda karaman devleti rahatlıkla hüküm sürebilirdi. osmanlıya batıda kırım hanlığı ile birlikte destek verirken, tersinde de ortadoğu ve kuzey afrika topraklarında osmanlı devleti, karaman devletine arka çıkabilirdi. ne acı ki osmanlı, venedik ve ceneviz ticaret devletleri ile bile anlaşabilmişken, bir zamanlar fransayla bile çıkar uyuşmuşluğu olmuşken, karamanoğulları beyliği ile ortak bir tepside buluşamamışlar. bilhassa karamanoğulları cephesinden osmanlı büyük düşman olarak görülmüştür. türk devletlerinin birbiriyle anlaşamasının maküs tarihi bu iki devlette de varolmuştur.
    2 ...
  24. 80.
  25. Bulgaristan göçmeni olarak bir alakam olup olmadığını bilmediğim ama osmanlı'ya göre daha çok sempatik gelen, türkçe konuşma kuralını getirmiş türk devleti.

    Bayrakları da aşırı güzeldir.
    2 ...
  26. 79.
  27. tam bir osmanlı düşmanı osmanlıya en çok zarar veren beylik içimizdeki. düşmanlardan sadece birisiydi.
    4 ...
  28. 78.
  29. osmanlı düşmani olan osmanlıya en çok zarar veren iç düşman ve beyliktir.
    1 ...
  30. 76.
  31. 75.
  32. Osmanlının patates ettiği ve tarih kitaplarımızda neredeyse ihanetin,fesatın yuva yaptığı beylik olarak geçer.
    2 ...
  33. 74.
  34. Osmanlı denen kırma patateslerden daha asil olan topluluk. Bayrakları da pek güzeldir.
    1 ...
  35. 73.
  36. bir kısmı iskan politikasıyla şuanki yunanistan civarına yerleştirilmiştir.
    mübadele döneminde de bursa ve çevresine dönmüştür.
    0 ...
  37. 72.
  38. osmanlı devletine en çok zararı dokujan beyliktir.
    1 ...
  39. 72.
  40. 71.
  41. 1250 de kurulup 1487 de yıkılmış beylik. 237 sene yaşayan beylik mi olur diyeceksiniz. Aslında bir beylik değil. Osmanlı gibi bir imparatorluktur.

    Bu 237 yıllık süreçte Beyşehir gibi bir yer tam 7 kere Osmanlı ile arasında el değiştirmiş. Sırf bunun için beyşehirden geçerken bir çorba içerim.
    4 ...
  42. 70.
  43. malya ovası savaşı'nda selçuklu'ya karşı savaşan türkmenler'in içinde yer almış aile. oğuzlar'ın anadolu'ya girmesinden yıllar sonra moğollar'dan kaçmak için anadolu'ya sığınıp bir de isyan çıkarmışlardır.
    (bkz: malya ovası savaşı/#42347322)

    bu yetmez gibi bir de osmanlı'ya karşı da savaşmış ve her seferinde af dileyip tekrar tekrar arkadan vurmaya çalışmıştır.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük