yaz aylarında küçük küçük cankan, ismail yk, boys anılar tarzında gençlerin fink attıgı, gurbetçi potansiyelinin fazla oldugu iç anadolu bölgemizin nadide bir il görünümlü mezrasıdır.
Türk Dilinin Başkenti olmasına ragmen Karamanlılar dahil büyük bir kesim bilmez bunu.
kaldırımların ne işe yaradığını bilmeyen , yolun ortasından yürüyen , karşıdan karşıya geçerken sağına soluna bakmadan geçen insanların yaşadığı ve bu insanların araba kullandığı dikkatli olunmazsa kaza yapmanın an mesele olduğu insanı dumur eden memleket.
içinden geçerken kaybolduğum şehir..yarım saat dolandım durdum, şehir planlaması çok kötü..lokumcu amca sağolsun iyi tarif etti de çıktım bi' şekilde niğde yoluna fakat göbekteki lunaparkı çok sevdim yine yolum düşerse bu sefer binerim o balerine (:
karaman'ın; ayrancı, başyayla, ermenek, kazımkarabekir ve sarıveliler olmak üzere beş ilçesi vardır. taşeli bölgesinde olan ilçelere ulaşmak için mersin'in mut ilçesi kullanılır.
yayaların yoldan yürüdüğü, mobilet ve bisiklet çılgınlığı görülmemiş düzeye ulaşmış ilimizdir. hemen hemen her okulda öğrencilerin bisikletlerini bağlayabilmeleri için ızgaralar bulunur. eğer karaman'a yabancı iseniz yolda keyifli keyifli giderken vvıııııızzzzzzzüüüüüwwww diye geçen bir mobiletin sesiyle yerinizden sıçramanız oldukça normaldir.
BBC'nin sırf bu şehirdeki yanınızdan "vvıııııızzzzzzzüüüüüwwww" diye geçen mobiletlerin belgeselini çekmek için geldiği şehir. belgesel tadından yenmez kıvamda. gülmekten yaran motor sürücüleri vardı ki deli mobilet kullanırdık en son 5 takla attığımı hatırlıyorum dediği yurdum insanının bulunduğu şehir.
Karaman Belediye Başkanı Kamil Uğurlu, belediye meclisinde alınan karar doğrultusunda, tescilli markalar dışında bundan sonra ismi Türkçe olmayan hiçbir iş yerine ruhsat vermeyeceklerini açıkladı.
Uğurlu, son günlerde kamuoyunda gündeme getirilmeye çalışılan ikinci dil tartışmalarının aksine, aldıkları kararla Türkçeye bağlılıklarını pekiştirdiklerini belirtti. Belediye Meclisinin bu ayki olağan toplantısında, tescilli markalar dışında bundan sonra ismi Türkçe olmayan hiçbir iş yerine ruhsat vermeme kararı aldıklarını dile getiren Uğurlu, şunları kaydetti.
Ocak ayının meclis toplantısında, bir grup meclis üyemiz güzel Türkçemizin korunması amacıyla, bir meclis kararı alınmasını teklif etmişlerdi. Biz de bu teklifi, Kültür ve Sosyal işler Komisyonuna sevk etmiştik. Belediye Meclisi Komisyonunun hazırladığı metni oy birliği ile kabul ettik. Buna göre, belediye sınırlarımız içinde açılacak iş yerlerine, Türkçeden başka herhangi bir dilde isim vermek isteyen kişi ve kuruluşlara iş yeri açma ve çalışma ruhsatı verilmeyecek.
Mevcut iş yerlerindeki Türkçe olmayan isim ve tabelaların Türkçe kelime ve isimlerle değiştirilmesi özendirilecek. Her türlü ilan, reklam ve tanıtım amacıyla konulacak pano, levha, tabela, afiş ve benzerlerinde Türkçe sözcüklerin kullanılması sağlanacak. Türk alfabesindeki 29 harf içinde yer almayan harfler ile Türk dilinin temel kurallarına aykırı sözcüklerin kullanılmaması için çaba sarf edilecek.
Türkçe konuşan ülkelerin geçen yıl Karamanı Türk dünyasının dil ve kültür başkenti ilan ettiklerini hatırlatan Uğurlu, Türkiyenin resmi dili Türkçedir. Bu gerçeği değiştirmeye yönelik hiçbir girişim kabul edilemez. Karaman ili olarak Karamanoğlu Mehmet Beyden miras kalan, Türk dili duyarlılığı ve Türk dilinin başkentini en iyi şekilde temsil edeceğiz dedi.
--spoiler--
1989 senesinde il olupta halen yerinde sayan ilimiz belkide karaman konya' nın ilçesi olarak kalsaydı daha çok gelişirdi diye çok sordum kendi kendime bir malatya' lı olupta karamanda yaşayan bir vatandaş olarak .
Nüfusu: yaklaşık 139.000
plakası:70
telefon kodu:338
1989 da Konya' dan ayrılarak il olmuş
(bkz: püskevit) diyarı,
koyun diyarı,
elma diyarı,
Türkçe' nin baş kenti.
Gezilebilecek yerleri:
manazan mağarası, derbe kilisesi, binbir kilise, karaman müzesi, hatuniye medresesi, karaman kalesi.
1989 yılında bir bakan karaman haklına sesleniyor, kürsünün önünde de bir metre çapında bir şeker pancarı; vilayet mi istersiniz, fabrika mı? Bunun üzerine vilayet diye bağıran karaman halkı o tarihte il oluyor. şeker fabrikası da ereğli'ye yapılıyor. o gün bu güne kadar geçen sürede karaman; ilçe görünümlü il, ereğli ise il görünümlü ilçedir.
--spoiler--
Deprem güvenliği açısından Türkiye'nin en korkusuzca yaşanabilecek şehri. Yine de güvenli olduğu konusunda erken karar vermeyin. Suçun en yoğun olduğu 65'inci il. Yaşanabilir şehirler listesinde bu sene üç basamak gerilemesinin nedenlerinden biri de bu. Bir diğer önemli nedenin de okul öncesinde derslik yetersizliği olduğu söylenebilir.
--spoiler--