islamı benimsemiş olduğu için eleştirilere maruz kalan devlet.
ancak şunu unutmamak gerek.
karahanlı devleti islamiyeti benimserken arap geleneklerini benimsemedi. özbeöz türk devletiydi.
ha keza müslüman olan ilk oğuzlarda böyleydi. özbeöz yalnız türk kültürüyle yaşamaktaydılar.
bugün dini müslümansa türk kültüründen uzaktır anlayışına sebep olan türk-islam devleti osmanlı'dır.
bugün osmanlı'nın kültürel olarak çokta etkin olamadığı toroslarda dahi siyasal islam yoktur. bölge türkmenleri tarihte olsun, günümüzde olsun milliyetçidir. peki dinen müslümanlar mı? evet. ama siyasal islam adı altında abartarak yaşamıyorlar.
tıpkı osmanlı'dan önceki türk-islam devletleri gibi. her şey dozunda, olması gerektiği şekilde.
ismindeki kara kelimesi asaleti simgeleyen devlet. ayrıca türkler' e göre kara renk kuzey yönününü simgelerdi, (kuzey' deki deniz' e karadeniz denmesi gibi) bu da bu ismin verilmesinde etkilidir.
ancak resmi dilinin türkçe olduğu bilgisi hatalı olmasa da eksik bir bilgidir. arapça ve soğdca ile birlikte resmi dildir türkçe.
"Karahanlı" terimi, Karahanlı Türkleri tarafından bir kez bile kullanılmamıştır. Aksine onlar kendilerine Türk, dillerine Türkçe derken, diğer Türk gruplarını boy adları ile anıyordu.
ilk defa Rus tarihçi Grigoriyev 1874 yılında Karahanlı terimini kullanmış ve terim yaygınlaşmıştır.
islamiyeti hanedan ve halk olarak ilk kabul eden türk devletidir. daha islamiyeti kabul etmelerinin üstünden yarım asır geçmeden 'allahın ganunnarı', 'gavurlara ölüm' havasında dolanmaya başlamışlardı. bu sebeble başta uygurlar olmak üzere gayrimüslim türk halkları ile epey uğraşmışlardı. bu devlet daha sonra doğu ve batı karahanlılar diye ikiye ayrılmıştır pek bilinmez bu.