paranın parayı çektiği sistem. zengini her gün zenginleştirip fakiri her gün fakirleştirmek üzerine kuruludur. parası olanı yüce insan yaparken olmayanı köle yapar. bunun için de kapitalizmde eşitlik adalet ve yargının üstünlüğü gibi kavramlar söz konusu değildir.
adaletin sağlanamayacağı bir çok ekonomik düzenden biri.
çalışabileceğinden daha fazla çalışıp, yaşayabileceğinden daha azı ile yaşamaktır çoğu kişi için.
özellikle 2001 senesinden sonra çatırdamaya başlayan sistemdir. alternatifi var mıdır? vardır ancak kapitalist sistemin değişmesi uzun seneler süren bir süreçten sonra olacaktır.
bazi kisilerce, insan dogasina en uygun sistem oldugu dusunulse de, aksine insanin tamamen kendine yabancılastigi buyuk bir kaos ortamidir. kapitalizmde demokrasi ise tamamen gostermeliktir. cunku insanlar bu sistemde, basin ve medya yoluyla surekli olarak uyutulurlar. renkli ve eglenceli bir havasi vardir ama paran yoksa olursun.
hakkında ileri sürülen birçok iddiaya anlam veremediğim ideoloji.
nokia veya diğer telefon üreticileri sadece ufak değişiklikler yaparak arka arkaya birçok model çıkarabilir. ama ürününü zorla mı satıyor? kafanıza silah mı dayıyor bunu alacaksın diye? ama efendim reklam kampanyaları, bilinçaltını etkileme filan.. her insanın her söylediğine inanacaksak işimiz zor. hayatta her zaman birileri sizi kandırabilir, tufaya düşürebilir. bu sadece tüketimle ilgili değil. peki bunlardan nasıl korunacağız?? günlük hayatta birinin size yalan söylemesini nasıl önleyeceksiniz? birşeyi abartmasını, sizi gaza getirmesini, sebepsiz yere korkutmasını veya heyecanlandırmasını??
demek ki iş kişinin kendisine düşüyor, her durumda olduğu gibi kanıp kanmamak kişinin bilinçli olup olmamasıyla ilgilidir. her insan neyi satın alıp neyi almayacağına kendi karar verir olur biter.
ayrıca piyasada (çok az istisna hariç) hiçbir alanda monopol yok ki bir şirket daha iyisi üretilebilecek ürünün kötüsünü üretmeye devam etsin. toyotanın amerikada, amerikan otomotiv devlerinin pazarnı çaldığı, googleın time warnerı geride bıraktığı, microsoftun (monopol olmasına rağmen)piyasadaki yerini kaybetmemek için bazı yazılımları ücretsiz kullandırdığı, kendini sürekli yenilediği, daha dün lehman brothers gibi bir devin iflas ettiği bir piyasada herkes bir diğerinin pazarını kapmaya çalışırken kim daha iyisini üretip pazar payını koruyacak ve genişleteceği halde kötüyü üretmeye devam eder?
günümüz dünyasında her devletin çarkında ezileceği sistemdir. bugün komünizmle yönetilen ülkeler dahi, dış ticari ilişkilerinde kapitalisttir. tek çözümü ise; kapitalizme karşı kapitalizmdir.
savunucularının bazıları allah'tan sonra paraya taparlar. çoğu kişiye göre ahlaksız, kendilerine ve savunucalarına göreyse içinde son derece pratik çözümler barındıran "beylik" cümleler kurarlar.
"insan doğası" ile alâkası olmayan, sistemin hegemonik mekanizmalarının insanı böyle düşünmeye ittiği sistemdir.
hiçbir sistem "insan doğası" gibi özcü bir yaklaşımın sonucu değildir. "insan doğası" denen ideolojik aygıt insan tarafından şekillendirilir, ikna üzerinde yükselir. kapitalizm bu ikna aygıtını başarılı bir şekilde işletebilmiştir.
Kapitalizm; aslında obketif bir değerlendirme ile bakılacak olunursa, bireyin içerisindeki ben duygusunu öne çıkartarak ahlaki betimleme ve değer yargıları ile çatışmak pahasına kişiyi daha iyiyi ve mükemmeli bulma yoluna götüren bir araçtır. Ama amaç olarak karıştırılmaması gerekir. Kapitalizm, insan benliğinde yer alan var olan doyumsuzluk hissiyatını bir nevi bileme ve amaçlara ulaştırma görevinide görür. Hak edeni en iyi biçimde sunma ve betimleme yeteneği kapitalizmde vücut bulur. içeriside yaşanılan zaman dilimi ve konjönktürler, ne yazıkki var olma çabasında eşitlik kavramını sıfırın altına indirmiştir. Gerçeklik ve buna bağlı değerlerde günümüzde tekrar tanımlanması gereken modern ve rekabetçi kapitalist sistemde ancak kendisini gösterebilir.