Göründüğü gibi zor değildir. Evet japoncada kelimeler kanjilerin yan yana birleşmesiyle oluşuyor. Kelimeye anlamını içindeki kanjiler veriyor. Her kanjinin anlamı, tek kelimeyle ifade edilemese de bir mantığı var. O kanjiyi içeren birkaç kelime gördüğünüzde anlıyorsunuz zaten mantığı. Üstüne kanjilerin de içlerinde ortak parçaları var ve çoğunun anlamları da bunlardan etkilenmekte. Eğer bu parçalarla bir mantık, hikaye oluşturarak ezberlerseniz kolayca ezberlenebiliyor aslında. popüler japonca öğrenme kitabı serilerinde bu kanjileri düzenli ve seviyeli bir sistemle veriyorlar, seviye atlayınca aynı kanjileri tekrar verip daha zor kelimelerini öğretiyorlar. anlamını ve okunuşlarını örnek kelimelerle öğretiyorlar ki en mantıklısı da bu. bu konuda zorluk çekmenizin en önemli sebebi bu düzenden ve kelimelerle beraber seviyeli ilerlemeden yoksun olmanız olur. bir kanjiyi tek başına tüm kelimeleriyle öğrenmek işinizi imkansız kılabilir ve anlamsızdır. onun dışında şahsen tekrar tekrar çizerek ezberlemenin ciddi zaman kaybı olduğunu düşünüyorum. hikaye oluşturup bunlarla tekrar yaparsanız çok daha hızlı ve gayet de sağlam ilerleniyor. mesela "kanji look and learn" diye bir kitap ilk 512 kanjiyi bu şekilde resimlerle öğretiyor, internette pdf'sini kolayca bulursunuz mutlaka kullanın derim. zaten en zoru ilk 500 oluyor sonra alışıyorsunuz. ek olarak, kitabı kullanacaklara bir kanji için verdiği her kelimeyi ezberlemeyin derim bazıları başlangıç için gerçekten gereksiz. en başlara yazdıkları, kanjiyi tanımlayan temel kelimelere odaklanın.
(bkz: kanji ezberleme tekniği/#42883171)
(bkz: 6 ayda japonca öğrenmek) japonca öğrenmeyi düşünenlere.
kanji aslında kanjinin temsil ettiği nesne, hareket ya da halin sembolize edilmiş resmidir. zamanla bu şekiller, nesnelerin, durumların ve hareketlerin şekillerinden farklılık gösterecek şekilde uzaklaşmışlardır.
günlük kullanımda yaklaşık 2000 kanji kullanan japonlar, bu kanjilerin 1000 tanesini ilkokulda, bin tanesini de orta okulda öğrenirler. https://galeri.uludagsozluk.com/r/181520/+
40 bine yakın karakter olduğu düşünülen tam olarak kaç karakter içerdiği bilinmeyen japonların kullandığı 3 alfabeden birisi, çinlilerin kullandığı tek alfabedir.
sonradan öğrenenler için japonyacada 2bin karakter bilmek yeterli düzeye ulaşmak anlamına gelir. tabi öğrenirken diğerlerini unutuyorsunuz, karıştırıyorsunuz kısacası sürekli çalışmak gereken bir alfabe.
çince'den japonca'ya geçmiş alfabedir. çincesi hanzi, yani han karakterleri anlamındadır. çince'de 20.000 kadar karakter bulunsa da japonya'da 2.dünya savaşı sonrası gerçekleştirilen eğitim reformları ile kullanılan karakter sayısı 1945'e indirilmiştir. bunlara da jooyoo kanji denir. hafızanıza güveniyorsanız eger, öğrenmesi gerçekten zevkli olan bir alfabedir. yok ben görsel şeyleri aklımda tutamıyorum diyorsanız yanından geçmeyiniz,bezdirir. tamamen görsel hafızaya hitap eder, ufacık bir çizgiyle yapılan değişiklikle yer yerinden oynar çünkü.
çince karakterlerin bulunduğu japon alfabesi...ilk öğrenmeye başladığınız zaman "ohoo almış başını gidiyo bu şekiller" desenizde aslında işinize çok yarayacak olan karışık şekillerle dolu şirin alfabe.
aslen çinceden japoncaya geçmiş alfabe. zamanla değişmiş tabi ki . 20.000 küsür ideograma sahiptir. tabi ki öğrenmesi zordur; ama estetik harikası olarak batılıların son zamanlarda en çok ilgisini çeken şeylerden biridir.bedeni batıda ama ruhu doğuda olan benim gibiler için mesela.esprisi nedir ? çizilen bir ideogramı duygu ve düşünceyi belirten bir harf olarak düşünün, tek bir şekille (ki bu şekillerin de farklı sesletimleri ve anlamları vardır) anında ne demek istediğinizi paragraf yazmadan anlatabilirsiniz.
japon alfabesinde kullanılan ve tek başlarına yada kombinasyon halinde birleştiğinde bir kelime oluşturan simgeler. 1942 tane kanji bulumaktadır ve tek başlarına birer kelime belirttikleri gibi birbirleriyle 2,3,4,5,6,7 (daha fazla olan da olabilir bilmiyorum)'li kombinasyonlar yaparak da çeşitli kelimeler oluştururlar. sonuç olarak tüm kelimeleri yazılışıyla bilen bir japon yeryüzünde bulunmamaktadır. yanılmıyorsam 15-20 bin tane yazılış bilen japonlar "kanji master" ünvanı alabilmektedirler. "ağaç yapraklarının sonbahar geldiğinde yavaş yavaş kızıl renge bürünmesi" anlamına gelen bir kelimeleri bile bulunduğunu düşünürsek dilin zenginliği ve bu kombinasyonların da buna orantılı aşırı yüksek miktarı hakkında ufak bir fikir sahibi olabiliriz.