bugün

müslümanlar için önemli olan günlerde üretilen minyatür simit.
simit şeklinde ve susamsız simit şeklinde olup genellikle bir kutu içerisinde kandil günleri satılır. Simitin güzelliğinden olsa gerek eskilerde ki popülaritesini hala korumaktadır.

(bkz: smith wesson)
eski ramazanların nostaljisini hatırlatan güzel bir türk geleneği.
iSTANBUL VE ANKARADA FARKLI ŞEKiLLERDE ÇIKAR iSTANBUL KANDiL SiMiDi ÖZEL YAĞLI HAMURDAN YAPILMIS AĞIZDA KIYIR KIYIR DAĞILAN SiMiTTiR.ANKARADA iSE NORMAL SiMiTiN BiRAZ DAHA PASTANE iŞi OLANIDIR.NOT:BAHÇELi CiVARINDA LiVA PASTANESiNDE iSTANBUL USULÜ KANDiL SiMiTi YAPILMAKTADIR. iSTANBUL HASRETi iÇiNDEKi ANKARALILIARA DUYURULUR.
çok lezzetli, küçük simitler. kolay bayatlamıyormuş ayrıca... *
kandil akşamlarında evin reisinin gelirken sağda solda cirit atan, bu geceyi ticari amaçları doğrultusunda kullanan ve aslında limon veya su satan elemanlardan aldığı, aileyi sevince boğan küçük, tatlı mı tatlı* simitçikler.
satan mekanlar arasındaki fiyat farkları ve üretim sayısına bakılırsa dini duygular üstünden ticari kazanç metası gibi görünen, bildiğimiz çatalın yuvarlak versiyonu.
akşam babanın eve getirdiği küçük simittir.ertesi güne kalırsa bayatlar .
çayla beraber harika olan küçük, susamlı, simitler.
kandilin geldiğinin gündelik hayattaki tek hatırlatıcısı. pastane önüne kat kat dizilmiş kandil simitleri de olmasa kandilden nasıl haberi olacak insanların bir düşünsenize.
mahlep kokusunun baskın olduğu, kandil günlerinde satışa çıkan yiyecek.
balmumundan yapilir.
eti baharatlı çubuktan sonra, susamsız olanı biranın yanında en güzel giden atıştırmalıkların başında gelir. susamlı olanı içinse çayı tercih etmeli.
bir günlük kaza namazlarımı kıldıktan sonra, çayın yanında mideye indirerek kendimi ödüllendireceğim simit.
eskiden çok eskiden işyerlerinde kutu, kutu dağıtılan lezzetli nimet halkaları. kriz değil mi zam yok. kandil simidi dağıtacak para da mı yok?

çok canım çekiyor şeysi.
(bkz: olsa da yesek)
sadece kandillerle sınırlanmaması gereken bir tada sahip simit. susamsızı özellikle.
yedi sekiz hasan pasa fırını ndan alınınca tadına doyum olmayan lezzettir.
bu zamana kadar hep kandil simidi olarak bildiğimiz,sadece kandillerde yediğimiz,kuru pasta tadında,lezzetli bir tat.
pastanelerde satılan bildiğin tuzlu simit. ama nedense üstüne sevap -ye bak, acaip sevap- payı koymalarından mıdır nedir(?); kandillerde normal fiyatının hayli üstünde satılarak bize bir kez daha paranın dini, imanı, buddhası, nirvanası olmadığını çok güzel gösterir.

ha birde; 'kardeşim, laik bir ülkede yaşıyoruz simidin kandili mi olurmuş', 'yeyin siz onları yeyin iki güne kalmaz iran olucaz haberiniz yok sizin' diye kafa sikenler de olucaktır. onlara da çayla beraber simitlerden biraz verirseniz emin olun susacaklardır.

-ama abi simitçiler devlete vergi veren bir işyeri. laiklik ne? din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması. kandil simidi yiyen herkes bu ilkeyi çiğniyor ve ben çok korkuyorum.
(mutfaktan)
+nereye koydum ben bunları, yaw? hah üst raftaymış. azizim çayını demli mi içersin?
keşke her zaman satılsa denilen. yemesi çok keyifli olan simit.
çayla çok güzel giden simit hele bir de namaz kılmanın verdiği huzur varsa tamam.
şu an ofisimde kandil simidi yiyorum. şirket bizi şişmanlatıp yiyecek galiba.
birçok pastanede sadece kandil günlerine özel üretilen, ancak bazı yerlerde nadiren de olsa kandil günleri dışında bulunabilen, özellikle gurbetteyken hasreti çok çekilen, keşke her aradığımda hemen bulunabilse dediğim, susamsız olanların favorim olduğu gevrek simitlerdir.
dün de afiyetle yediğim leziz simitler. susamlısı susamsızı hepsi midede.
nefistir. kandil olmayan zamanlarda da üretilmeli mi diye düşündüm de her an ulaşılabilirse cazibesini yitirebilitesi yüksektir.