islâm dinindeki kutsal gecelere verilen ad. Miraç Kandili, Berat Kandili, Regaip Kandili gibi. Bu gecelerde, minarelerin şerefelerinde kandiller yanar. Kandil günü, Kandil çöreği denen simitlerin satılması da bir gelenektir.
Kandil kelime anlamı olarak, zeytinyağı içine batırılmış bir fitilin yanmasıyla ışık veren, çoklukla camdan yapılan ve asılarak kullanılan bir ışıklandırma aracıdır. Eskiden minarelerin şerefelerinde kandiller yanardı. Bugün, bunların yerini elektrik ampulleri almıştır.
sokak aralarında çocukların karşılıklı gerdikleri iplerle gelen geçene ya mum ya para şeklinde dilendikleri ve komşuların kapınızı çalıp lokma, helva vb. yağlı gıdaları ikram ettiği gündeyseniz bilinki o gün kandil günüdür.
ingilizce candle dan gelmektedir. mumun evrim geçirmişi olmasının yanında islami önemli günleri belirtmek için de kullanılır. söylenene göre bol bol sevap kapılan bonus geceleridir. ancak heralde en çok bonusu gsm operatörleri kapmaktadır bu gecelerde genelde kandili gelen mesajlardan öğrenen çok insan olduğu düşünülürse.
gün ortasında veya içki sofrasında duyulan ''aaa bugün kandilmiş'' sözü hatırlatır genelde insanlara kandili. o ana kadar haberi olmayan kandil müslümanları hemen içkiden eli ayağı çekip oturmaya başlarlar. 'ben kandilde içmem' prensiplerini dile getirirler o günde içmenin daha çok günahı varmışçasına ve diğer günlerin daha az günahı varmışçasına.
madem bilgi içerikli bir entry o zaman kandiller şunlardır;
bugünleri gün içinde veya öncesinde öğrenenleriyse kandillerin en (bence)lezzetli yanına dahil olurlar bu da kuşkusuz kandil simididir. keşke her zaman yapılsa ve yenilse dememek elde değildir. hatta kendini müslüman olarak adleden herkes keşke sadece kandillerde müslüman olmasa da böyle bir felsefeyle yanlış fikirlere kapılmasa aynı zamanda her daim kandil gibi yaşayıp kandil simidi üretse biz kandil simidine inananlar da bundan faydalansak diye sonlandırayım.
Allah'ım, nefsimi sana teslim ettim, yüzümü sana çevirdim. işimi sana havale ettim. Sırtımı sana hem korkarak, hem de ümid ederek dayadım. Zaten senden başka sığınacak, sende başka dayanacak melce' ve mence'de yoktur. Kurtarış ve himaye ancak sendendir, sana mahsustur. Allah'ım indirdiğin kitabına, gönderdiğin
Peygamberine iman ettim. Bu hal ve iman ile uykuya dalıp, uyanıyorum."
islam dininde aslında olmayan bir uygulamadır. sonradan icat edilmiştir. prof. dr. bayraktar bayraklı güzel bir şeyler yazmış bu konuda.
islam'da kandil yoktur. bu sonradan icat edilmiştir. fakat bazı kandil geceleri akıl dışı olarak kutlanmaktadır. mesela hz. muhammed'in ana rahmine intikal gecesi diye bir kandil kutluyoruz. babası doğmadan, annesi 6 yaşındayken ölen peygamberin ana rahmine intikalini kim tespit etmiş? sonra hangi ana ve baba bunu bilebilir? bu çağdışı bir olaydır. ama bunu söylemeden kültür olarak kandilleri kutlamak olabilir. *
yani bugün bütün dualarım kabul olacak, bütün günahlarım affolacak diye kasmaya gerek yokmuş. *
kandile döndüm şu akşamda
yana yana bir bez parçasıyla
kandile döndüm gecenin karartısında
kırmızı gözlerim ağlaya ağlaya
mahcubum hiç olmadığım kadar mahzun
ezildim yücelikler altında vuruldum
tek bir cesaret eserinden mahrum
yine bu kandilde de merhameti bekliyorum
tüm modların, yazarların ve yazar olmak isteyenleri kandilini kutlarım.
herkesin erkenden kutlamaya başladığı gün. kandil akşam ezanından sonra olur yanlış bilmiyorsam sabahın sekizinde değil. sabah sekiz de dokuz da kandil mesajı mı atılır ?
bundan 15 sene önce bu kadar sallanmayan günlerdi ama gel gör ki artık çok moda. bir diğeri için (bkz: kutlu doğum haftası). muhafazakarlaşıyor muyuz ne ?
türklerin kutladıkları 5 kandil vardır.
bunlar:
1 - mevlit kandili (peygamberimizin dogum gunu).
2 - regaip (peygamberimizin anne karnına düştüğü gün).
3 - miraç (peygamberimizin gökyüzüne, allah katına yükselmesi).
4 - berat kandili (peygamberimizin peygamber olduğunu öğrendiği gün).
5 - kadir gecesi kandili (kutsal kitap kuranın inmeye başladığı gün).
tüm kutlama tarihleri ay takvimine göre belirlenir.
ancak türkler bir süredir, peygamberimizin dogum gününü kutlu dogum haftası olarak 20 nisanda (571) miladi takvim esaslarına göre kutluyor.
türkiye'den başka hiç bir ülkede kutlanmayan, islam dininden olduğu var sayılan ancak, aslında tamamen bir kültür olan, bazı özel günler. o değil de çocukların ip tutması hoş bir güzellik.