1) anayasa hukuku
2) idare hukuku
3) ceza hukuku
4) usul hukuku
- Medeni Usul Hukuku
- icra-iflas Hukuku
- Ceza Usul Hukuku
5) Vergi Hukuku
6) Devletler Genel Hukuku
7) iş Hukuku
devletin kurulus ve isleyisini, kisi ile kamu kurum kurulusları arasındaki iliskileri düzenleyen hukuk dalıdır. devletin , egemenlik hakkına dayanarak düzenlenen ve devletin üstünlügünün kabullenildigi hukuk sahasındır.
kamu hukuku alanında kişinin devletle ilişkisinde, kişi devletin emrine uyar. ancak devlet te hukuk kuralları ile bağlı ve sınırlandırılmıştır. bu, aynı zamanda hukuk devleti ile polis devlet arasındaki farkı ortaya cıkarır.
Kişilerin devletle yada devletin bi başka devletle ilişkilerini düzenleyen kurallar. Hukukun alt dalı. Kişilerin devletle olan ilişkilerinde devlet üstündür.
(bkz: anayasa hukuku) devletin teşkilatlanmasını ,organlarını, bu organların işleyişini ve kişilerin hak ve hürriyetlerini (bunların güvence altına alınması) düzenleyen kamu hukukunun alt dalı. Yani kurallar bütünü. Kaynağımızı 1982 anayasası. (bkz: darbe anayasası)
(bkz: idare hukuku) devlet idaresinin örgütlenmesi ve işleyişini , kişilerin idare ile olan ilişkilerini düzenler. Temel kuralların yer aldığı tek bir kanun bile yoktur.Devlet memurları kanunu ve belediye kanunu gibi kanunlar yer alır.
(bkz: ceza hukuku) suçu oluşturan eylemlerin neler olduğu ve bu eylemlere ne cezalar verileceğini belirten kurallar bütünü. Temel aldığımız ceza hukuku 1 haziran 2005 türk ceza hukukudur.
(bkz: icra iflas hukuku) mahkemlerin vermiş olduğu kararları devlet organları sayesinde zorla yerine getiren hukuktur. icra işlemleri mahkeme de değil icra dairesinde görülür. Tacir kişiler iflasa tabidir ve özel bir takip yönetimi düzenleyen hukuka iflas hukuku denir. Borçlusunun hacze konulan mallarına iflas masası ve borçluya müflis denir.
(bkz: devletler genel hukuku) devletlerin ve uluslararası ilişkilerini düzenleyen kurallar bütünü. Diğer adı uluslararası genel hukuktur.
(bkz: vergi hukuku) devletle kişiler arasında ki ilişkileri inceler.
Vergide kanunilik: kanunda belirtilen biçimde vergi alınması.
Vergide genellik: herkesten vergi alınması.
Vergide adalet: kişilerin mali gücünün göz önünde tutulması.