kadının toplumdaki yeri

entry29 galeri0
    29.
  1. (bkz: Bir erkeğin namusu)
    (bkz: Bir çocuğun annesi)

    Asla özünde bir amaç değildir kadın, daima aksesuvardır.
    1 ...
  2. 28.
  3. Ulu önder mustafa kemal Atatürk'ün güzel bir sözü vardır.

    "Toplumdaki başarısızlığın sebebi, kadınlarımıza karşı gösterdiğimiz ihmal ve kusurdan doğmaktadır."

    Erkekle kadının eşit olmadığını fıtrat falan diyerek açıklayan birisi tarafından yönetiliyoruz. Normaldir. Bakış açısı konusunda hala geri kalmış topluluğuz. Gerçekten utanıyorum. Kadın toplumda erkeğin gerisinden yürümeli, çalışmamalı, üretmemeli gibi şeyler baskın durumda. Oysa aile içinde senin benim gibi erkeği eğiten, öğreten ve topluma kazandıran annelerimizdir. Babamıza karşı hep bir adım geride dururuz ama anne merhameti ve şefkatine her zaman daha yakınızdır. Aksi durumlar nadir görülürler.

    Kadınlarımız yarın anne olacaklar ve her zaman olduğu gibi bizi eğitip hayata onların sıcacık elleri ve sevgi dolu yüreği ile hazırlanacağız. Bu ülkenin ileri adım atmasını istiyorsak önce kadın profilini düzeltmeliyiz ve ataerkil gibi saçma salak toplum uydurmalarından vazgeçmeliyiz.

    Benim tek arzum, Tayyip için kocamı boşarım, kulu kölesi olurum diyen osmanlı hareminde yaşama hayaliyle düdüklenmeye meğilli kölelerden değil, atatürk'e ve onun aydınlık yüzüne güvenen çağdaş ve modern türk kadını olmanızdır.

    özgür bir ülke bıraktı sana, başını aç veya türbanlı ol ister çarşaflı dolaş. Onun sana söylediği şu,

    "Kadınlarımız için asıl mücadele alanı, asıl zafer kazanılması gereken alan, biçim ve kılıkta başarıdan çok, ışıkla, bilgi ve kültürle, gerçek faziletle süslenip donanmaktır. Ben muhterem hanımlarımızın Avrupa kadınlarının aşağısında kalmayacak, aksine pek çok yönden onların üstüne çıkacak şekilde ışıkla, bilgi ve kültürle donanacaklarından asla şüphe etmeyen ve buna kesinlikle emin olanlardanım."
    4 ...
  4. 27.
  5. ataerkil bir toplumda olduğumuzdan pek tartışılacak bir şey değil.Değişir mi he belki uzun periyotta belki yani o da.
    0 ...
  6. 26.
  7. 25.
  8. 24.
  9. 23.
  10. türkiye ozelinde şehre, hatta muhite göre bile değişebiliyor.
    0 ...
  11. 22.
  12. 21.
  13. Sıkıştıkları coğrafyadan çıkamayan , çıkmasına izin verilmeyen kadının toplumdaki yeri ev ve iki bacak arasıdır.

    Her türlü şiddete maruz kalıp, ses çıkarınca da cezalandırılan kadın, kendi farkına varıp kendini savunmayana kadar da bu şekil muamele görmeye devam edecektir.

    Bilinçlenin kadınlar. Kendinizin ve beyninizin farkına varın. Üç kuruşluk heriflerin iki kuruşluk masalarına meze olmayın.
    0 ...
  14. 20.
  15. Kadın babasının evladı,kocasının eşi ve çocuğunun annesidir hala sadece..
    Yazık ki kadın;toplumda sadece birilerinin 'birşeyi' olarak vardır ve kendi adı ile ayakta duramaz..
    Evlat olmak eş ya da anne olmak elbette ki çok değerlidir ancak tüm bu sıfatlarının dışında da kadın olarak var olablmelidir.
    Büyükşehirlerde elbett ki çalışandır,üretendir,ancak bu,çok az bir yüzdelik orandadır.
    Aslında kırsal alanda daha da çok katılsa üretime,tarlada,bahçede daha yakın olsa da üretmeye hala sadece evlat,eş ve anadır.
    Kağıt üzerinde özgürdür,ancak pratikte babadan,eşinden izinsiz çalışamaz..
    Ne zaman evleneceğine,kiminle evleneceğine,boşanmaya,hamile kalıp kalamayacağına,kaç çocuk doğuracağına,çalışıp çalışamayacağına..vs hiçbirşekilde kendisi karar veremez..
    Kadın;özellikle kırsal da ve hatta zaman zaman kentlerde neslin devamını sağlayıp erkeğini rahat ettirmekle görevli kişidir.
    Sosyalleşme imkanı kadın sohbetlerinden ileri gidemez..
    Çoğu yerde tek başına sinemaya bile gidemez..
    Kafede,lokantada tek başına oturamaz..Evden bile olsa üretime katılamaz,çünkü maddi güvenceye sahip olması istenmez..
    Tek başına hayatını geçirebilecek durumda olabilmesi demek baş kaldırması demektir çünkü..
    Hoş bunu sağlasa da işin içine töre,adet ,gelenek..vs girer..
    Çocuk düşürür suçlanır,erkek doğuramaz suçlanır,hamile kalamaz suçlanır..Yeter bu kadar başka istemem der,suçlanır..
    Kocas ne vakit hangi halde isterse onunla birlikte olması beklenir..Hastalığı olsa doktora gidemez,kocakarı yöntemleri ile idare eder..
    Eve kapatıldıkça susar,sustukça yol geldi sanılır..
    Okula gönderilmez,ilköğretimi bile çoğu yerde bitiremez,ufacık yaşta birinin yatağına sokulur..
    Çocuken doğum yapması beklenir,ilk çocukları muhtemel ölü doğar..Zaman zaman da küçücük bünyesi bu ağır hamilelik ve doğum yükünü taşıyamaz can verirken evladına canını teslim eder..Çelimsizlikle suçlanır..
    Babadan dayak yer,kocadan yer,kaynanadan yer..Kimse niye vuruyorsun demez,hatta mızmızlansa bir de annesinden dayak yer,otur aşağı diye...
    Deli gibi çalışır..Evde,tarlada,ofiste..Yine dayak yer..Söz hakkı tanınmaz,o da susar..
    Nihayetinde solar gder...
    1 ...
  16. 19.
  17. sürekli değişir.

    kimi zaman kalpdedir, sevilir.
    kimi zaman dildedir, sövülür.
    kimi zaman eldedir, dövülür.
    kimi zaman dindedir, caiz görülür.
    kimi zaman nurdadır, övülür.
    kimi zaman olsa ne, olmasa ne, hor görülür
    kimi zaman kindedir, bir hiçtir, öldürülür.
    kimi zaman aşktır, istemesede uğruna ölünür.
    kimi zaman hak etmiştir, işi yol ortasında görülür.
    2 ...
  18. 18.
  19. Kadın, insanlığın gücüdür.... Kadın, vücudunda bir canlıyı büyüten, dünyaya getiren, Allah'ın insana verdiği en önemli görevi yerine getirendir...
    0 ...
  20. 17.
  21. erkeğin beyninin doluluğu ile orantılı bir yerdedir.
    1 ...
  22. 16.
  23. reklam replikleri ''çocukta yaparım kariyerde'', ''gülümse çünkü erkekler pozitif kızları sever'', ''ikinci bi emre kadar çok sev''şeklinde erkeklere kendilerini beğendirme çabasıyla sürüp gittiği sürece Türkiyede de kadının değeri sıfır olarak kalacaktır.
    1 ...
  24. 15.
  25. Kadının hangi toplumdaki yeri diye sorulması gerekir, zira her toplumda farklı bir yere sahiptir. Türk toplumunda büyük coğunluğa yeri yok denecek kadar azdır. Ev işlerini yapan, evde yaşayan erkeklerin hizmetini gören, calışıyor olsa bile evin her sorumluluğu kendine ait olan insanüstü, ama insan olarak bile saygı gösterilmeyen varliklar. Fikrine başvurmak söz konusu bile olmayandır, zira fikir sahibi olması için insan olması yetmiyordur.
    Istisnalar kaideyi elbette bozmaz. Istisnalarin artması ile kadin toplumda yer sahibi olabilir diye umulur.
    0 ...
  26. 14.
  27. 13.
  28. türk toplumun da ''erkeklerin başının üstünde'' dir.
    2 ...
  29. 12.
  30. ilk olarak başlık kadının toplumdaki yeri olmalıydı. başlık açılışındaki hata dahi bilinçaltı yersizliği, yerin çarpıklığını göstermektedir. ancak bu durumun suçlusu erkeklerdir demek yanlıştır. toplumda birey olbilmek siyasal, dini, ahlaki vb dinamiklerle oluşur. bu dinamikleri özümsemek içinse, aydın kişiler tarafından verilen eğitim gerekir. önce birey olabilmek öğrenilmelidir. ardından cinsiyete göre bireysellik gelir. insanın, insan olarak değer görmediği bir düzende, cinsiyetin önem kazanması beklenemez ama her ne hikmetse, cinsellik önemlidir. toplumumuzdaki genel dejenerasyonda bu sebeğtendir. gerekli temelleri oturtmadan, ierleyiş birgün çöküşümüze neden olacaktır. eğitimli annelerin yetiştirdiği oğullarda, elbet kadın kimliğini tanıyacaklardır. türk aile yapısında, erkek çocuğun yeri, önemi su götürmez bir gerçektir. paşa oğullar yetiştirme zihniyetinden başta annelerin kurtulması gerekir. ve tabi bir de "erkeğinin kölesi kadınlar" yetiştirmekten tabi.
    2 ...
  31. 11.
  32. Kadın toplum için önemlidir.Şu daha önemlidir demek tavuk mu yumurtadan yumurta mı tavukdan çıkar mevzusu oluyor.ama erkek bizim toplumumuzda bir adım daha öndedir.
    0 ...
  33. 10.
  34. 9.
  35. sadece sözde verilen değer doğrultusunda, hala erkeklerin çok gerilerindedir. yapılan herhangi bir çalışma yoktur, yapılıyormuş gibi görünür.
    1 ...
  36. 8.
  37. hakkettiği yerde değil elbet ama bu yönde çalışmalar var.
    1 ...
  38. 7.
  39. en anlaşılır olanı... sadece annelik vasıfları bile en önemli yerde olmalarını gerektirmektedir...

    daha detaylı olarak ise !!!

    Kadının toplumdaki yeri yüksektir şereflidir. "Şuna inanmak gerekir ki dünya yüzünde gördüğümüz her şey kadının eseridir." diyen Atatürk ailenin ana ögelerinden birini oluşturan kadının bizdeki anlamını "TürkiyeCumhuriyeti'nde kadın Türk tarihinde olduğu gibi bugün de en saygın yerde her şeyin üstünde yüksek ve şerefli bir varlıktır." şeklinde tanımlamış kadının yeri ve görevini de şöyle belirtmiştir: "Kadınlarımızın her millette olduğu gibi bizim milletimiz için de ne kadar yüksek önemi olduğunu söylemeye gerek yoktur. Bizim milletimizde kadın eskiden bu önemi gerçekten en yüksek derecede kazanmıştır. Büyük atalarımız ve onların anaları tarihin olayların şahitliği ile ispatlanmıştır ki gerçekten yüksek erdemler göstermişlerdir. Burada birçok noktalardan sayabileceğimiz o erdemlerin en büyüğü ve en önemlisi değerli evlâtlar yetiştirmeleriydi.
    Gerçekten Türk milletinin bütün dünyada yalnız büyük ezici gücünü göstermiş olması görkemli savaşlar yapmış bulunması hep böyle değerli ataların erdemli evlâtlar yetiştirmesi ve daha beşikten çocuklarının ruhuna mertlik ve erdem aşılaması sayesinde olmuştur. " Atatürk'ün bu sözleriyle tarihteki önemi vurgulanan Türk kadını çalışma hayatımızda erkeğe ortaktır... Tüm çalışma hayatında kadın erkeğin en büyük yardımcısıdır...
    *
    evet burdan çıkan anafikir de: kadın hayatın en önemli yardımcısı ve ortağıdır!!!
    3 ...
  40. 6.
  41. 5.
  42. ev... kadınları eve kapatmayın ağalar.
    2 ...
© 2025 uludağ sözlük