komşusu kozan'la anlaşamamaları nedeni burasının osmanlı döneminde önce halep, sonra adana vilayetlerine bağlı kozan * sancağının bir kazası ve 1923-1926 arasında da kozan'ın bir ilçesi olmasından gelen yer.
şu anki nüfusu 77 bin civarındadır. insanları sıcak, misafirperver olurlar. tahsilli insanlara sempati ve saygı duyarlar. ondan dolayımıdır bilmem, hemen her genç universiteyi kazanır, okur.
erkek cocukları 12 yaşına bastıgı gün içgüdüsel olarak kağıt oyunları oynamaya başlar, 20 li yaşların başında işin kaşarı olurlar. Gurbette dahi buluşup kahveye kagıt oynamaya giderler, yeterince hemşeri bulamazlarsa masaya üçüncü dördüncü ithal ederler. istisnalar haric capkın olurlar. renkli, espirili, insanlardır.
1996 yılına kadar Adana'ya bağlı olan ilçe, aynı yıl Osmaniye il yapılınca bu il sınırlarına dahil edildi.ilçe çukurova'nın kuzeyinde torosların eteğinde kurulmuştur. ova ile dağlık arasında geçiş özelliği gösterir.
bu durumu iklimini de etkiler.nüfusu 77,379 kentli, 34,076 kırsal olmak üzere 111,455 kişidir. klasik akdeniz ikliminin etkisi vardır. bu nedenle geniş verimli çukurovada yılda birden fazla ürün alınır.çukurovanın varlığı bölge ekonomisinde canlılık katmıştır.en önemli tarım ürünü de şüphesiz ki kırmızı turptur.yakınından geçen ceyhan nehri ile şehrin ortasından geçen savrun çayı önemli su potansiyeli oluşturur.
zengin tarihi, kültürel özelliği ile antik dönemde Flaviapolis olarak adlandırılan kent hititlerden osmanlılara ve cumhuriyet türkiyesinde önemli bi yere sahiptir.
Prof.Dr Halet ÇAMBEL'in uzun çabalarıyla ortaya çıkarılan karatepe-aslantaş açık hava müzesi hitit döneminin günümüze yansıyan önemli tarihi değerlerindendir. bunun yanında kastabala antik tiyatrosu, her yıl düzenlenen turp festivali ve torosların eteklerinde varolan yaylalarıyla bozulmamış doğası ve ilginç yer şekilleriyle akdeniz'in görülmeye değer yerlerinden birisidir.
her nekadar insanlarının yabancılara karşı önyargılı olduğu önyargısı varolsa da ki bunu ilk kez duydum, sıcak ve misafirperver insanları her zaman bulunur. ülkenin hemen her üniversitesinde kadirli'den gelen öğrencilerle mutlaka tanışılır.zira bu ilçe her yıl büyük miktarda üniversiteye öğrenci gönderir.
önce adana iline bağlı iken daha sonra osmaniyenin il olması hasebiyle osmaniyeye bağlanmış ilçe. şehir halkı osmaniyeye bağlanmayı istememiş referandum istemişse de başarılı olmamıştır. fakat kendi aralarında imza toplayıp meclise başvurmuşlardır ama bu da fayda etmemiştir.
ilçenin en işlek caddeleri; uzun çarşı, hükümet caddesidir. şehir halkının toplandığı yer ise çamlı kahve olarak adlandırılan kahvehane, çayocağı gibi yerlerin bulunduğu mekandır.
nufusu 65 binin üzerindedir. kadirli ilçesi ile kozan ilçesi arasında bir anlaşmazlık vardır ve birbirlerini kati suretle sevmezler. sorunun kaynağı ise henüz tespit edilememiştir. üniversite yıllarımda kadirlili arkadaşların kozanlılara oranla daha iyi olduğunu söyleyebilirim. kadirlinin en önemli özelliği ise yazar yaşar kemal'in araştırmacı tarihçi cezmi yurtsever'in ve karikatürist bahadır boysal'ın bu şehirli olmasıdır.
içerisinde karatepe açık hava müzesi, kırmıtlı kuş cenneti, kastabala antik şehri gibi yerler bulunan keşfedilmemiş bir şehir. tarihi ve doğal güzellikleri ile ilgiyi hakediyor.
eskiden adana nın ilçesi olan, şimdinin osmaniye ilçesi. ince memet romanın büyük kısmı buralarda geçmektedir. ezelden belalı bir memleket olarak bilinir. insanı yabancıya kapalıdır biraz..
(bkz: kadirli ile kozan adanayı bozan)