bugün

kadirli

1996 yılına kadar Adana'ya bağlı olan ilçe, aynı yıl Osmaniye il yapılınca bu il sınırlarına dahil edildi.ilçe çukurova'nın kuzeyinde torosların eteğinde kurulmuştur. ova ile dağlık arasında geçiş özelliği gösterir.

bu durumu iklimini de etkiler.nüfusu 77,379 kentli, 34,076 kırsal olmak üzere 111,455 kişidir. klasik akdeniz ikliminin etkisi vardır. bu nedenle geniş verimli çukurovada yılda birden fazla ürün alınır.çukurovanın varlığı bölge ekonomisinde canlılık katmıştır.en önemli tarım ürünü de şüphesiz ki kırmızı turptur.yakınından geçen ceyhan nehri ile şehrin ortasından geçen savrun çayı önemli su potansiyeli oluşturur.

zengin tarihi, kültürel özelliği ile antik dönemde Flaviapolis olarak adlandırılan kent hititlerden osmanlılara ve cumhuriyet türkiyesinde önemli bi yere sahiptir.

Prof.Dr Halet ÇAMBEL'in uzun çabalarıyla ortaya çıkarılan karatepe-aslantaş açık hava müzesi hitit döneminin günümüze yansıyan önemli tarihi değerlerindendir. bunun yanında kastabala antik tiyatrosu, her yıl düzenlenen turp festivali ve torosların eteklerinde varolan yaylalarıyla bozulmamış doğası ve ilginç yer şekilleriyle akdeniz'in görülmeye değer yerlerinden birisidir.

her nekadar insanlarının yabancılara karşı önyargılı olduğu önyargısı varolsa da ki bunu ilk kez duydum, sıcak ve misafirperver insanları her zaman bulunur. ülkenin hemen her üniversitesinde kadirli'den gelen öğrencilerle mutlaka tanışılır.zira bu ilçe her yıl büyük miktarda üniversiteye öğrenci gönderir.