"Doğrusu, Biz, onu (Kur'an'ı) Kadir gecesinde indirdik.
Kadir gecesinin ne olduğunu bilir misin?
Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır.
Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede Rablerinin izniyle her türlü iş için inerler.
O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir."
Kadir gecesi;
Kur'an-ı Kerim'in bu gecede inmesi,
Bu gecenin bin aydan (83 sene, 4 ay) daha hayırlı olması,
Allah'ın ezelde takdir ettiği şeylerden bir yıllık olayların ana kitaptan alınarak görevli meleklere bildirildiği gece olması, sebebiyle üstün bir değer taşımaktadır.
Cebrail (a.s.)'in diğer meleklerle bu gece yeryüzüne inerek Allah'a ibadet eden kulları selamlamaları ve bu gecenin tan yeri ağarana kadar selam ve esenlik olması da ilahi rahmetin çok güzel bir tecellisidir.
Bin aydan daha hayırlı olduğu açıkça bildirilen bu gece bizim için Allah'ın büyük bir lütfudur.
Peygamber Efendimiz şöyle buyuruyor:
"Kim ki faziletine inanarak ve mükafatını Allah'tan bekleyerek Kadir gecesini ibadetle geçirirse geçmiş günahları bağışlanır."
Peygamberimiz, Ramazanın son on gününde, her zamankinden daha fazla ibadet eder, aile fertlerini de ibadet için uyandırırdı.
Hiç şüphesiz Kadir gecesine yetişmek müminler için büyük bir mutluluk olduğu gibi, en iyi şekilde değerlendirilmesi gereken bir fırsattır.
Bu geceyi, namaz kılmak, Kur'an okumak, dua etmek, tevbe ve istiğfarda bulunmak suretiyle ihya etmeliyiz. Namaz borcu olanların hiç olmazsa bir gün bir gecelik kaza namazı kılmaları, böyle bir borcu olmayanların ise nafile namaz kılmaları uygun olur.
Peygamberimiz Kur'an okuyanlara bu Yüce Kitab'ın şefaat edeceğini şu sözleri ile bildirmiştir.
"Kur'an okuyunuz, zira O, kıyamet gününde sahibine (okuyana) şefaatçi olarak gelir."
Bu sebeple, Kur'an-ı Kerimin yeryüzüne inmeye başladığı bu mübarek gecede, Kur'an okumanın ayrı bir değeri vardır.
Peygamberimizin saygıdeğer eşi Hz. Aişe (R.A.) diyor ki: "Peygamberimize:
- Ey Allah'ın Rasulü! Kadir gecesine rastlarsam nasıl dua edeyim" diye sordum. Peygamberimiz:
-"Allahım! Sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affet" diye dua et" buyurdu.
ibn Fariz diyor ki:
Hak tecelli ederse, bütün geceler Kadir gecesidir. Vuslat ve mulakat günlerinin hepsi de cuma günüdür.
Konu ile ilgili rivayetler arasında; Kadir gecesinin, Ramazanın son on gününde, sayıları tek olan gecelerin içinde ve bu tek sayılı gecelerden de 27. gecede olduğu rivayeti tercih edilmiş ve asırlardan beri mü'minlerce kutlanagelmiştir.
bin geceden daha hayırlı geceye erişeceğimiz mübarek gündür. aciz kulları olarak; yüce allahım, kasıtlı olarak ya da hata ile gizli veya açıktan işlediğimiz bütün günahlarımızı affetsin inşallah. allah affetmek istiyor, bizde affolmak isteyelim yürekten.
Tüm insanlığın kadir gecesini kutlar bin aydan daha hayırlı olan bu gecede en bağışlayıcı olan allah'tan bagışlanmayı dileriz dualarmız, dualarınız kabul olsun.
efendimizin son 10 gecede arayin dedigi mubarek gecedir ve allahùmme inneke afuvvun kerimun tuhibbul affe fagfu anna amin.(Allahim sen affedicisin affetmeyi seversin bizleri de affet) duasinin bol bol okunmasinda fayda olunan gecedir. Bu duanin okunmasini efendimiz (sav) esine tavsiye etmi$tir. Ne de olsa affedilme ayinin sonlarina yakla$tik. Sözlùk aleminin de kandili mubarek olsun. Rabbim affolunanlardan eylesin.
Kur'an-ı Kerim'de Cenab-ı Hak geceye dair fazileti ve esenliği şu sure ile bildirmektedir:
'Biz onu (Kur'an'ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir gecesi, bin aydan hayırlıdır.. O gecede, Rablerinin izniyle melekler ve Ruh (Cebrail), her iş için iner dururlar. O gece, esenlik doludur. Ta fecrin doğuşuna kadar.'(Kadir Suresi)
Allah bu geceyi hakkıyla ihya eden kullar arasına dahil olmayı tüm inanan kardeşlerimize nasip etsin. inanmayan kardeşlerimize ise günün güzelliğini hissettirsin.