Gün de bir tane yer elması yeyin ve bol bol su tüketin.
Not: sadece susadıgınız da degil, susamadan su tuketmeniz gerekir cunku susadıgınız zaman zaten vucut alarma geçiyor acilen sıvı lazım diye. Siz vücut alarm vermeden suyu tuketmeniz gerekir... En pratik yolu daima yaninizda 0.5 lik sulardan taşıyın. Gözünüze ilistikce iceceksiniz zaten.
çayı azaltmak veya açık içmek çözümlerin başında gelir. çayın bağırsakları kuruttuğu, bağırsağın iç yapısındaki sümüksü salgıyı ortadan kaldırdığı ve dışkının kayganlığını yok ettiği, bilinen tıbbi gerçeklerdendir.
kefir bağırsaktaki yararlı bakterilerin çoğalmasını organın işlevini daha aktif yapmasını sağlar. bol lifli beslenmek ön koşuldur
not: "sinameki" her kabızlık çekildiğinde kullanılmamalıdır.. bu sefer, bağırsak "sinameki"ye alışıp "nasıl olsa sinameki içince zıçarım" deyip tembelleşiyor.
eczaneden alınan kabızlık gideren ilaçların içeriğinde " sinameki" olmamasına dikkat etmek lazım.
eczaneye gidin duphalac şurup alın talimata göre kullanın kabız olduğunuz süre zarfında lifli gıdalarla beslenin.tuvalette ıkınmayın diyaframdan derin nefes alıp burnunuzdan verin bu daha etkili bir yöntem .
not:tuvalette illa sıçıcam diye kendinizi zorlamayın * götü yırtarsınız mazallah.
Kola ve Bol bol sıvı tüketin. Eğer son noktaya kadar geldiyseniz çeperlere sürdüğünüz zeytinyağı ile gerekli kayganlığı sağlayıp dübürünüzün yırtılmasını engelleyebilirsiniz.
sıvı tüketmek. bir kaşık zeytin yağı içmekte işe yaraya bilir.
bol lifli yiyecekler tüketmek
en son çare acı tüketmek. acı dışkıyı yumuşatır. *
eğer kabızın sebebi makat bölgesine bağlı kaslardan ise o ayrı. bu konuda ilaç desteği almak gerekir. yada sadece beklemek. bu süre zaafında az yemek yemeye ve ola bildiğince sıvı gıdalar tüketmeye çabalamakta fayda var.
unutmayın ki tekrarlanan kabızlık; basur, kalın bağırsak kanser ve makat çatlağının belirtisidir.
süte yani laktoza ve/veya ekmeğe yani glutene duyarlılık olabilir bunlar kesilerek denenmeli en az 2 hafta.
akut durumlar içinse sabah aç karına 20-50 gr arası zeytinyağı safra salgısını artıracak bu da bağırsağın hareketlenmesine yol açacaktır. zeytinyağı yerine başka yağ da olabilir. ama sık sık yapacaksanız sağlıklı yağlardan olması önemli (hayvansal yağ, zeytin yağı, hindistan cevizi yağı gibi). merak etmeyin yağı o şekilde yiyerek bırakın kilo almayı, bağırsağı çok hızlı çalıştırdığınız için besin sindirimine engel olarak kilo bile verebilirsiniz.
son olarak alınan kalorinin fazlalığı bağırsağın çalışmasını artırırken, az kalori alımı "yemek az idareli kullanmalıyım" diyen vucut tarafından tüm besinlerin dibine kadar kullanılması sonucunu doğurduğu için besinlerin son sindirim yeri olan kalın bağırsakta daha uzun süre kalmasına ve dolayısıyla kabızlığa neden oluyor.