büyük ihtimalle rusyayla birleşme kararı alacağı bekleniyormuş.
--spoiler--
Kırım Özerk Cumhuriyeti parlamento başkanı Vladimir Konstantinov, 16 Martta yapılacak referandumda Rusya ile birleşme kararına yüzde 80 civarında destek çıkmasını beklediklerini söyledi.
Interfaxın haberine göre basına değerlendirmede bulunan Konstantinov, Kırım halkının yüzde 80i Rusyanın bir parçası olmak istiyor. Bu dün yapılan bir çalışmanın sonuçları. Referanduma katılım ise çok yüksek oranda bekleniyor. dedi.
--spoiler--
Batı, Ukrayna’ya bağlı Kırım’ın Rusya ile birleşmesinin oylanacağı 16 Mart referandumunu ‘yasa dışı ve hukuk ihlali’ ilan ederken Tatar Türklerinin destek beklediği Türkiye bu konuda net bir tavır ortaya koymadı hala.
Bugün ugruna izmit'te büyükçe bir yürüyüş organize edilen memleket. Kirim üzülme soydaslarin seninle, Türkiye uyuma kirim işgal altında gibi sloganlar atildi.
kırım parlamentosunda alınan rusyaya bağlanma kararı neticesinde tatar milli hareketi, fikirlerinin alınmamasından dolayı bu kararı tanımadıklarını belirtti. ayrıca kırımın etnik nüfusunun destabilize edilebileceğinden endişe duymaktalar. geçmişte sovyet rejiminin yaptıkları düşünülünce haksız da değiller aslında. zira endişe sebebi olarak bireysel açıdan mustafa abdülmecid kırımoğlunun yaşadıkları örnek teşkil edebilir. yine de kırım nüfusunun yüzde 58,32 si rus olduğu için şahsi görüşüm referandumdan farklı bir sonuç çıkacağını sanmıyorum.
şimdilik rus işgaline giren ama büyük olasılıkla rusya'nın abd ve ab'den alacağı bazı ödünler sonrasında askerlerini çekeceği bölgedir. yakında haberlerini duyarsınız.
Türkiye ve Türklük için önemi basitçe soydaşlık bilinci veyahut da jeopolitik önemiyle sınırlı olmayan Türklüğün en önemli merkezlerinden biridir. Basitçe ve birkaç örnekle anlatalım.
19.yy'ın son çeyreği, Kırımlı bir aydın olan Gaspıralı ismail "Kadınlar ülkesi" isimli ütopyayı yazar. Eşi Şefika Gaspıralı tüm Türk dünyasındaki kadın hareketlerinde başı çekmektedir. Halbuki bugün Kırım'ı umursamayanları veyahut da Rusya'nın olması gerektiğini savunan yurdum insanlarının okumuşlarına "Kadınlar ülkesi" denince aklına Gaspıralı'nın yazdığından onlarca yıl sonra yazılmış, Şefika Gaspıralı'nın kadın hareketlerinden onlarca yıl sonra ortaya çıkmış Batılı birinin yazdığı ütopya akıllarına gelir
Kırım'da doğan bu aydınlık birkaç on yıl sonra Numan Çelebi Cihan önderliğinde kurulan Kırım Cumhuriyetiyle Kadınların Seçme ve seçilme hakkını almasıyla sonuçlanır. Malesef ki bu Cumhuriyet 1918 yılında Lenin tarafından yıkılır bu Cumhuriyetin önde gelen aydınları da şehit edilir.
ikinci Dünya savaşının öncesi, Stalin yönetimindeki sovyetler Kırım'a Şose (yol) yapımına başlar. Şose yapmadan yaptıkları ilk iş şantiyeye pencereleri olmayan taş duvarlı bir bina yapmaktır (Gürzuf yakınları). Bu binayı gören Kırımlı Türkler şaşkınlıkla bakakalır, "Penceresiz bina mı olur ki ?", "Nasıl bir binadır bu?" o Kırımlı Türk köylülerine Rus şehirlerini görmüş Türkler yanıt verir "Türme o bina Türme!", Türme demek hapishane demektir, Kırımlı Türkler hapishanenin ne olduğunu bile bilmez, akılları almaz "burada kim, neden tutsak edilir" diye sorarlar. Suçun ve suçlunun olmadığı bir toplumda çok gariplerine gider. Lakin birçoğu şosede köle gibi çalışmayı kabullenmedikleri için, Tarlalarını sürecekleri öküzleri şose için vermek istemediklerinden O "Türmeyi" boylar. Sonrasında ise daha yoğun bir şekilde gelen, her türlü işkenceyi çektikleri yıllar ve sürgün-soykırım.
Bütün bu sürgün, soykırım'a rağmen ikinci dünya savaşının en dehşetli taraflarına şahit olmuş Cengiz dağcı gibi yüreğindeki insan sevgisini kalemine yansıtan bir Romancı çıkartırlar içlerinden. Onun insan sevgisi her Kırımlı gibi o kadar yüksektir ki kendilerine işkencenin en büyüğünü yapan Ruslara bile "Onlar da insandı" der. Kırımlıda Cengiz Dağcıyla edebi hayatta vücut bulmuş insan sevgisi, insanlık ideali yıllar sonra Mandela'dan, Gandi'den aşağı kalır tarafı olmayan hatta birçok noktada onlardan üstün olan Abdülcemil Kırımoğluyla insan hakları mücadelesi olarak ortaya çıkar.
Bu zamana kadar yazdığım "aydınlık" da esasında doğrudan Türkiye'yi etkilemiştir ama daha somut ve yakın zamandaki Kırımlılarla bu aydınlığı daha fazla örnekleyelim. Rahmetli Şehit Necip Hablemitoğlu'nun memleketidir KIRIM, Türkiye cumhuriyetini her türlü güdümlü gericilikten ve bölücülükten, batıdan ve Rustan koruma yolunda Şehit olan Necip Hablemitoğlu'nun. Belki kimi hareketlerini sevmesek de varlığına memnun olduğumuz bilgisine imrendiğimiz büyük Saygı duyduğumuz ilber Ortaylı'nın memleketidir Kırım. ilber Hoca kadar populer bir figür olmasa da ilber Hoca'dan bile daha bilgili Halil inalcık hocamızın memleketidir.
Ve hepsinden, her şeyden daha önemlisi Kırım demek Türkçe demektir. Bugün Türkçemizin güzelliklerinden olabildiğince Arap-Fars etkisi olmadan yararlanabiliyorsak yani kendimiz olabilmemiz için özümüze sahip çıkabilmemiz için bir şansımız varsa Kırım'ın aydınları sayesindedir.
Esasında Kırım için binlerce sayfalık yazı yazılır da bu yazı bile kimilerine uzun gelmişken bu ortamda pek de lüzumu yok.
Bu yazdıklarım yüzündendir ki Kırım ne zaman Türk dünyasında olumlu etki yaratsa tepesine binen Rus zulmünü engellemek Türklüğün, Avrasya insanlarının, bütün Müslümanların gerekliliğidir. Çünkü Kırım olmasa bu coğrafyadaki güzelliklerin, ilerlemenin birçoğu olmazdı.
Daha düne dek bizi Kırım'a sokmayan ve son yıllarda da ancak tc vatandaşlığnı bırakmak koşuluyla yurttaşlık veren ukrayna yönetimi şimdi salaklığına yanıyordur umarım.
neyse ki vatandaşlık koşullarının lehimize kolaylaştırılması halinde binlerce tatar hazır kıta bekliyoruz.
kırım giraylar türk sülalesinin karadeniz'deki önemli merkezlerinden birisidir. özellikle sivastopol'un stratejik bir önemi vardır. kanuni sultan süleyman'ın şehzadelik yaptığı yerdir. türkiye açısından en az kıbrıs kadar önemlidir. şu anda rus saldatları tarafından işgal edilmiştir. bizim komutanlar silivri'de istirahatte oldukları için kralın da gıkı çıkmamaktadır.
--spoiler--
Ve bu kan en çok da mücadele taşır. Senelere inat her daim azimle.
Allahu ekber nidalarıyla kızıl moskofa direnen Kırım Türklerinin sesini duyun!
--spoiler--