çok sağlıklı olduğu söylenen ata içkimiz. eskiden beşitken mezara herkesin içtiği kımız, enerji vericidir, iç organlara yararlıdır, besin deposudur. izmir'de bir kazak türkünün kurduğu çiftlikte üretilir. ayrıca, mayıs-haziran aylarında eskişehir-ankara civarlarında düzenlenen tatar şenliklerinde de bolca tüketilir.
Kısrak sütünün mayalanması (fermantasyon) ile elde edilen ve içerisinde % 1-3 oranında alkol bulunan ekşi, içindeki Karbondioksit (Co2) sebebiyle gazoz tadında olduğu bildirilen bir Türk içkisi.
Kımız yapmak için ekşi hamur mayasına benzeyen ve çok defa kurutularak saklanan bir mayadan yararlanılır. Bu mayanın içinde çeşitli laktik asit bakterileri vardır.
Mayalanma 20°-30° arasında tulumlar içerisinde veya açık kaplarda yapılır. Kımızda, yapıldığı sütun yağlı maddeleri ve mayalanmamış az miktarda süt şekeri bulunur. Kokusu ekşi peynir suyunu andırır.
Kımızda taze veya eskimiş olmasına göre değişen miktarlarda alkol ve laktik asit bulunur.
En hafif kımızda % 1 alkol, % 0,5 laktik asit,
En sert kımızda: % 3 alkol, % 1,5 laktik asit bulunur.
Yapımında deve ve eşek sütü de kullanılan kımız, Rusya'da halk sağlığı yönünden faydalı olduğu gerekçesiyle yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu ülkede kımız hammaddesi olan sütü temin etmek için önemli miktarda kısrak yetiştirilmektedir.
Kımızı kımız yapan da bu içeceğin taze taze içiliyor olması. Bekletilen kımız, tadında bozulma olduğu için içecek olarak pek tercih edilmiyor. Günümüzde özelikle fabrika çıkışlı kımızlara ilave edilen katkı maddeleriyle daha uzun ömürlü olması sağlanıyor.
çiftliklerde sürüler halinde beslenen atlar, özellikle doğum öncesinde bol otlu yayla ve otlaklarda otlama şansına sahip. Bu da atın, sahibine kımız yapımına elverişli süt ikram etmesini sağlıyor.
turk irki'nin zorlu orta asya tabiat sartlarinda hayatta kalabilmesini saglamistir. icildiginde sogugu hissetmezsiniz. ayrica sarhoslugu diger alkollu iceceklerinken daha farklidir, daha guzeldir. fena carpar ama ortama maymun olmazsiniz.
en güzeli orta asya'da (rusya, kazakistan, tataristan, kırgızistan, sibirya vb.) yapılan içecek, içki denmesi pek doğru değildir aslında. çingenelerin sıçtığı otu yiyen kısrakla sibirya ormanlarında karnını doyuran kısrağın sütü bir olmaz.
Orta Asya'da bolca tüketilen, başlarda ekşimsi tadıyla keyif vermesede tüketilen miktar sayısı artıkça bünyelerin güzelleşmesine ve dolayısıyla tadının gözardı edilmesine sebebiyet veren içki türü. En güzel kımız Orta Asya'da içilen Kımızdır..
Ayrıntılı bilgi için; http://tr.wikipedia.org/wiki/K%C4%B1m%C4%B1z
at sütünden yapılan eski türk içkisi. bize ait olan bizim bulduğumuz ögelerden sadece biri. kopuz eşliğinde içilirse eski zamanlara bir yolculuk içine girilebilir.