1915 Ermeni tehciri ile ilgili bir makale okurken bu yıllarda tehcirin uygulanmadığı yerlerden birinin de kütahya olduğunu öğrendim. özellikle dönemin valisi faik ali bey. hatta çevre yerlerdeki ermeniler de kütahya'ya sığınıyor. işte kütahya'nın gelişmemesinde tehciri uygulamaması ve ceza aldığı belirtiliyor.
babamın bulgaristan razgrad annemin de bursalı olmasına rağmen doğup büyüdüğüm şehirdir kütahya, eskiden türkiyenin en kirli havasına sahip olmasından mı nedir bilinmez daha bir yaşımdayken beni astım etmiştir 1. sınıfın sonuna kadar devlet hastanesinin en manzaralı odasında beni ağırlamıştır yılın en az 6 ayı hastanede geçirirdim, o manzaralı odanın penceresinden baktığınızda fatih sultan mehmet bulvarının en kilit noktası görünürdü trafik hep sıkışık acile hep bir ambulans yanaşıyor hala da önünden geçince hep bakarım hastanedeki odamın penceresine bana o günleri hatırlatır şimdi birazda şehirden bahsetmek istiyorum öncelikle iyisiyle kötüsüyle en derin duygularımı hislerimi içinde barındıran kenttir, ilk zamanlar şehir merkezine 7km uzakta germiyan kampüsünün de çok yakın olduğu 100.yıl mahallesinde göçmen blokları sitesinde oturuyorduk burada birde dedemin mantar çiftliği vardı tüm çocukluğum bu çiftliğin şehirle iç içe olan havasında geçti kocaman bahçesi kiraz elma erik şeftali kayısı ve ceviz ağaçlarıyla doluydu
buradan şehrin merkezine ulaşmak kolaydır germiyan kampüsünün önündeki büyük bistro benzeri restoranın üstündeki otobüs durağından hat 2 hat 4 ve a1 e binerek ulaşabilirsiniz şehrin ortasında kocaman meşhur vazosu vardır şimdilerde battı çıktı projesinin de etkisiyle çok daha farklı bir görünüme kavuşmuştur bu noktadan şehrin her yerine kolayca ulaşabilirsiniz sevgi yolu hemen yakınınızdadır ve neredeyse sera avm ye kadar giden büyük menderes caddesi bu cadde şehrin en ünlü caddesidir neredeyse her gece dolu clubları barları ve cafeleri bu caddede bulunur kentin şehirler arası otobüs terminali eskişehir karayolu üzerinde bulunur ve kütahya zafer havaalanı adıyla türkiyenin en büyük dördüncü havaalanına sahiptir yaşamak için en ideal şehir demiyorum ama en azından kafanız rahattır çok fazla kalabalık değildir merkez ilçe yaklaşık 300.000 nüfusa sahiptir tüm ilin nüfusu ise 800.000 e yaklaşmıştır çok iyi olmayan fakat orta düzeyin bir tık üstünde olan dumlupınar üniversitesi bu ilde yer almaktadır ayrıca tıp fakültesi bünyesinde dumlupınar üniversitesi evliya çelebi eğitim ve araştırma hastanesine sahiptir eski saray sineması dışında şehirde sera avm nin cinetech i de dahil 3 sinema bulunmaktadır cinens ve hotaş sineması bir diğer sinemalardır. şehirde birçok cami bulunmaktadır en ünlüleri büyük ulu cami ve laleli camisidir ulu caminin altında arkeoloji müzesi bulunmaktadır şehir roma döneminde bir psikoposluk merkezi olduğu için birçok kilise de bulunur en ünlüleri sultanbağı mahallesindeki büyük kilisedir
hemen hemen her ilçesinde jeotermal kaynaklardan dolayı kaplıcalar bulunmaktadır en ünlüleri ılıca, yoncalı, emet dereli kaplıcaları ve simav kaplıcalarıdır çevdarhisar ilçesinde büyük aizonai antik kenti bulunmaktadır bu antik kent içinde atinanın akropolisine benzer mahzenli büyük bir tapınak bulunmaktadır kentin içinde büyük caddesi ve romadaki kolezyuma benzer büyük bir kolezyum vardır osmanlı imparatorluğunun kurulduğu topraklar olan domaniç kütahyada bulunmaktadır kentte osmanlı mimarisinin yanında bizans mimariside göze çarpmaktadır başta büyük kilise bizans mimarisine örnektir osmanlı mimarisinden ise şehirde birçok yapı göze çarpmaktadır giritli fuat paşa tarafından yaptırılan büyük hükumet konağı yeşil cami ve halen eğitim öğretime devam eden kütahya idadisi bunlara en büyük örneklerdir halk arasında hisar denilen kütahya kalesi ve o civarda yer alan döner gazino çok ünlüdür kütahya kalesi ve hıdırlık tepeleri şehrin tüm panoromasını gözler önüne sermektedir şehrin insanına gelince eski yobazlık havası liseli gençlere geçmiştir ki bu daha kötü bir durumdur şehirde canlılığı üniversite öğrencileri sağlar ve ege şivesi eskiye nazaran şehir merkezinde az kullanılır kırsal alanlarda ise kullanım oranı çok yüksektir en büyük ilçesi tavşanlıdır şehrin en bilindir liseleri
Yaşamın öğrenciye endekslendiği şehir. hatta kütahyalıların çıkıp öğrencilerin tekrar kurması gereken yer. herhalde devlet baktı burada bir şey olacağı yok en azından öğrenci olsun da para dönsün demek istemiş olabilir.
Kütahya il kültür müdürlüğü binasında kahvehane, ciğerci olursa bir müdürün kültürden anladığı bu kadardır. çay ve ciğerin kültürümüzde önemli bir yeri var tabi.
Israil'le anlaşılması sonucu eski kütahya valisi şerif yılmaz akla gelmiştir tekrar. paralel dolayısıyla bir camiyi kapatmış. kendine soru soran vatandaşa da orada israil uşağı yetistiriliyor demişti. üstüne bir de dualarla b.king mağazası açmıştı. kapatmasalarmış iyi ederlermiş yakın zamanda ihtiyaç duyulacak sanırım. yakında israil uzmanı ararlarsa şaşmamak gerekir.
güzel şehir aslında ben gittim gezdim. şehir olarak biraz komşusu eskişehir'e benziyor. ulucamisi güzel buraya gelirseniz kütahya kalesinin oraya çıkıp şehrin fotoğraflarını çekmenizi öneririm.