oligarşik yönetimin özel bir halidir. ülkeyi kurucular kurulu türü bir grup yerine yasalara dayalı oluşturulan ve demokrasilerde de bulunan yargı organlarındaki hakim elitin yönetmesiyle oligarşi yerine juristokrasi olarak isimlendirilir.
oligarşiden farkının ne olduğunu merak ettiğim yönetim sistemi. sonuçta bir topluluk yönetimdeyse bu yönetim şekline oligarşi denir. bu sistemin fakrı oligarşik kurumun jüri olması mıdır?
oligarşinin doğurduğu ucube sistem ya da sistemsizlik. bir dönem türkiye de uygulanmaya çalışılmış lakin çatışan grupların önsezilerle birlikte hareket ederek dışladığı hareket olmuştur. ortaçağ düzenidir.
anayasa mahkmesinin, anayasa değişiklikleri ile ilgili olarak anayasada yer almayan bir yetkiyi zorlama yorumlarla ihdas etmesiyle tekrar gündeme gelen kavram. demokratik ülkelerde sadece literatürde yer alan bu kavram maalesef ülkemizde bir gerçeklik olarak karşımızda durmaktadır.
gelişmiş ülkelerdekine benzer bir sistem oluşturmak için dile getirilen yargı reformuna karşı duran yüksek yargı organları temsilcilerinin beyanlarında ortaya çıkan tehlike.
yargının siyasallaşması, kanun koyucu yetkisi olmamasına rağmen bazı yargıçların beğenmediği kanunları içtihat vb. kavramların ardına sığınarak değiştirmeye kalkması türü iddiaların gündeme sıklıkla geldiği günümüzde hatırlanması gereken terimdir. *
juristokrasi ve demokrasi bir arada bulunması imkansız iki farklı yönetim şeklidir.
detaylı bilgi için google'da arama yapabilirsiniz. ingilizce bilenler juritocracy olarak ararlarsa çok daha fazla kaynak bulurlar.
doğrudan tercih edilen bir yönetim biçimi olabileceği gibi yasama yürütme yargı erkleri arasında gerçek dengeyi sağlayamayan az geşişmiş 20 yy ithal demokrasilerine sahip toplumlarda görülebilecek sistemdir.
cumhuriyet idaresini bürokratı, politikacısı, halkı ile idrak edemeden kopyala yapıştır temin eden toplumların yargı mensuplarının uzmanlaşması ve sinsi hamleleri ile mağruz kalabileceği menfi bir yönetim biçimidir.
anayasa mahkemesi, yargıtay ve danıştay'ın meclis'in üzerinde olduğu yönetim sistemi. bu sistemde danıştay ve yargıtay zırt pırt bildiri yayınlar hükümete ayar verir. anayasa mahkemesi ise meclisin kararlarını iptal etmekle meşgul olur. bir de savcılar vardır. savcılar ise boyuna açılan pencereleri kapatır gibi açılan partileri kapatır. bu sistemde işe yaramayan savcılar* ihraç edilir. doğduğuna pişman edilir. bu sistemde darbeyi ifşa eden dergiler* aps mahkeme kararları ile kapatılır. darbelerin* sorgulanamayacağına dair kararlar alır mahkemeler. bu sistemin adalet terazisini tutan kadının başı kapalıdır ama dört gözü de açıktır.