hayatımdan yılları çalan profesör. ne kadar teşekkür etsem, şükranlarımı ne kadar sunsam azdır. içinde dilediğim gibi yelken açabileceğim devasa bir evreni bahşetmiştir bana. bunu rastgele bir şekilde yapmamış; işini coğrafyasını, hanedanlıklarını ve tarihlerini bile düşünmüş büyük bir üstattır.
Tolkien'in şu minvalde açıklamaları olduğunu okudum bazı sitelerde: "ingiltere'nin doğru dürüst bir miti, efsanesi bulunmamakta. Kral Arthur mitinin de Fransız mitlerden çalındığı kanısındayım. Bu yüzden ben de oturdum ve ingiltere için bir mit oluşturmak istedim."
Tolkien coğu iskandinav olmak üzere birçok mitten hikayeden esinlenmiş, çalıp çırpmış. Bu yüzden bunların izlerini taşıması doğal. Mesela hobbit kelimesi Mısır tanrısı Ra'nın habercisi (messenger) olan bir karakterden geliyormuş. Bu açıdan Tolkien'in vermek istedigi mesaj hobbitler yoluyla veriliyor diye bakılabilir. Aslında bunu görmek için kelimenin köküne de ihtiyacımız yok.
Tolkien kaçınılmaz olarak avrupa/batı merkezci önyargılar yansıtmış ama kıyıya köşelere bakmaktansa kitabın göbeğine bakmak daha doğru değil mi? yüzük = iktidar = şeytanın iradesi = yok edilmeli. Bence Tolkien daha çok anti-iktidarı kutsal öğelerle (hristiyanlığı da seviyor) birleştirmiş. Aragorn isa gibi yaralıları iyileştiriyor mesela, Gandalf peygamber gibi gönderiliyor, Sauron'un efendisi Morgoth aslında bir melektir ama cosmosun müziğinde cart sesler çıkarıp Dünya'ya hakim olmak istediği için Ainur'dan kovulur ve Tanrı'nın (illuvatar) yarattığı her şeyi bozup, dejenere edip tersine çevirmeye yemin eder. Bunlar bilindik incil ve diğer semitik dinlerle birebir örtüşüyorr.
Kendisinin anti-endustriyelci olduğu da biliniyor. çoğu teknolojik aleti kullanmazmış. Zaten unutulan ağaçların intikamı konsepti yeterince aşikar. çocukluk köyünü kendi shire'i olarak da görüyor.
Bence tolkien tipik statüko değerleri alıp radikalize ederek tersine çevirme işini yapıyor. yani en nihayetinde gerçek kral olmak halka hükmetmek değildir, kapitalist sömürü haramdır, iktidar günahı cezasız kalmaz, gibi. Kavramlar iktidardakiler için farklı halk için farklı anlamlar taşıyabiliyor. Bundan yararlanmış. Mesela Erbakan için din bir politik iktidar aracıyken kendi halindeki dindar insan tiplemesi için din bir ahlaklı sosyal yaşam vs.dir.
Ayrıca Silmarillion'u okumadan Tolkien'i yargılamayın derim. "In the beginning there was the One" (başlangıçta O vardı) diye tanrı ve yaradılış ile başlayan bir kitap Tolkienist felsefenin temel taşı değildir de nedir? Ayrıca LOTR'daki ırkçı/seksist vs. kestirme eleştirilerin hiçbiri Silmarillion'a yapılamaz, çünkü LOTR 5 yılı anlatan bir hikaye ise Silmarillion tüm çağları anlatan bir ansiklopedidir. üstelik her şeyin atası, her şeyin en güçlüsü, en kötüsü, en yeteneklisi, en uzun boylusu, en guzeli, en cesuru, en acısı, en trajiği de Silmarillion'da anlatılan dönemlerde yaşanmıştır. Aragorn-Arwen insan-elf aşkı dramı, şeytanın yükselişi ve düşüşü, hepsinin kralı bu kitapta. LOTR'daki karakterler ve olaylar "çocuklar takılıyor orta dünya'da" gibi kalıyor yani...
Kitabın üzerinde elfce sembolleri tercüme edince "The Lord Of The Rings translated from the Red Book" yazıyor (Yüzüklerin Efendisi, Kırmızı Kitap'tan çeviri). Bilbo'nun Rivendell'de ömrünün son döneminde yazmakla uğraştığı bir Kırmızı Kitap vardı, her karşılaştığına başından geçen hikayeleri anlattırıp not alırdı. Bilbo'nun kitabını okuyalım ona göre saygılı olalım!
silmarillion gibi Fantastik edebiyat yapıtları üretmesi diğer edebiyat profesörlerini çok şaşırtmış, o zamanda bu derece saygın bir yazarın o şekilde "edebi değeri az olan" kitaplarla uğraşması yanlış bulunmuştur.
tolkien iyi ki kendi kafasının dikine gitmiş diyoruz.
sanatın "evrensel" boyutunu adeta gözümüzün içine soka soka kanıtlanayan dilbilimci yazardır. yazdıkları zamanın ve tarihin sınırlarını aşmış, yaşadığımız evren üzerinde henüz tanımlanamamış başka bir boyut niteliği kazanmıştır.
dünya savaşlarını ve hızlı sanayileşmenin getirdiği zararları, alegorik bir roman serisi olan yüzüklerin efendisi ile anlatmış, bence douglas adams ile birlikte kafası normalden çok fazla çalışan yazar.
kendisini boş şeyler peşinde koşan boş biri sananların sandıklarının aksine çok ''dolu'' biridir.oxford'da yıllarca ingiliz dili ve debiyatı profesörlüğü yapmış,özellikle bewulf ve kalevala olmak üzere çeşitli alanlarda çok ileri derecede uzmanlaşmıştır.sadece yüzüklerin efendisi tüm dünyada yüz küsür milyon satmıştır.
yazarın eserlerindeki felsefi ve toplumsal göndermeler ise başlıbaşına bir konudur ve hakkında ''yüzüklerin efendisi ve felsefe'' isimli bir kitap dahi çıkmıştır.genel olarak doğal yaşamı savunan,savaşı eleştiren,günümüzün aşırı tüketici toplumunun aşındırmaması gereken değerleri korumaya çalışan bir yazardır.
kariyerine yakışır son derece saygın bir kitap yazması beklenirken hobbiti yazan, arkasında kendisini çok seven bir uzun saçlılar nesli bırakan, fantastik diyince baş mimar olarak anılan, imkan olsa da elleri öpülebilse denile insan üstü bişey.
1976 - The Father Christmas Letters
1977 - The Silmarillion
1980 - Unfinished Tales Of Numenor And Middle-Earth
1981 - The Letters of J.R.R. Tolkien
1982 - Mr. Bliss
1983 - The Monsters And The Critics And Other Essays, The History Of Middle-Earth: The Book Of Lost Tales
1984 - The History Of Middle-Earth: the Book Of Lost Tales Part Two
1985 - The History Of Middle-Earth: The Lays Of Beleriand
1986 - The History Of Middle-Earth: The Shaping of Middle-Earth
1987 - The History Of Middle-Earth: The Lost Road and Other Writings
1988 - The History Of Middle-Earth: The Return Of The Shadow
1989 - The History Of Middle-Earth: The Treason Of Isengard , The War Of The Ring
2007 - Children Of Hurin *
fantastik edebiyatın belkemiği, mihenk taşı yüzüklerin efendisi ve orta dünya üzerine yazmış olduğu bir çok kitabıyla hayal dünyasının sınır tanımadığınını tüm dünyaya kanıtlamış yazar.
torununa masal anlatmak için çıktığı yolda dünyaya masal anlatan yazar. yapıtlarını tamamlayamadan ölmüş ve yüzüklerin efendisi oğlu tarafından derlenmiştir.
çoçukken ninesinin anlattığı türk - ingiliz savaşlarının hikayeleri ile beslenmiştir, edebiyatta yepyeni bir akım başlatmıştır (bkz: fantastik kurgu) ancak peşinden gelen bir çok yazar ya onu taklit etmiş ya da gerisinde kalmıştır.
1. dünya savaşına katılmıştır ingiliz saflarında.
the lord of the rings romanında alegori arayanlara küfür eden önemli edebiyatçıdır. vladimir nabokov gibi o da alegoriden hoşlanmadığını söyleyip, bunun okuyucuYu aldatmak, okuyucuyu aptal yerine koymak olduğunu düşünmüştür.
dünya üzerinde fantastik edebiyatta orijinal olarak tanimlanabilecek herseyi kullanmis olan, yazılabilecek tüm fantastik eserleri, kendi eserlerinin birer yansimasi ve/veya devami olmaya mahkum etmis, kendinden sonra gelen insanlara esin kaynagi olmus, birçok sanatçının doğuşuna vesile olmuş efsane yazar..
Eserleri
* 1925 - Sir Gwain And The Green Knight
* 1936 - Beowulf: The Monsters And The Critics
* 1937 - Hobbit
* 1939 - Fairy Stories
* 1949 - Farmer Giles Of Ham
* 1954 - Yüzüklerin Efendisi - Yüzük Kardeşliği
* 1954 - Yüzüklerin Efendisi - iki Kule
* 1955 - Yüzüklerin Efendisi - Kralın Dönüşü
* 1962 - The Adventures Of Tom Bombadil
* 1967 - Smith Of Wootton Major, The Road Goes Ever On
* 1976 - The Father Christmas Letters
* 1977 - The Silmarillion
* 1980 - Unfinished Tales Of Numenor And Middle-Earth
* 1981 - The Letters of J.R.R. Tolkien
* 1982 - Mr. Bliss
* 1983 - The Monsters And The Critics And Other Essays, The History Of Middle-Earth: The Book Of Lost Tales
* 1984 - The History Of Middle-Earth: the Book Of Lost Tales Part Two
* 1985 - The History Of Middle-Earth: The Lays Of Beleriand
* 1986 - The History Of Middle-Earth: The Shaping of Middle-Earth
* 1987 - The History Of Middle-Earth: The Lost Road and Other Writings
* 1988 - The History Of Middle-Earth: The Return Of The Shadow
* 1989 - The History Of Middle-Earth: The Treason Of Isengard , The War Of The Ring