johann gottlieb fichte

entry8 galeri2
    1.
  1. 1762-1814
    alman filozofu.
    transandantal idealizmin en önemli temsilcilerindendir.
    immanuel kant'tan oldukça etkilenmiştir.
    insanın içinde bir ahlaki değer olduğu yönündeki kant öğretisini kendi kişiliğine uygun bularak geliştirmiştir.
    *
    1 ...
  2. 2.
  3. alman filozof. 1794'te jena üniversitesi'ne profesör olarak atandı ve burada üne kavuştu. 1799'da tanrıtanımazlıkla suçlandı ve jena'yı terk etmek zorunda kaldı; berlin'e, erlangen'e, ardından da königsberg'e gitti. meslek yaşamını, rektörlüğüne getirildiği berlin üniversitesi'nde tamamladı.
    1 ...
  4. 3.
  5. varlığın kaynağını insan ruhuna indirgeyen alman filozof.
    2 ...
  6. 4.
  7. bir dostu onun hakkında şöyle yazıyor:

    - fichte'yi akademinin felsefe bölümünde hocalığa layık görmediler; çünkü o bir filozoftu!
    1 ...
  8. 5.
  9. schopenhauer'n hakkında "geveze" dediği filozof.
    1 ...
  10. 6.
  11. bir ulusta var olan farklı dillerin, o ulusta yaşayan kesimlere kendilerini idare hakkı tanıdığını ileri süren filozof.
    1 ...
  12. 7.
  13. kafamı tamamen karıştırmış filozof. kendisi hegel üzerinde yaptığı etkiyle tanınıyor. hegel diyalektik türetme yöntemi gibi bikaç şeyi fichte'den almışken, marx da tutup hegel'den almış. a=b, b=c şeklinde bi eşitlik kurarsak a'nın c'ye eşit olmaması için hiç bi engel yok, yani marx da fichte'den etkilenmiş. ancak biri komünizmin babası sayılırken, diğeri, döneminde faşizan, bugünlerde ulusalcı diye tanımlanıyor ve işte bu noktada benim şarteller iniyor.
    2 ...
  14. 8.
  15. Vernunftige wesen yani "rasyonel varlık" ile ahlak ve toplum açısından insan tanımını geliştirmiştir. Bu tanımda immanuel kantcığımın koşulsuz ahlak yasasının (koşulsuz buyruk, maxim; artık her ne derseniz) etkisi vardır. Ya da bazılarına göre aynı şeyi düşünmüşler. Her neyse.

    Eğer hegel ve alman idealizmini anlamak isteniyor ve fransız ihtilalinin etkisi görmek arzulanıyorsa kesinlikle uğranması gereken filozof.
    3 ...
© 2025 uludağ sözlük