ergenlik döneminden beri çilesini çektiğim bir durumun, hastalık olduğuna dair en ufak bir bilgim yoktu. tesadüfen bunun bir hastalık olduğunu ve ameliyat ile düzeldiğini öğrendim. ben biraz kiloma bağlıyordum, lakin öyle değilmiş. benden daha kilolu insanlara dikkat ettim, hiç benim gibi değillerdi. her neyse, cesaretimi topladım ve izmit özel konak hastanesi plastik cerrahi bölümünden muayene randevusu aldım. ( 67 TL muayene ücreti ) cerrah göğüslerimi elleyerek 4-5 saniyede teşhisi koydu. ve ayın 8'ine (dün) kan tahlili randevusu verdi. dün gittim, kan tahlili yaptırdım. sonuçları beklemeden anesteziyoloji bölümünde klasik sorulardan oluşan formu doldurdum ve hastaneden ayrıldım. ameliyat, çarşamba günü 15:00'de lakin 14:00'te orada olmam gerekiyormuş. Öncesi ve sonrası için fotoğraflar çekilecekmiş. ameliyat günü sabah 7:00'de hafif bir kahvaltı yaptıktan sonra ameliyat saatine kadar bir şey yemek yasakmış. sigara kullandığım için 1-2 adet izin çıktı. ancak ben hiç içmeyi düşünmüyorum. sigortalı olduğum için 3 bin küsür tl olan ameliyatı 2 bin tl gibi bir ücrete düşürdüler. bir de jinekomasti atleti alacağım. bakalım, sonucu editler ve eğer memnun kalırsam dile getiririm.
Ergenlik dönemini baltalayan, belki hayatı baltalayan bir hastalık. 20 yaşına geldim neredeyse ve yakında bu durumdan kurtulacağım. yakın arkadaşlarım dışında kimsenin ters bir bakışına dahi şahit olmasam da son 6-7 senem bunun verdiği ve sürekli biriken bir özgüvensizlikle geçti. 8 sene basketbol oynadım, türkiye ikincisi olduğumuzda, antreman sonrası havuzda yüzerken üstümü çıkarırken hep bir saniye aklımı meşgul ederdi. 1 saniye fakat ağır bir saniye. bu yüzden bu durumda olan daha küçük yaşta olanınız varsa hiç beklemesin. aldırın gitsin.
Eşim işine geri döneli 2 veya 3 gün olmuştu ki, özellikle sol göğsümde bir büyüme ve bir acı hissettim. Tabii, ilk anda hiç umursamadım. Ancak ertesi günü ve daha sonraki gün büyümenin ve acının şiddetinde artış olunca, çok yakından tanıdığım bir dermatolog arkadaşıma gittim. Muayeneden sonra beni bir endokrinologa havale etti. Odasından çıkarken, yüzüme bakıp garip garip gülümsedi. Bunu neden böyle yaptı diye düşündüm. Acaba bana mı öyle gelmişti? Neyse, onkologa havale etmedi ya...
Endokrinologa gittim. Yarım saat kadar, anlamadığım cihazlarla anlamadığım bir şeyler yaptıktan sonra, yine anlamadığım bir şekilde beni bir jinekologa havale etti. Hayda...
Doktor bey benim jinekologda ne işim olabilir?
Sizin göğsünüzde Jinekomasti var gibi görünüyor. Ancak bu yaşa kadar bu sorunu hiç yaşamamamış birinin birden Jinekomasti olması pek tutarlı görünmüyor.
Ne masti hocam?
Şöyle: Jinekomasti, genelde puberto dönemi sonrasında oluşur . Siz de puberto döneminin sonrasındasınız, ama bu büyüme öyle sizin anlattığınız gibi bir iki günde ve ağrılı bir şekilde oluşmaz. Üstelik göğsünüzün birinde hemen hemen hiç belirti yok. Bu tutarsızlığı iyice artırıyor. O yüzden bir jinekolog size daha tutarlı tanı koyabilir.
Hocam jinekolog bana ne koyar bilemem, ama oraya hasta olarak gitmek bana direkt koyabilir.
Bakın beyefendi, erkek memeleri ile kadın memeleri arasında temelde hiç fark yoktur. Erkek memelerinde de kadın memelerinde olduğu gibi lop veya lob adı verilen süt üretim merkezleri vardır. Yine aynen, kadın memesi gibi erkek memesinde de loplardan meme ucuna sütü taşıyacak bağlantı kanalları bulunur. Kadın memelerinin daha büyük olmasının tek sebebi ise onların göğüs kaslarına bağlandıkları doku kütlesinin daha fazlaca olmasıdır. Başka da bir şey değildir.
Eeee...
Esi, tam emin değilim ama, normalde erkeklerde körelmiş durumda bulunan süt üretim merkezleri, sizin sol göğsünüzde bir şekilde faaliyete geçmiş gibi. Ama kesin kararı jinekolog arkadaşlar verecektir.
Jinekologa da gittim. Onun vardığı sonuç da aşağı yukarı aynıydı: Yavrumla duygusal ilişkimi o kadar ilerletmişim ki bu, özellikle sol mememdeki süt loplarını aktif hale geçirmiş.Tıp literatürüne göre, bu çok nadiren karşılaşılan bir durummuş...
Zaten karım çocuğu doğurduktan sonra, yaşadığı ruhsal dalgalanmalar neticesinde onu kabullenmekte zorlandı. Bense baba olarak çok daha rahattım; çok daha ilgiliydim.Bir de...
Karım ortamına göre derin dekolte ve mini etek giyebilen biriydi, ancak ailesinden kaptığı islami inancı çok kuvvetliydi. Çocuk doğduktan sonra, bir ara bana:
islam'a göre bir anne bebeğini emzirmek zorunda değildir.
Ya nedir? dedim, şaşkın şaşkın.
Bir annenin bebeğini emzirmesi mendubtur.
Ne dubtur? Mendub dediğini anlamıştım, ama benimle kafa bulduğunu sanarak bu sorumsu alaylı cevabı vermiştim.
Mendubtur, mendub! Yani emzirirsem sevap kazanırım, emzirmezsem de kesinlikle günaha girmem.
...
Bebeğine süt verme konusunda gönülsüz bir anne ve buradaki boşluğu doğanın bir lütfu sonucunda dolduran bir baba -yani ben. Ne garip değil mi? (Durum böyle olunca, o artık öğlenleri eve gelmeyi bırakmıştı).
ikinci garip olan nokta ise, karımın pürüzsüz kalçalarının iki farklı yerinde gördüğüm diş izleri...
Çocuk sahibi olduktan sonra gerçekten tam aymazlaşmışım... Borsa'da Sırtan ile birlikte yaptığımız operasyonlardan sonra:
Aymaz borsacı gördüm mü hiç affetmem, onu hemen dişlerim, gerekirse döner bir daha dişlerim; derdi. Ta ki bunu farkedene kadar... Abi bu aymazları silkeleyeceksin. Bunlar ancak böyle akıllanırlar.
Sırtan diye arkadaşım olduğu için göğsüm kabarırdı. Ben nasıl unuttum: Bu piyasada acıma yoktur. Bu piyasa ne ayıların ne de boğaların piyasasıdır. Bu piyasa Sırt(l)anlar'ın piyasasıdır.
Ya gördün mü? Şimdi de ben silkelenmişim, haberim yok. Hem de karımın üzerinden...
Estetik cerrahide "erkekte kadın tipi meme dokusunun büyümesi" demektir. Bazı ilaçların kullanımına bağlı olabildiği gibi, hormonlara bağlı olarak da oluşabilir. Oluşmasında en sık, yapısal olmakla birlikte, genetik sebepler etkendir ve çoğunlukla altından da pataloji çıkmaz.
En sık, ergenlik dönemi ve ileri yaşlarda görülür. Her iki yaş döneminde de, meme dokusunun altındaki yağ dokusu miktarının artmasıyla oluşur. Ergenlik çağında, % 90; bir yıl içinde problem kendiliğinden çözülür.
Ancak ileri yaşlarda, gerileme olmaz. Ergenlik çağında olan gençlerde, hızlı büyüme ve yağ miktarının artması sebep olup; sorun ergenlikten sonra kilo verilmesiyle geriler ve herhangi bir sarkmaya sebep olmaz. Orta yaş grubunda görülen meme büyümesi ise; çoğunlukla, aşırı kilo alımı ile ortaya çıkar. Ancak yine de, herhangi bir meme kanseri şüphesini ekarte etmek için meme ultrasonu yapılmasında fayda vardır.
Genellikle, üç tip meme büyümesi görülür: Glandüler, miks ve lipomatöz. Glandüler tip meme büyümesi, gerçek meme dokusundan oluşur. Lipomatöz tipi meme büyümesi, yağ dokusu artışından; miks tipi meme büyümesi de her iki dokunun artmasıyla oluşur.
Meme büyümesi tedavisinde; liposuction ve küçük kanüller kullanılarak, yağ dokusu alınır. Ciltte herhangi bir iz kalmaz ve aynı zamanda, yağ ve meme dokusu çıkarılır. Sarkma olmadığı gibi, en geç bir ay sonra cilt iyileşir. Ameliyat, meme başının yarım daire şeklinde kesilmesiyle ve kitle olarak meme dokusunun çıkarılması ile yapılır. Ameliyat sonrasında, içeride kan birikimini önlemek için; pansuman yapılır ve iki gün sonra açılır. Ameliyatın yedinci günü dikişler alınır. Ameliyat sonrası, komplikasyon görülebilir. Son olarak, meme başında, geçici olarak duyu kaybı olabilir; en geç altı ay içindeyse, problem ortadan kalkar.
(Cansen Yeni, Esquire eylül 2012)
yıllarca göğsümde taşıdıktan sonra nihayet dr burak türkyılmaz'a yaptığım operasyon sonucu kurtulduğum baş belası. o ne cefaymış, o ne özgüven yiyen bir şeymiş arkadaş. hiç düşünmeyin aldırın.
Yeni nesil ergenlerde çokça gördüğüm durum. Bu çocuklara bilgisayarda temel yazılım dersleri veriyorum ve ailelerine bu görüntünün hastalık okduğunu çocuk özgüvenini kaybetmeden halledilmesi gerektiğini anlatıyorum.
Babam doktor olduğu için biraz bilgim var.
Yaşı 20 25 arası gençlerimizde de görülüyor. Aldırın bitsin.
Kötü bir durumdur.Çözümü ameliyattır.Erkekte olmaması gereken birşey olduğundan liposuction uygulanıp kurtulunabilir.Olan herkezin duygularını çok iyi biliyorum.Allah yardımcınız olsun.Sizi seven öyle sevsin kardeşim.