bugün

jinekomasti

Estetik cerrahide "erkekte kadın tipi meme dokusunun büyümesi" demektir. Bazı ilaçların kullanımına bağlı olabildiği gibi, hormonlara bağlı olarak da oluşabilir. Oluşmasında en sık, yapısal olmakla birlikte, genetik sebepler etkendir ve çoğunlukla altından da pataloji çıkmaz.

En sık, ergenlik dönemi ve ileri yaşlarda görülür. Her iki yaş döneminde de, meme dokusunun altındaki yağ dokusu miktarının artmasıyla oluşur. Ergenlik çağında, % 90; bir yıl içinde problem kendiliğinden çözülür.

Ancak ileri yaşlarda, gerileme olmaz. Ergenlik çağında olan gençlerde, hızlı büyüme ve yağ miktarının artması sebep olup; sorun ergenlikten sonra kilo verilmesiyle geriler ve herhangi bir sarkmaya sebep olmaz. Orta yaş grubunda görülen meme büyümesi ise; çoğunlukla, aşırı kilo alımı ile ortaya çıkar. Ancak yine de, herhangi bir meme kanseri şüphesini ekarte etmek için meme ultrasonu yapılmasında fayda vardır.

Genellikle, üç tip meme büyümesi görülür: Glandüler, miks ve lipomatöz. Glandüler tip meme büyümesi, gerçek meme dokusundan oluşur. Lipomatöz tipi meme büyümesi, yağ dokusu artışından; miks tipi meme büyümesi de her iki dokunun artmasıyla oluşur.

Meme büyümesi tedavisinde; liposuction ve küçük kanüller kullanılarak, yağ dokusu alınır. Ciltte herhangi bir iz kalmaz ve aynı zamanda, yağ ve meme dokusu çıkarılır. Sarkma olmadığı gibi, en geç bir ay sonra cilt iyileşir. Ameliyat, meme başının yarım daire şeklinde kesilmesiyle ve kitle olarak meme dokusunun çıkarılması ile yapılır. Ameliyat sonrasında, içeride kan birikimini önlemek için; pansuman yapılır ve iki gün sonra açılır. Ameliyatın yedinci günü dikişler alınır. Ameliyat sonrası, komplikasyon görülebilir. Son olarak, meme başında, geçici olarak duyu kaybı olabilir; en geç altı ay içindeyse, problem ortadan kalkar.
(Cansen Yeni, Esquire eylül 2012)