--spoiler--
Asiri normal bir hayat surerken bir gun aniden ailesinden habersiz hayat kadinligina baslayan genc ve guzel bir genc kizi anlatir.
Ortada bizim sinemadaki gibi goze sokulan bir dram yoktur, kiz ozgur iradesiyle bunu secer. Isteyerek yapar.
Kendi cinselligini kesfetme ve ailesine baskaldirma surecinde kendi bedenini kullanip ailesinin canini yakan bir kiz soz konusudur. Carpicidir ve seyirciyi beklemedigi yerden vurur. Bu bakimdan uzerinde cok dusunulebilecek ve konusulabilecek guzel filmdir.
Ozon goze dram sokmadan, olaylara asiri aksiyon katmadan sakin bir ritmle sizi alir ve filmin sonunda baska bir yere savurur. Bu is boyle de yapilir dercesine izleyicisini hazdan hazza tasir.
--spoiler--
anası gibi orospu ruhlu olan bir kızın hikayesi. hatta bizzat orospu oluyor hanım kızımız. erotizm içeren filmleri ne kadar sevsem de pek sevemedim. kalitesiz geldi.
seyirciyi kızın fahişelik performansından ziyade sonradan olay patlayınca yaşanan ailevi ve psikolojik süreçlerle yakalayan film. çok şahane değil; ama sadece başlarına takılıp erken vazgeçmezseniz izlemeye değer.
her haliyle orta karar bir çalışma ve sansasyonel edayla karşılanmasına rağmen özellikle dans le maison sonrası yavan bir tat bıraktığı açık. kendi adıma bu adam ne yapsa izlerim de, ozon külliyatı açısından önlerde yer alamaz bu çalışma.
--spoiler--
filme gelmeden o çok tartışılan röportaja / söyleme gelmek gerek. hatunların (film de reşit de değil) fahişelik mesleğini icra ederken tam manasıyla illa para kazanma dürtüsü ya da arada kalmışlık ve ailesel sorunlardan dolayı bu işin içinde olamayabileceği sırf beğenilme güdüsü ve güzelliğin bir neden teşkil edebileceği bunun yanında sekse dair tecrübenin bir istek yaratabileceği gene en mühim alt metin olarak ilk yaşanmışlığın kötü bir tecrübe içermesi durumunda farklı arayışlar içine girilebileceğinin altını çiziyor ozon. kati bir yargılama da bulunmadan gençlik ve güzellik hayat babında su götürmez bir farklılık arayışı yaratabilir demek istiyor. tabii bunun yanında ergenlik dönemi sanrısı olarak kızın anneyle çatışmasına da yer verilmiş. annenin bir başkasıyla ilişkisi, üvey babayla mesafeli ilişki çocuklar için özellikle kız için kısmen de olsa sorun oluşturuyor. ama öncelik kişinin bir şeyleri kendi isteği ekseninde özgürce ele alabilmesinde görülüyor. bu da kadınların ve gençliğin karmaşık dünyasıyla ilişkilendirilmiş. zaten filmin sonunda ölen adamın eşinin isabelle'ye söylediği birkaç tümce karmaşık bi alt kültür olarak gençlik üzerine filmin de çokta su yüzüne çıkmayan ve kendince açık kapı bırakan ana fikrine dair aslında çok şey ifade ediyordu.
--spoiler--
10 üzerinden 7!
edit: lukas moodysson 'un Lilja 4-ever'ı kesinlikle bundan hallice bir çalışmaydı, söylemeden geçmek istememek.
dans la maison 'la beni bir hallere sokmuş, françois ozon 'un 2013 yapımı henüz izleyemediğim filmi.
17 yaşındaki bir kızın hikayesi, salt kışkırtıcı bir ergenlik hikayesi değil elbet. ozon gene orta sınıf ahlak anlayışının iki yüzlülüğü üzerine de eğiliyor.