sessiz sedasız, kot kültüründe giysiler yerine, dedikleri gibi kanvas, kumaş vb. akdeniz tonlarında, fransız, italyan, yunan, türk vb. kumaş ve kesimlerinde kıyafetler üretse, kısa sürede güzel bir şekilde dikkat çekecek ve iyi satacak olan bir firmanın pek de anlamlı olmayan bir reklam sloganıdır bu. ki bu reklam, kot pantolondan çok şalvarın ağzını burnunu kırmaktadır. giyilmiş, geçmiş bir kıyafet şalvar. bugün ne şehrin ortasında şalvar giyen var, ne kürsüye şalvarla çıkan akademisyen, ne de iş toplantısına şalvarla geldiği için terslenen ceo. yani bu bir gündem değil, bir sayıklama. ha eğer kot ve şalvarın potansiyelindeki "avam"lıktan dem vuracaksan, o zaten büsbütün geçildi. zaten ancak bir iki köyde kalmış şalvar giyimi, köyündeki adam da ulan biz avam oluyoruz, entellektüelliğe yakınsamak babında haydin giyimi kuşamı değiştirelim demez, mantıksızdır.
kota alternatif oluşturup, kot satmayarak, kumaştan, kanvastan bir moda yaratmak çok güzel bir fikir imiş, kim bulduysa takdir edilesi. fakat daha uygulamaya geçilmeden bu reklam ile birçok müşteri kaybettiğine yazık olmuş.
Jean satışına balta vurmayı amaçlayan fakat diğer yandan da Türkiye'nin en büyük jean üreticilerinden olduğunu da gözden kaçıran, mesaj itibariyle tuttuğu yeri elinde kalan kötü bir reklam.
hak verilesi reklam sloganıdır. sokağa çıktığınızda on kişiden 8'inin kot pantolon giymeleri sizce de bir tekdüzelik, estetikten uzaklık, renksizlik değil midir? hele kızların kot pantolon giymesi başlarda berbat modeller giydikleri için tiksindirici derecede estetikten uzaktı, daha sonrasında süper modeller çıktı, çok yakışanları oldu ama bu son dönemde artık cılkı çıktı. neredeyse bütün kızlar kot pantolon giyiyor. bu sıradanlık haline geldi. bizim millet neden sanattan ve estetikten bu kadar uzak, apartmanlarımız neden hep köşeli, neden yuvarlak hatlardan ve sanatsal üretimden bu kadar uzağız? sinirlendim bak.
osuruktan milliyetçilik yapan * italyan firması. ama bir kaç yıl önce birkaç kişi toplanıp italyan mallarını yakma ritüellerimiz vardı. ne oldu ona şimdi. çok unutkanız çook. de faktır git oradan diyorum ve sözlerimi bitiriyorum.
örneğin ben; türkiye'de şalvar giymek kroloğun, görgüsüzlüğün bir göstergesidir. jean de amerika'nın bir nevi şalvardır. şalvar giyene de, jean giyene de sokiim size bişey olmazın, kumaş pantalon giyin. tarzı bi anlam çıkardım. ya da götümden uydurdum. yani demem o ki şalvar giyenler aşağılanmış anlamı çıkarttım ben bu slogandan. ya da sıçtım. ne bileyim.
bu anlam karmaşasından sonra cinsel uzvumu yaprakla kapatıp dolaşıcam a.k.
amerika için jean, turkiye için şalvar anlamına gelen gıcık slogan. şalvar turkiye'de rahat, kullanışlı olması ve de kamusal alanda giyimi yasak olması hasebiyle genellikle köylüler tarafından giyilir. "jean amerikanın şalvarıdır" derken ; "bakın ey ahali özendiğiniz batı ürünü giyim tarzının eşdeğeri biz de giyimi yasaktır ve giyen grup ta köylülerdir". diyor. eee ne sonuç çıkardık jean giymeyelim de facto giyelim öyle mi. maalesef başarız, antipatik bir slogan. (bkz: reklamın iyisi kötüsü olmaz) zihniyetiyle yapılmış bir reklam ama tutmayacaktır. artık 6 aylık satış rakamlarına göre gerekli editlemeyi yaparim.
herhangi bir fakültede reklamcılık dersinden sınıfta bırakılacak zihniyetin yaptığı konumlandırma hatalı mottodur. hem amerikaya bok atacaksın hem adın defacto olacak.
(bkz: desiktirget)
bir kumaş türü ile etnik bir kıyafeti kıyasa sevk eden slogan.
amaç jean'e bok atmaksa bize ait dandik ve tercih edilmeyen bir kumaşı örnek ver bari!
etnik kıyafetimizi basite indirgiyerek reklam yapmaları, yabancı bir isimle piyasada olup amerikaya bok atmaları oldukça şaibeli, oldukça ucuz bir reklam yolu.
jean satmayan bir giyim mağazası reklamı. burada şalvar kelimesi banel sıfatını alıyor ve hedef kitleye '' kumaş pantolon giyin , triko giyin '' denilmek isteniyor. he tabi en nihayetinde reklamdır. söz konusu adından bahsettirmektir ürünü sattırmak olmayabilir herzaman. artık de facto dendiğinde herkes bilir. reklam amacına ulaşmıştır. marka bilinirliği sağlamıştır bizlerde.
amerika'nın şalvarı'nı türkiye'de niye giyeyim diye halkı düşünmeye sevkedip satışları düşürme amacı gütmesi gereken ama halkın böyle düşünmeyip satışları arttırmasını sağlayan slogan. *
hedef kitleye, "şalvar giymeyin, defacto giyin" mesajı veren slogan. tabii ya, şalvar çağdışı bir kere. sokağa şalvarla çıktığınızı düşünsenize! ama herkes gibi bir "jean" giymeniz gerekir, o zaman garip görünmezsiniz.
peh!
siz, şalvara çağdışı derken mchammer abiniz 90'ların başında herkesin jean çılgınlığı ile savrulduğu bir dönemde, sarı bir şalvar giymişti de yer yerinden oynadı. mchammer şalvarı modası başladı. bugünkü düşük belli, bol pantolonlar da bu şalvara dönüşün simgesi aslında.
jean'e bir, defacto'ya iki!
bu arada denimder'ci abiler fena kızdı defacto'ya.
--spoiler--
keramet şalvar'da değil sadri alışık'ta
--spoiler--
"abi reklamı bitirdik ama içine biraz da türklere özgü bir şeyler/kelimeler falan kaynaştıralım" mantığında yapılmış reklamın, garip sloganı. olmamış diyoruz ve kot giymeye devam ediyoruz.
gereksiz ve antisempatik bir slogandır. Reklamın iyisi kötüsü olmaz mantığınında düşünüldüğümde 33 adet entry ( benimkiyle 34 ) girildiğine göre başarılı olmuş bir slogandır.