bugün

yapıların her türlü iç düzenlemesi ve dekorasyonuyla ilgilenen mimar.
(bkz: ic mimarlik)
(bkz: ic mimarlik bolumu)
Bir mekanı (ev, büro, sinema, lokanta) veya çevreyi (bahçe vb.), müşterinin isteklerini ve ekonomik olanaklarını dikkate alarak sanat ilkelerine uygun biçimde düzenleyen ve döşeyen kişidir (kayn. iŞKUR).
mimarinin dallanıp budaklanmasıyla ortaya çıkmış iç mekan tasarımına özel bir ilgi duyan tasarım sınıfı.***

ayrıca (bkz: peysaj mimarı)
mimarları çok gıcık eden sorulardan birisinin kaynağı.

-ne iş yapıyorsun/hangi bölümde okuyorsun?
-mimar/mimarlık.
-iç mi, dış mı?
-ebeninki.
(bkz: uyumayan canlılar bütünü)
iç mimarlık alanında çalışan meslek adamı. dekoratör.
odanın içinde göze hitap eden estetik bütünü oluşturan bünyeler.
(bkz: dis mimar)
hocalar tarafından 7/24 proje yağmuruna tutulan zat-ı muhteremlerdir. bu kişiler ülkemizde yazların sıcak ve kurak, kışların serin ve yağışlı olmasına aldırmadan projeleri hangi kütüphaneden araştırıp tamamlayabiliriz derdiyle günlerini geçirmektedirler. işleri zordur, allah kolaylık versindir.
başkaların parasıyla kendi zevkini gerçekleştiren sanat adamıdır.
yapıların içiyle ilgilenen, dekore eden kişi. zevkli insanlar olmaları gerekir aldıkları paranın hakkını vermek için.
imza yetkisi olmadığı için mesleğinin kaymağını zengin dekoratörlere kaptıran kişidir.
mimar kafanı sokacağın yer yapar bense kafanı yaslayacağın yastığı ışığın şiddetini duvardaki rengi vb vb. (bkz: by iç mimar)
en kıçı kalkık meslek gruplarından birtanesi mimarlıktır ama iç mimarlar onlardan da beterdir. bir afra tafra. yok ben biliyorum ,yok bildiğimi kimseye soylemem, ben zaten hep yuvarlak çalışırım. tavanı asma yaparım. mobilyayı italyadan alırım bir avize 13 bin eurodur falan.. allahım sana geliyorum.
bu tiplerin çevresi çok geniş olur. sanatçılar, jet sosyete takımları, sonradan görmüş tipler, karanlık adamlar vs. arada onlara da acımak gerekiyor bu kadar zengin tiplerin kaprislerini çekiyorlar sonrada şantiyeye gidip ustaya laf anlatmaya çalısıyorlar. zor bir iş ama bu aralar stajda benimle uğraştıkları için gıcığım onlara.
çok da açık sozludurler. eveleyip gevelemeden soylerler.
bunlar, peyzajcılar ve bölge planlamacıları mimarlara gıcık olurlar. çünkü hepsinin işini de yapabiliyoz, bunlar boşuna okuyo yeaa *
(bkz: piç mimar)
iç mimar: binanın içine bakar.
dış mimar: binanın dışına bakar.
falım: dişine de bakar falına da.
piç mimar: bir şeye bakmaz, işi geç teslim eder.
içten hep bir mimar olmayı istemiş ama olamayınca ucundan kıyısından yine mimariyle alakalı bir bölümü okumuş olup, mimarlar iç mimarlarla dalga geçince mimarları yerin dibine sokmak için tüm bildiklerini kusan kişilerdir. kendilerine iğrenç bir espriyle veda etmek istiyorum;

+ne işle meşgulsunuz?
-mimarım.
+içinden mi?
-...
mimarlıktan daha temiz bir meslektir. mimarlar binanın hem içi hem dışıyla ilgilenirken iç mimarlar sadece içiyle ilgilenir. mobilya, dekorasyon, imaj tazeleme gibi elit işleri yapan güzel yurdum insanının güzel mesleğidir.
en karizmatik mesleklerden biridir. mimarlıktan daha yaratıcıdır çünkü yapı yapmak temel ve standart bilgi gerektirir. ama her geçen gün yenilenen teknoloji, malzeme, ürün bilgisini iç mimar takip etmek zorundadır. onları harmanlamak ve detaya inmekte onun görevidir.
sokaktan 10 kişiyi çevirin içmimar oldugunuzu söyleyin, hepsi bi vakit istemiştir ya da çok imrendigi bi meslektir. ama biçoğu iç mimarların tam olarak ne iş yaptıklarını da bilmez.

bir de şöyle absürt diyologlar mevcuttur efenim:

-hangi bölüm okuyosun?

+iç mimarlık.

-aa çok güzel ya. iç ve dış olarak kaçıncı sınıfta ayrılıyorsunuz? * *
Global ismi interior Designer olan ve aslında bu anlamda Türkçe karşılığı iç Mekan Tasarımcısı olan fakat Türkiye'de hangi akla hizmetse sıfatlaşmış isim olmasına rağmen iç ve Mimar kelimeleri ayrı yazılarak iç Mimar şeklinde tanımlanan meslek.
Aslında Mimarlığın ihtisaslaşmış bir dalı olup kendi içinde de sahne tasarımı, yat/gemi, TV-dekor vb. gibi diğer alt dalları da olan meslek.
ilk başta Güzel Sanatlar Fakültesi bünyesinde var olmuş fakat daha sonra bazı üniversitelerde Mimarlık ve Tasarım fakülteleri bünyesine dahil edilmiş ve özel yetenekle öğrenci alırken bu fakülte etkeni nedeni ile sayısal alan ile öğrenci almaya başlamış meslek.
Bu mesleği icra eden kişilere bu bağlamda Sanatçı denilmesi gerekirken ve dekorasyon ile kesinlikle ilgisi yokken Dekoratör olarak alarak adlandırılan meslek.
imza yetkilerinin olmayışı, adının bile TDK tarafından ayrı yazılması, eline Elle Decor alan herkesin içmimar kesilmesi, Mimarların içmimarlık yapıyor olması, devletin bu bölümü açıp sanki böyle bir bölüm yokmuş gibi davranması kısaca her geçen gün içine edilen bir meslek olması sebebiyle artık bi halta yaramayan meslek.
ustaların size tamam abi demeye başlamasıyla artık mala bağlarsınız. **
(bkz: ustabaşı)
yakında imza yetkisi gelecek, o zaman ortalıkta alaylı ustayım her işi yaparım zihniyeti bitecek ve maaşlar artacaktır.
Ne yazık ki türk insanı iç mimar ne yapar bilmiyor halen. Tutturmuşlar bir dekorasyon.