aşık olduğum, yaşamaktan onur duyduğum, farklı şehirlerde gurur kaynağım, memleket gibi memleket. kalanlara selam olsun. gidenlerin de bir an evvel dönmeleri dileğiyle..
istanbul'a yakın ilçelerinde - gebze, darıca, çayırova - adı kocaeliolarak telaffuz edilir, izmit; körfez yakınları olarak anılır. genel olarak kocaeli'den bahsedemem yalnız size bir darıcalı olarak istanbul - izmit arasında nereye ait olduğu belli olmayan ilçeleri anlatabilirim. ilk olarak gebze ile başlayalım: bilindiği üzre sanayi ve ticaret oldukça gelişmiştir. gebze belki de türkiye'nin; bodrumdan, fethiyeden sonraki en ünlü ilçesidir hatta evliya çelebi bile seyehatname'sinde gebzeye yer vermiştir. sadece ticaret değil tarih ve sanat açısından da ünlü bir ilçedir. çoban mustafa paşa camii ve eskihisar kalesi görülmeye değer. ayrıca eskihisar'da ünlü ressam osman hamdi bey'in evi aynı zamanda müzesi bulunmakta. gebze'nin bir de istiklal caddesinin küçültülmüş halini andıran eskiçarşı'sı vardır, gebzeye yolunuz düşerse buralara uğramadan geçmeyin derim...
gelelim darıcaya, darıca: gebze'ye göre çok daha sakin bir yer. sanayi açısından gebze kadar olmasa da kültür, spor ve turistik açıdan çok iyi bir noktada. her sene düzenlenen bir çok program var. mesela, belki de türkiye'de sadece darıca'da düzenlenen tam bir kültür şöleni var: darıca şehirler ve kültürler kaynaşması tabi ki böyle bir proje yapabilmek için çok farklı topraklardan gelen insanlar olmalı, örneğin gidip'te samsun'da siirtliler gecesi yapmanın bir anlamı yok.* darıca'da gerçekten çok fazla farklı kültürden insan bir arada yaşıyor ve bu şölenler sayesinde birbirlerini tanıyıp daha çok yakınlaşıyor. darıca deyince hemen akıllara hayvanat bahçesi gelir onu da unutmayalım, türkiye'nin en ünlü hayvanat bahçesidir. içerisinde bir hayvanat bahçesinden daha fazlasını bulabileceğiniz bir mekan, ünlü isimlerle karşılaşma şansınız yüksektir. spor faailyetlerinde de en çok göze çarpansa: darıca yarı maratonu bu maraton uluslararası nitelikte bir maraton ve her sene yüzlerce insanı spora teşvik ediyor. size bayramoğlu adasını da anlatmak isterdim ama fazla uzattım internetten adını yazıp aratabilirsiniz. eğer sakin bir tatil düşünüyosanız darıca değerlendirilmesi gereken yerler arasında.
eski kız arkadaşımın memleketi aynı zamanda üniversite lisans eğitimimi tamamladığım şehir o yüzden hem severim hemde anılar içimde hafifçe bir yara açar izmit dedikçe. kentin neredeyse tüm aktivitesi fethiye caddesi, yürüyüş yolu ve izmit sahil ile sekapark tarafıdır. belsa plaza'nın içi internet kafeden ibarettir neredeyse izmit'in tüm internet cafe ve oyun salonları burada toplanmış gibidir. kızları ne çok güzel nede çok çirkin ortasında kalır, "karşiim" "boooğlum" gibi anlamsız kelimeleri duyabilirsiniz burada, üniversitenin kampüsü umuttepe'dir. bu kampüs izmit kent merkezinin biraz üstündedir şehir merkezi sıcakken burası karlıdır, fırtına eser aynı zamanda il genelindeki en büyük hastanede umuttepededir. kocaeli üniversitesi anıtpark kampüsü taraflarında belediye otobüsleri kalkardı eskiden şimdi nasıl durum bilmiyorum.
istanbula kadar gidemeyenlerin kaldığı şehir.. sanayi hariç uğraşları olanların neden kaldığına anlam veremiyorum.. bi insan neden havadan zehirlenip, adam gibi eğlenecek mekanı olmayan bir şehirde yaşar ki..
18-24 yaş Aralığımın geçtiği şehir. Yaşadığım yıllar ankara'ya dönmek için fırsat kollarken, son bir yıldır Memleketime kavuştum derken, an oluyor burnumda tütüyor, gözlerimi yaşartıyor. Hatta öyle ki bazen izmit özlemim dayanılmaz boyutlara ulaşıyor ve ben gözlerimi kapayıp kendimi yürüyüş yolunda hayal ediyorum.
Son bir yılda bi 10-15 kere gittim fazla fazla da kaldım. Ama elde çantayla gitmek, geri dönmek zorunda olduğunu bilmek çok koyuyor. Fırsat kolluyorum tekrar yaşamak için bu şehrin sınırları içinde hatta sakarya bile olur gider gelirim sorun değil. Ama olmuyor. Bunu ne kadar çok istersem o kadar uzaklaşıyorum sanki. Hani bir şeyi çok istersen olurdu. Bi beni mi sığdıramadın izmit ?
kocaeli ilinin merkez ilçesi olmasından dolayı kocaeli ili yerine kullanılan ilçe ismi. kocaeli gibi bi yer için oldukça az ve küçük bir çarşıya sahip ilçe.