utilitarizm : hiçbir etik değere bakmaksızın, yapılan eylemi doğurduğu sonuçlara bakarak yorumlayan düşüncedir. utilitarizm için bir eylem yarattığı mutluluk ölçüsünde ya da azalttığı mutsuzluk ölçüsünde değerlidir.
mutluluk (happiness) ise kişinin duyduğu keyif (pleasure) ile ölçülür. aynı şekilde mutsuzluk (unhappiness) da kişinin hissettiği acı (pain) ile.
söylediğiniz yalan karşınızdaki kişide oluşacak acıyı ve dolayısıyla mutsuzluğu azaltacaksa, o kişiye yalan söylemek utilitarizm e göre daha değerli olan davranıştır.
utilitarizm e göre, en doğru seçim en fazla fayda sağlayacak olan seçimdir. fayda da mutluluğu artırmak, mutsuzluğu azaltmaktır.
cimbomizm: galatasaray taraftarlığı olarak da bilinen bir ideoloji. 1905'te ali sami yen ve arkadaşları tarafından ortaya atılan bu düşüncenin en önemli temsilcileri metin oktay, gheorge hagi ve fatih terim'dir.
birilerinin makalelerde tanıttığı veya hakkında kitap çıkardığı fikirlerdir aslında. tüm izm'leri toplasan, topluma yararlı olmaya çalışan, yanlışı doğruyu ekollere bağlı kalmadan ayırt edebilen bir insanın yanına bile yaklaşamaz. hepsi boş.
ateizm tanrı tanımamazlık. ideoloji olduğu sanılsa da ateizm ideoloji değildir. agnostizm ve deizm e yakındır. ortada bir şey yok der. var ise bile binlerce din var. herkes kendini savunuyor. her şeyde bir hata var. böyle olamaz der. düşünme cesareti olanların inancıdır.
yukarıda yazanlar akabinde utanarak söylüyorum: (bkz: kadirizm). yalan söylüyorsun ve deli kadir ulen felsefeleri ile yoğrulmuş bir kuşağın altın çağında ününü kazanmış olan bu akımın, destekçilerinin verdiği gazla bir arpa boyu yol almak üzere niyetlendiklerinde nereye gitmekte oldukları sorusu akıllarını kurcalamıştır.
idealizm: var olan her şeyi düşünceyle açıklayan görüştür. kitap yok olur ama kitap kavramı hep var olacaktır madde hikaye yani. çok kötü açıkladım ama iyi bir şey.
nihilizm: Hiççilik ya da Nihilizm veya Yokçuluk; 19. yüzyıl ortalarında Rusya'da, özellikle genç entelektüel kesim arasında taraftar bularak yükselen ve bu nedenle kendine büyük felsefi akımlar arasında yer edinen bir felsefî yaklaşımdır. Latince'de 'hiç' anlamına gelen nihil sözcüğünden türetilen Nihilizm, günümüzde birçok spesifik alt dala ayrılmakla beraber, en popüler tanımıyla; her şeyin anlamdan ve değerden yoksun olduğunu savunan felsefi görüştür. Nihilistler tanrının varlığını, iradenin özgürlüğünü, bilginin imkânını, ahlâkı ve tarihin mutlu sonunu reddederler. Nihilizm; metafizik ve ahlaki güçleri yok sayan, mevcut olan değerlere ve düzene karşı çıkan, hiçbir iradeye boyun eğmeyen görüşlerin genel adıdır.
narsizm: Narsisizm veya özseverlik, kişinin kendisine tapması, kabaca tabirle kişinin kendisine aşık olması olarak tanımlanan bir terimdir. Farklı tanımları ve kullanımları mevcuttur.
Marksizm:
Marksizm, özgün bir siyasal felsefe, tarihin diyalektik materyalist bir yorumuna dayanan ekonomik ve toplumsal bir dünya görüşü, kapitalizmin Marksist açıdan çözümlenmesi, bir toplumsal değişim teorisi, Karl Marx' ın ve Friedrich Engels'in çalışmalarından çıkarılan insanın özgürleşmesiyle ilgili bir düşüncedir.
Marksizm bir öğreti olarak siyasal, ekonomik ve felsefi bir bütünlük içerir. Marksizm, ideolojik alanda esas olarak sınıflar savaşımı teorisini ortaya atan ve bu savaşımın zorunlu sonucu olarak proletarya diktatörlüğüne ve oradan da toplumsal eşitlik ve özgürlük dünyası komünizme varılacağını öngören bir öğreti olarak tanımlanır.
paranoyakolojizm: paranoyakoloji bilim dalı uzmanı olan paranoyakolog ve paranoyakolojistlerin başlattığı, sonradan paranoyak insanların da dahil olduğu, her türlü paranoyayı barındıran ve bu paranoyayı hayatlarına yerleştiren insan topluluklarını kapsar.
-fanatizm: bir şeye karşı aşırı bağlılık, bağnazlık.
futbol fanatizmi gibi.
-mazoşizm: kendisine acı çektirilmesinden hoşlanma ve zevk alma durumu.
-sadizm: başkasına acı çekmekten hoşlanma, zevk alma durumudur.
-emperyalizm: başka bir ülkeyi, toplumu onun temel değerlerini yok ederek yayılma şekli.
mesela amerika emperyalizmi.
-bruksizm: uyuyunca dişlerini aşırı sıkma ve bunun sonucunda gerçekleşen diş gıcırtma olayıdır.
stresten, bir şeyi fazla dert edinmekten oluşur.
bu bruksizm bende var mesela.
-agnostisizm: bilinemezcilik.
dinsel anlamda, bir yaratıcının varlığının veya yokluğunun bilinemeyeceğini savunur.
-siyonizm: bilhassa filistinlilere karşı aşırı yahudi milliyetçiliğidir. bir nevi "yahudi faşizmi"dir.
"buralar bize vaad edilen topraklar. bu yüzden her türlü pisliği yaparak buradan sizi kovacağım!"ın ibranice'sidir.
turizm
dünya çapında oluşsan yurt içi ve yurt dışında ikamet ettiği yerin dışına çıkarak seyehat etme, gezme ve gittiğin yeri tanımak, görmek için uygulanan bir faaliyettir. mezhebi yoktur.
budizm
Budizm, bugün Dünya üzerinde yaklaşık 500 milyon takipçisi bulunan din ve öğretiler topluluğu.
ilk önce Hindistanda ortaya çıkmış, daha sonra zaman içinde Güney, Güneydoğu ve Doğu Asyada (Çin, Japonya, Kore, Moğolistan, Nepal, Sri Lanka, Tayland ve Tibet gibi ülkelerde) yayılmıştır.
Farklı bakış açılarına göre din veya felsefe olarak tanımlanan Budizm'in hedefi, hayattaki acı, ızdırap ve tatminsizliğin kaynaklarını açıklamak ve bunları gidermenin yollarını göstermektir.
Budizm'de öğretilerin ana çatısını meditasyon gibi içe bakış yöntemleri, reenkarnasyon denilen doğum-ölüm döngüsünün tekrarı ve karma denilen neden-sonuç zinciri gibi kavramlar oluşturmaktadır.
şamanizm
Kamcılık (şamanlar tarafından "deneyim" olarak ifade edilir), varlığı tüm insanların tarihinde erken taş devrine ve daha da geriye kadar kanıtlanabilen, inisiyasyon içeren bir vecd ve trans tekniği.
Günümüzde bazı batılıların ilgi duyup tekrar uygulamaya başladıkları şekline ise Neo-Şamanizm denir.