peygamber efendimiz(s.a.v) ın bir sözü vardır; iyiliğe iyilik her kişinin karı, kötülüğe iyilik er kişinin karı diye. onun için yapılan iyilikler her zaman karşılıksız yapılmalıdır yoksa o yapılan iyiliğin bir anlamı kalmaz.
"iyilik yap ehli olana da olmayana da,ehline isabet ederse yerini bulur etmezse eğer ehli sen olursun."
Hz.Muhammed'in (s.a.v) bu sözüyle çok da önemsenmemesi gereken durumdur.
yapılan iyilikten karşılık beklemek doğru olmadığı gibi iyiliğe kötülükle karşılık vermek de hiç doğru değildir. yapılan iyilikler eğer farkında olunmuş ise bir teşekkürü hiç olmazsa bir tebessümü hak eder. onun için de iyilik bilmeyenlere teşvik edici birkaç cümle:
Bir insanın gerçek zenginliği, onun bu dünyada yaptığı iyiliklerdir.
(bkz: hadis-i şerif.)
Her iyilik bir sadakadır. (bkz: hadis-i şerif.)
insan, hayatında yaptığı iyilikler kadar mutlu olur. (bkz: şehabeddin ahmed.)
iyilik, insanlık sanatıdır. (bkz: nizami.)
yapılan iyiliğin, karşılığını görmemek veya kötülük olarak karşılık almaktır. zaten iyiliğin yapılmasının amacı karşılık görmesi değil, iyilik yapmaktır sadece. siz yapacağınız iyiliği yapın, gerisini de hayata bırakın. bir şekilde karşınıza çıkarır, şimdi veya çok daha sonra, bilinmez.
iyilik yapan birine iyilik yapmak kolaydır, marifet kötülük yapan birine iyilik yapmaktır. iyiliğin iyilikle karşılık görmemesi bir yanılsamadır, görsün görmesin yapılan iyiliğin niyeti bir insanın karakteridir.
jigsaw karakterinin üzerine düşündüğü ve okkalı laflar ettiği konudur.
insanın hep zoruna gitmiştir.iyi davranıyorum insanlara , iyi bir insan olmaya çalışıyorum ama terslikler engeller kötülükler hep beni buluyor sanki diye...