Bir aralar ben de böyle düşünüyordum. Buna sebep; aptal yerine konulmalarımdı. Sonra farkettim ki; şu hayatta iyi bir şeyler yapmak en çok beni mutlu ediyor. O zaman çok işe yaradığını anladım. Neticede, Herkes fıtratına göre davranır.
Aslında hakkında yazılacak cok sey olan ve haklı bir tespittir. En güzel bertolt brecht'in bu siiri anlatır bu durumu.
madem iyisin
anladık iyisin,
ama neye yarıyor iyiliğin.
seni kimse satın alamaz,
eve düşen yıldırım da
satın alınmaz
anladık dediğin dedik,
ama dediğin ne?
doğrusun, söylersin düşündüğünü,
ama düşündüğün ne?
yüreklisin,
kime karşı?
akıllısın,
yararı kime?
gözetmezsin kendi çıkarını,
peki gözettiğin kimin ki?
dostluğuna diyecek yok ya,
dostların kimler?
şimdi bizi iyi dinle:
düşmanımızsın sen bizim
dikeceğiz seni bir duvarın dibine
ama madem bir sürü iyi yönün var
dikeceğiz seni iyi bir duvarın dibine
iyi tüfeklerden çıkan
iyi kurşunlarla vuracağız seni
sonra da gömeceğiz
iyi bir kürekle
iyi bir toprağa.
iyilik bazen kibir ve şiddetle gelen şeydir. herkese iyiliği salık veren uzakdoğu inançlarına bu yüzden uzağım. iyiliğin, el işi gibi, kendine göre bir mantığı olan, toplumsal dengeleri baz alınarak yapılacak bir tercihtir. insanların hoşuna giden şey iyi olamaz. doğru olan şeyi yapman iyidir ve bu genelde en büyük linç sebebidir. sen doğru oldun mu taş atanı bekle. ilk taşı atan birini kolayca bulacaksın. yani toz pembe bir iyilik yok.
yaramaması diye bir şey yoktur, yaradığını görmemek, görmek istememek, iyi biri olmanın işe yaradığı şeyi beğenmemek vardır. bazı insanlara göre iyi biri olmanın bir işe yaramamasının, kendilerinde ki psikolojik açıklamasını iyi yapmak gerekir. kötü biri olmanın, her şeyi elinde tuttuğu sanılıp, yaptığı her iyi olmayan, zararı olan şeylerin yanına kar kalacağının yanılgısından oluyor sanırım. iyi biri olmak, kimilerine göre, yani genele göre iyi biri olmak, kurallara ayak uydurup, sıkıcılık gibi geliyor. kötülük yapmak, kötü biri olmak, kötü olanın tekelinde yaşanıyor, iyi biri olmak ise, iyilik yapmak, toplumun kuralları içerisinde size verilen bir görev olarak görülüyor sanki. sanki dediğime bakmayın, bu görüş açıları oldukça, rasyonel bir şekilde iyi biri olmanın, iyi olacağını anlatmak her zaman zor olur.
iyi biri olmak, bir amaç gütmez, işe yarayıp yaramaması konusuyla da ilgilenmez.
Sadece iyi biridir, şartsız şurtsuz, koşulsuz...
Mizacı budur, hayati böyle sevmektedir ve bu şekilde huzurlu hissetmektedir.
Gerisiyle ilgilenmez.
Benim de uzunca bir süre kafamı kurcalamış bir düşüncedir. “Beklememen lazım zaten” şeklindeki yorumlara katılmıyorum. insan olarak her şeyden bir fayda bekliyoruz. Dolayısıyla “iyi biri olmak” konusunda da en azından vicdani bir tatmin duygusunun hissedilmesi lazım. Eğer hissedilmiyorsa zoraki bir davranış olmuştur.
iyi biri olmak bir işe yaramak veya birilerine yaranmak amaçlı olmaz. böyle düşünen biri de zaten samimi olarak iyi bir insan olamaz, sadece iyi rolü oynar, aksi birileri tarafından ortaya çıkarılıncaya dek.
Bir işe yarasın diye iyi biri olmak fikri bu konuda samimiyeti sorgulatıyor. insan en başta kendi varlığına saygı duyduğu için, doğru olduğuna inandığı için 'iyi' olmalı. Bunu en iyi iç hesaplaşmalar öğretiyor.
Bir işe yarasın diye yapıyorsan iyi birisindir. Ama sonunda benim işime yarasın diyorsan pragmatist bencil pisliğin tekisindir.
27 yıldır 27 tane iyi şey gelmemiştir başıma,kötünün ise çetelesini tutmayı bırakalı çok oldu.
iyilik yapayım da iyilik bulayım kafasını geçin.
iyiyseniz yapın yok değilseniz de rol kesmeyi bırakıp özünüze dönün.
Kötü olun kötü.
*iyi bir insan olmak demek, kişinin kendisine, çevresindekilere veya doğaya fayda sağlamasına denir.
*iyi bir insan olmak pozitif değer katmak veya negatif değer üretmemek demektir.
*iyi veya faydalı işler gerekli ve mantıklı oldukları için yapılır.
*yapılan her iyi şeyin doğrudan bir karşılığı olması mantığa aykırıdır. doğayı korumak iyi bir şeydir. çöpü yere değilde çöp kutusuna attığınız için ne gibi bir karşılık bekliyorsunuz. bazı şeyler sorumluluklarımız arasındadır ve sorumlu davranmak iyidir, bunun dolaylı yoldan bize mutlaka faydası dokunacaktır.
*öncelikli olan toplumsal faydadır daha sonra bireysel fayda gelir. sağlıklı beslenmeyen bir vucudun sağlıklı organları olamaz.
*iyi biri olmak ne kadar sorumlu davrandığınızla aynı manaya gelir.
*insan ilişkilerinde yeterince düşünmeden sırf iyi niyetle yola çıkıp, arkasına iyi niyetleri döşeyerek sergilediğiniz her davranışın, aynı şekilde karşılık almasını beklemek saflıktır.
*iyi insan olmanın bir işe yaramadığını düşünüyorsanız muhtemelen; elindeki cihazın ne işe yaradığını, nasıl çalıştığını bilmeyen teknoloji özürlüsü adama benziyorsunuzdur. problem yok biraz felsefe yapmaya gayret edin.