--spoiler--
"bana eğitimim esnasında öğretilmeye çalışılan, etrafımdaki büyüklerin ve yetişkinlerin inançlarına itimad ediyordum, ama bu itimad çok sağlam değildi. hatırlıyorum on'lu yaşlarımdaydım belki çoktan ölmüş olan Voladga adında lisede okuyan bir çocuk, pazar günü bize gelmişti ve bana büyük bir haber olduğuna inandığı okulda yapılan bir buluşu anlatmıştı. anlattığı buluş şuydu: bize öğretilenlerin hepsinin yalan. tanrı diye bir şeyin de olmadığıydı. küçük erkek kardeşlerimle bu haberi çok ilginç bulmuştuk. ancak bu anlatılan şey hepimizin zihnini bulandırmış iyiden iyiye mümkün birşey olarak kabul etmeye başlamıştık...."
--spoiler--
dünyevi anlamda herşeyin yolunda gittiğini sananların aksine ki tolstoy' un o dönemde hayatı iyidir. ünlü birisi olmuş, itibarı çoğalmış ve tam bu eksende ben nerdeyim, ne yapiyorum, yaptıklarımın sonu ne olacak, nasıl yani gibi soruları ile kendini kavgaya tutmuş hakikat arayışının anlatıldığı mükemmel bir kitap.
* şayet bir peri gelip bana arzularımı gerçekleştirmeyi teklif edecek olsa, ben ne isteyeceğimi bilmiyordum.
* hayatın anlamını anlayamazsın, o yüzden düşünme, sadece yaşamaya bak!
* insanın kendisini aldatmasının bir faydası yok. her şey boş! mutlu kişi henüz doğmamış olandır. hayattansa ölüm daha iyidir ve insan kendisini bu hayattan kurtarmalıdır.
tolstoy' un küçüklüğünden beri gördüğü dini yaşamı nasıl sorguladığını anlatan bir eser.
bu kitapta tolstoy hayatının anlamını aramaktadır.
kitap her ne kadar ince gibi gözükse de basite alınacak bir kitap değildir. okurken bazı yerlerde dikkatin had safhada olması gerekmektedir.
Çok ince olsada bir anda okuyup bitirmek bence yanlıştır. Her cümlenin üstüne uzun uzun düşünmek gerekir çünkü her cümleden farklı farklı anlamlar çıkabilir. Tolstoy'un usta bir dille arayışını ifade ettiği eseridir.
ince bir kitap gibi görünür ama birçok altı yüz sayfalık kitaptan daha doludur içi. okurken içinde kendinizi bulursunuz, düşünmeye ve sorgulamaya yöneltir. tolstoy'la oturup derin bir sohbet etmiş, arkadaş olmuş hissi verir okuyunca.
Her yürekli yazar vb. önemli insandan bu minvalde eserler bekliyor insan.
Hayatı dışardan bakınca güllük gülistanlık olan birinin bilakis iç dünyasında ne fırtınaların koptuğunu bu ve benzeri eserler sayesinde bilebiliyor insan.
Büyüksün tolstoy!
"bir gün gençliğimin o hem acınası hem de öğretici on yılı da dahil olmak üzere, hayatımın bütün hikayesiyle bağlantı kuracağım. çok fazla insanın benzer deneyimlere sahip olduğunu inanıyorum. bütün ruhumla iyi olmak istedim; fakat gençtim, tutkularım vardı. ne zaman iyi olanı arasam yalnızdım, tamamen yalnızdım. ne zaman kalben hissettiğim ahlaken iyi olma isteğimi dile getirmeye çalışsam aşağılama ve alayla karşılaştım. ne zaman alçak tutkularıma yenik düşsem takdir, teşvik edildim. ihtiras, güç sevgisi, bencillik, zamparalık, gurur, öfke, intikam, bunların tamamı saygınlık addediliyordu. kendimi bu tutkulara kaptırdıkça büyüklerim gibi olmaya, onların da benden memnun olduklarını hissetmeye başladım."
tolstoy'un, yaratıcıyı sorgulama yoluna giren herkesin, gideceği her yolu sonuna kadar deneyip, hepsinin işe yaramaz olduğunu söyleyen eseridir. okuduğumda resmen dumura uğradım. çünkü benim yaşadığım her içsel bunalımı yaşamış olan tolstoy, gitmek için seçebileceğim her yolu gidip geri dönmüştü. huzurlu bir hayat yaşama umutlarımı yitirdiğim eserdir.