yurtdışından mal getirirken getireceğiniz şey ufacık bir şey dahi olsa karşınızdaki insanı bir gerizekalı olarak kabul edin. tüm konuşmaları, yazışmaları, anlaşmaları bir gerizekalıyla yapıyormuş gibi yapın.
Bir ülkeye başka bir ülkeden mal alınıp sokulması. Dış ticaret düzeninin bölümlerinden birini (öbürü ihracat) meydana getirir, ülkeler yabancı ülkelerden getirecekleri çeşitli mallar için dışarıya para ödemek zorunda kalacaklarından, hükümetleri aracı ile her malın dışarı ülkelerden getirtilmesini bazı kayıtlara bağlamışlardır. Bu kayıtlamaların başında, her çeşit malın getirilmesinin yasak edilmesi gelir. Bu yasak malların dışında, çeşitli yollarla getirilen mallar için, belirli bir gümrük bedeli ödenir. Bu mallar da, o ülkenin piyasalarında satılma imkânını bulur.
ithalâtın çeşitleri vardır. Bunların başlıcaları şunlardır: Takaslı ithalât (ihraç edilen mal tutarlarında mal ithâl etmektir), kredili ithalât (dışarıdan getirtilen malın bedelini, belli bir süre içinde taksitle ödemek), bedelsiz ithalât (değeri, büyük kıymet ifade etmeyen malları, hiç bir bedel ödemeden getirtmek).
(bkz: ımport)
Bir ülkenin, diğer bir ülkeden kendi ülkesinde yetişmeyen, üretilmeyen farklı mal ve hizmetleri kendi milli sınırları içine alması ile ilgili işlemlerin genel adıdır.