iki savaş uçağının birbirini nişan alabileceği ya da günümüz terimiyle "kilitlenebileceği"
pozisyona getirmeye çalışması durumudur.
Genelde Uçaklardan birisi diğerinin tam olarak arkasına geçene kadar iki savaş uçağı birbirinin etrafında köpeklerin kavga etme stili gibi döner dururlar. Manevra kabiliyeti, hızı ve tabii ki pilot kalitesi daha yüksek olan uçak it dalaşını kazanır ve diğer uçağı önüne alır ve vurup düşürebilecek pozisyona getirir.
Ayrıca Türk ve yunan pilotları arasında ege denizinde yıllardan beri sürekli yaşanan bir güç gösterisi durumudur. iki taraftan da it dalaşı sırasında düşen uçaklar ve kaybedilen pilotlar vardır.
ölümle sonuçlanan son "it dalaşı vakası" 2006 yılında gerçekleşti. ege'de iki yunan f16 uçağı ve 2 türk f16sı ile bir f4 uçağı karşı karşıya geldi. Yunan jetlerinden birisi 1 Türk f16sı ve f4'ünün arkasına geçti. Nasıl olduğu bilinmeyen biçimde bu yunan jetine arkada kalan diğer Türk f16'sının kendisine kilitlendiği ve ateş ettiği bilgisi geldi. Halbuki böyle bir şey gerçekleşmemişti. Ancak kendisine ateş edildiğini düşünen yunan pilot da önünde bulunan Türk f16'sını kanadından vurdu ve Türk jeti düşmeye başladı, uçağın pilotu paraşütle uçaktan atladı. Durumu gören arkadaki f16'mız ise ani bir kararla Türk uçağını vuran yunan jetini vurdu ve düşürdü.
olayda yunan pilot uçaktan atlayamadı ve uçağıyla beraber ege denizine gömüldü ve öldü. Uçağı vurulan Türk pilot ise hafif yaralı biçimde kurtarıldı.
Yunan jetinin düşmesine sebep oldugu söyleniyor. En son 100 sene önce savaşmış 10 milyonluk almanların dilencisi millet boyunu aşınca anasının amını görüyor. Siz gidin sirtaki yapın amk it dalaşı neyinize.
boş vakit değerlendirme amacı olmadığı kesin olup bir ülkenin kendi olası düşmanıyla savaşa 5 kalaya gelmesi bir kala bırakması yani savaş oyunu oynamasıdır.
kim daha iyiyse o herzaman arkada olur, bir anlamda kim daha iyiyi deneme amaçlı yapılan ve bir fitil ile ateşlenebilecek olası savaş sebeplerindendir.
it dalaşında ezici üstünlüğü olan delta kanatlı uçaklara sahip olanlara karşı yapılması anlamsız ve günümüzde füze sistemlerinin gelişmesiyle çağ dışı kalmış savaş manevrasıdır efendim.
ağırlıklı olarak 1. dünya savaşında eski tip uçaklarla daha çok yapılan düello türüdür. 2. dünya savaşında ısı güdümlü ve radar sistemli füzelerin gelişmesi ile biraz azalma göstermiştir. bunun nedeni eğer öndeyseniz pek şansınız olmamasıdır. günümüzde çok yaygın değildir, yapılan it dalaşları ise sadece meydan okumadır genelde silah pek kullanılmaz.
kalbinle giriştiğin bir haksız mücadele bu
kendi yüzüne attığın pençedir aşkın mührü
tut ki yaralısın, iyileşmeyecek kadar, çaresiz
uzaktaki kar tanelerine tutunmak için yarışır mı serçeler
özlemenin imkansızlık olduğunu bile bile.
durmadan meşgul çalan bir telefonun ucundasın
bileklerin yanlış ibreye ayarlı: tam 12'den vuruldun!
hedef tahtasının bile 'artık yeter' dediği andır
kursağında suskunluk, senin o soylu suskunluğun,
kimbilir hangi kayıp haritayı çıldırtır...
çarpışmayan hiçbir tanrı kalmadı bu hikayede
yaşadığımız 'atlatma haber'e sıradan bir başlık uyduracak kadar
cakalıyız
darmadağın ayak izlerime bakıp da nasıl biteceğini hesaplama bu yolun
kalbimle it dalaşındayız, hiçbir atlas kucak açmıyor içimdeki ülkeye
ölüme yıllardır küs olmasam bir akrebe sevda büyüteceğim.
içimden geçen her şeyin günlüğü tutuldu
rahat olabilirsiniz, size de yer var bu oyunda
taburu yanlış patikaya süren acemi bir rütbeliydim
hepimiz o coğrafyanın ortasında kaybolduk
şimdi falcıların önünde tek sıra hizadayız
bizim için açılıyor sinek, papaz, kız,
aşk, ayrılık, unutma mecburiyeti,
semalar üstü inatlaştığımız tanrı...
durulduk sonunda, morfine uğramış zır deli kadar özgürüz
biletimiz kesildi, cehenneme kadar bütün yollar açık
varsa sıratın üstünde de sürüp gider bu it dalaşı
bir ağızdan çekilen yuhlara da katlanırız
kıyamete ne kaldı aşk bittikten sonra?
ömür mü? yük kervanıdır, geçtiği her adımda biraz daha derinleşir iz
gökyüzüne darılıp kalır anılara yetişemeyen o evcil akbaba
savaş uçaklarının sanki savaştaymış gibi bir birilerine kitlenme durumudur...eğer bir savaş uçağı diğerine kitlenmişse onun kaçma şansı yoktur...yunanistanla Ege denizinde çoğu kez yapılan bu it dalaşlarında Türk f-16'ları büyük başarı göstermiştir....
ceza'nın sağlam fıkır fıkır gaz verici şarkılarında biri. şarkının girişindeki bass ı hayvan gibi woofer lar eşliğinde dinlemek isteği uyandırmıştır hep bende.
uçakların silah kullanmadan birbirlerine hızlı temaslarla, buna sesten de hızlı diyebiliriz, kanatlarının ucuyla, kafasıyla kuyruğuyla karşı tarafın orasını burasını çimdiklemesi. hızını alamayan bazı pilotlar ise bir anda havada olduğunu unutup ringde üzerine en çok bahis konulan köpek gibi hızla karşısındakinin boğazına yapışıp kalır.
artık ordan kurtulabilene aşk olsun.... tarih her daim yunanlılarla böyle kavgalarımızı da not alıyor ya... ne diyelim, vatana millete hayırlısı olsun!!
beyaz şahin kullanan kırolar misali zaman zaman eğlence için yaptığımız dalaştır. uçaklarda beyaz şahin misali pırpırdır.
not: şimdi bu entry "sadece yazarı ilgilendirir" diye gammazlamayı düşünen arkadaşlara iki çift lafım var. bir sonraki itdalaşı için arkadaşlarla sizin evin üstünü uygun görebiliriz. *
savas pilotlarının birbirini tehlikeye düsürecek sekilde silah radarlarını kilitlemesi sonucu ortaya cıkan durum. türkiye için türk ve yunan ucakları arasında sıklıkla yasanan durumdur.
hareket kabiliyeti yüksek, manuel kontrollü mig ve su gibi antika uçaklar ile, çok daha iyi yapıldığı söylenir. stabil olmayan yapıları; bilgisayar kontrollü uçan tuğlalardan çevik olmalarına izin vermiş olduğundan rus uçakları bu konuda öncüydü. şimdi pilot falan gereksiz, uçak kendisi de gidiyor zaten eski it dalaşları tadı yok bugünkülerde.