israil e toprak satışı

    14.
  1. Zamanında taviz verildi şimdi ise acı acı çıkıyor o paralar. işte ne demişler acıma yetime döner koyar bişeylere. Dün yenilen hurmalar şimdi tırmalıyor. Acı ama gerçek.
    2 ...
  2. 2.
  3. biz bu filmi daha önce de görmüştük dedirten hadise
    (bkz: filistin)
    2 ...
  4. 12.
  5. Güneydoğu’da israil’e kaç dönüm arazi satıldı

    24.08.2012 00:46

    Kafamı kurcalayan bazı soruları var. Bu sorulardan ilki şu:

    Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Hilary Clinton 11 Ağustos’ta istanbul’da
    ne görüştüler?

    Malum AKP’nin yaptığı yasa değişikliği ile yabancılara toprak satışının önündeki tüm engeller kaldırılmış oldu. Sorum şu:

    Bu yasa değişikliğinden sonra israilliler Suriye ve Irak sınırındaki illerimizden kaç
    dönüm toprak aldılar? israillilerin bugüne kadar sadece Urfa’da aldıkları toprağın bir
    milyon dönümü aştığı doğru mudur? israil’in Güneydoğu Bölgemizle ile bu kadar
    ilgilenmesinin nedeni nedir?

    Bir başka soru daha:

    Malum bir zamanlar israil mayınları temizlemek karşılığında Suriye ve Irak sınırındaki
    mayınlı arazileri Recep Tayyip Erdoğan’dan istemiş, Erdoğan da teklifi kabul etmişti.
    Hazırlanan ihale şartnamesinde, “ihaleyi kazananlar, temizledikleri arazilerde 49 yıl
    boyunca tarımsal faaliyette bulunabilecek” ibaresi yer alıyordu. Ancak Erdoğan
    gerekli yasa değişikliğini Meclis’ten geçirememiş, ihale yapılamamıştı.

    https://odatv4.com/guneyd...i-satildi-2408121200.html
    3 ...
  6. 15.
  7. 18.
  8. kuşadası limanı israil'e aittir.
    1 ...
  9. 13.
  10. 1.
  11. içişleri bakanlığı'nın 1 haziranda yayınladıgı gizli genelgesi ile israil ve rusya ya ikamet izni olmadan sınırsız gayrimenkul alma izni getirilmiştir.bu arada azeri ve türki cumhuriyetlere bu yasak devam etmektedir.
    1 ...
  12. 4.
  13. iç işleri bakanlığı tarafından yayımlanan bir haziran tarihli genelgedir. bu genelge öncesi a grubu ülkelerin (ab ve oecd ülkeleri) vatandaşları ikamet izni olmaksızın türkiyeden mülk alımı yapabiliyorlarken b grubu ülkelerin vatandaşları için durum farklı idi. özellikle 14 ülkenin vatandaşlarına ambargo abmargo uygulanıyor, mülk edinebilmeleri için ikamet izni almaları ve en az 6 ay ikamet etmeleri gerekiyordu. bu genelge ile bu ambargo kalkmış oldu. peki kimdir bu ülkeler: israil, Rusya Federasyonu, Bosna Hersek, Hindistan, Mauritus, Mısır, Singapur, Togo, Endonezya, Kongo Cumhuriyeti, Şili, Filipinler, Tayland ve Özbekistan.

    peki bu ülke vatandaşlarının türkiyede mülk edinmeleri ileride bir sorun yaratır mı? yaratmaz canım kardeşim, yaratmaz! türkiye cumhuriyetinin eğemenliği* altında bulunan topraklarda son söz türkiyenindir. tapunun kimde olduğu fark etmez çünkü o tapuyu veren türkiye cumhuriyetidir*.

    bu ülkelere ambargo uygulanmasının tek nedeni karşılıklılık ilkesidir(zaten uluslararası ilişkilerin temeli bu ilkedir). yani biz gidip o ülkeden mülk satın alabiliyorsak onlarda gelip burdan alabilir, yok bize zorluk çıkartıyorlarsa bizde onlara çıkartırız. burada sorgulamamız gereken şey şudur: acaba o ülkeler de bize uygaladıkları ambargoyu kaldırmışlar mı? kaldırdılarsa sorun yok ama kaldırmadılarsa kesinlikle saçma bir karar.

    doğru dürüst bir basına sahip olsa idik bu soruyu sormak zorunda kalmazdık. ülkede ajans haberciliği dışında araştırmacı habercilik(gazetecilik) de yapılıyor olsa idi zaten birisi araştırıp bize cavabı sunardı. bu haliyle elimizdeki bilgi, komplo teorisi üretmeyi araştırma sanan kesime cephane sağlamaktan başka bir işe yaramayacaktır.
    2 ...
  14. 21.
  15. neyse ki ışıklı cehape iktidarında böyle parça parça satış beklenmeyecek, komple güneydoğu bir kerette verilecek. hemi de beleş.

    olsun kardeşim evropa afferim diyecekmiş.
    1 ...
  16. 7.
  17. toprak satmak işi anlam olarak ticari bir mesaj vermektedir. satış işi başlı başına bir kar etme kaygısı güder. bir emtianın maloluş berdelinin üzerindeki satışı anlam olarak kar edildiğini gösterir. ancak unutulmamalıdır ki, ne türkiye cumhuriyeti bir ticarethane mantığı ile yönetilebilir, ne de satılan toprağın bir ölçülebilir bedeli vardır. satılan toprağı kaça alındığı sorulsa verilebilecek somut bir değer bulunama, zira kanla alınmıştır. anlaşılacağı üzere konu üzerinde milli duyguları dejenere etmek gayet kolay olacaktır.

    burda zannımca yapılması gereken icraat; yabancıya ve onun parasına ihtiyacımız yok demek yerine gel kardeşim sana burayı 49 veya 99 yıllığına kiralayalım olacaktır. böylece hem alıcı toprak üzerindeki müteşebbis fikirlerini gerçekleştirebilecek, hem de devletimiz tapulu malınından da bir bedel elde edebilecektir. kiralanan malın uluslararası hukukta da varislere miras olarak bırakılamaması uzun vadeli kötü emellerin de önüne gececek olup, devletin bekasına da zarar getirmeyecektir.

    ancak bu iş o kadar da kolay olmamaktır. zira devletler arası hukukta mütekabiliyet esasına bağlı ilişkiler vardır. sen benim vatandaşıma hangi hakkı verirsen ben de senin vatandaşına aynı hakkı veririm mantığı ile hareket etmek gerekir ki bu ancak başka ellere bakmadan ayakta kalabilecek devletlerin harcıdır. devletimizin de basının derde girdiği nokta da zaten burasıdır. güçlü olmak askeri cok olmak değil, borcu olmamaktır. zira savaş cepheden yavas yavas cekilmekte ve ekonomik arenaya geçmektedir.

    israilli toprak almasın mı? alsın. rum toprak almasın mı? alsın. suriyeli toprak almasın mı?alsın? ama ben de o memleketlerden alabileyim. alamam. o zaman ben de satamam. onunki dolar da benimki kese kağıdı mı? ya parayı veren herkes düdüğü çalacak, ya da kimse borazanını öttüremeyecektir. böyledir.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük