Hayvanlar dünyasının renk değiştirerek çevreye uyum sağlayan nadir hayvanlarından biri de bukalemundur. Kuvvetli uyarımlar, şiddetli heyecanlar bu hayvanın renk değiştirmesine etken olan nedenlerdendir. Ayrıca renk değiştirme olayında yalnız sinirsel etkiler değil, hormonal etkinliklerin de payı vardır.
Bukalemunun derisinde, insan derisinde bulunan boya maddesi (melanın) nın aynısı bulunur.
Bu boya melanofor denen hücrelerin içinde ve uzantılarında bulunur. Boya tanecıkleri beiırttığımız etkenlerden dolayı bir araya toplanınca renk açılır, dağılinca renk koyulaşır. Örneğin,hayvanın derisinde bulunan siyah boyalı hücreler tamamen genişler, bütün öteki hücreler büzülürse den siyah bir renk alır.
Bukalemunun meşhur özelliklerinden biri de dilidir. Bu dilin kaidesi gayet ince, uzun ve elastikidir, dilin ucu ise geniştir ve mukusla örtülüdür Dıim Kaidesinden ucundaki geniş kısma kadar uzanan ıkı büyük ve elastiki kan damarı vardır. Dil doğal halinde iken, hıoıd üzerinde kıvrılmış olan kaide, dil uzatılinca düzelip ağız dışına fırlatılır Hayvan çok uzun olan bu dilim aniden ileri fırlatarak avını yakalar Bu ani hareket sırasında hayvanın dili boyu kadar uzayabilir.
Evet, bukalemunun özellikleri bu kadarla da bitmiyor. Hayvanın enteresan yanlarından biri de gözleri. Bu gözler birbirinden bağımsız olarak her tarafa bakabiliyor. Her iki gözde ayrı ayrı görüntüler yer alıyor Gözlerden biri avını gördüğü an öteki göz de donüyor ve tam görüş için ayarlanıyor.
Gerek çevreye gösterdiği ustaca uyum, gerek saatlerce hareketsiz durabilmesini sağlayan özel kas sistemi, ilginç dili ve gözleri ile gerçekten ilginç bir hayvan bukalemun.
dip not: doğru yoldasın.*