irlanda kadar bağımsızlık ideasında olmayan memleket.
o yüzdendir ki britanya bağımsızlık sonucu çıkmayacağını bildiği iskoçya'da tanıdığı referanduma kuzey irlanda'da asla izin vermez.
wallace'in kemikleri sızlıyor.
haricen bayrakları olsun, şehirlerinin ismi olsun çok havalı ülke.
glasgow, okunuşa bak. heyt.
edinburgh, aberdeen, falkirk..
bu ülkeye ve halkına duyduğum hayranlıklardan birisi de karşılarında ki kim olursa olsun düşmana boyun eğmemeleri ve bağımsızlıklarına düşkün olmalarıdır. tarihte dönemin en güçlü orduları olan romalılara, vikinglere ve ingilizlere karşı yüzyıllarca savaşmışlar ve bağımsızlıklardan asla taviz vermemişlerdir. ayrıca iskoçya hiç bir zaman tamamıyla işgal altına alınmayan sayılı ülkelerden biridir. her ne kadar günümüzde iskoçya ingiliz himayesi altında gösterilse de durum aslında öyle değildir 1603 yılında ingiliz kraliçesi hakkı rahmetine kavuşunca ingiliz tahtı boş kalmış ve bu taht a kraliçenin uzaktan akrabası iskoçya kralı tahta oturmuş ve böylece iskoçya-ingiltere birliği kurulmuştur. bu iki ülke 1707 yılında birleşme kararı almış ve bu durum günümüze kadar devam etmiştir. yani aslında ingiltere kısa süreli hariç iskoçya üzerinde hiç bir zaman hakimiyet kuramamıştır.
ulusal kahramanı genelde william wallace olarak bilinse de aslında robert the bruce daha önemli bir figürdür. iskoçlar için de daha önemli bir isimdir. bir de aziz andreu var ki kendisi iskoçya'nın savior'udur.
ek: söylemeyi unutmuşum, dünyanın en güzel, en içine girilip ömür geçirilesi, en şöminede ateş yakarken "bu sene ingilizler gelecek mi, normanlar akın yapacak mı yavs" diye düşünülesi, en güzel mahzenine şarap ve viski konulası, en atalarının resminin asılası, en sancak çivileyesi, en etrafına tahkimat yapılası kalelerine sahiptir. yalanır.
ikincisi kez bağımsızlık referandumu yapacak birleşik krallık ülkesi.
--spoiler--
iskoçya Özerk Yönetimi Başbakanı Nicola Sturgeon iskoçya'nın Birleşik Krallık'tan ayrılması amacıyla ikinci referandumun yapılması yönündeki talebini gelecek hafta parlamentoya taşıyacağını açıkladı.
Sturgeon bağımsızlık referandumu oylamasının 2018 yılı sonbaharıyla 2019 yılı bahar ayları arasında uygun bir zamanda yapılacağını da söyledi.
Sturgeon’un açıklaması ingiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma, yani Brexit sürecini resmen başlatmaya hazırlandığı hafta geldi.
BBC Türkçe’nin aktardığı habere göre Sturgeon’un iskoç meclisinden onay almasının ardından yasal bağlayıcılığı olan bir referandum süreci resmen başlatılmış olacak.
Edinburgh kentindeki rezidansında basına konuşan Sturgeon, iskoç halkına “sert Brexit” ile bağımsız bir ülke olmak arasında seçim hakkının verilmesi gerektiğini söyledi.
iskoç hükümeti ingiltere ayrılsa bile iskoçya’nın AB ortak pazarında kalmasını sağlayacak bir dizi öneri hazırlamıştı.
Sturgeon, ingiltere hükümetinin Brexit oylamasından bu yana “uzlaşı ve anlaşma yolunda bir santim ilerlemediğini” de belirtti.
iskoçya AB referandumunda yüzde 38’e karşı yüzde 62 oyla birlik içinde kalma yönünde oy kullanmıştı.
50’iNCi MADDE BAŞLATILIYOR
ingiltere parlamentosu bugün Brexit yasasını görüşüyor.
Oylamanın tamamlanmasının hemen ardından ingiltere Başbakanı Theresa May’in AB’nin üyelikten ayrılmayı düzenleyen Lizbon Antlaşması’nın 50’inci maddesini resmen başlatması bekleniyor.
iskoçya’nın çok önemli bir “kavşakta” olduğunu söyleyen Sturgeon, “iskoçya’nın bu süreç sonunda bir seçeneği olmasını sağlamak için gerekli adımları atacağım” dedi.
--spoiler--