Yüzyılların eskitemediği bir kelime oyunudur. Vikipedi “Türkiye'de ortaya çıkan bir oyun” olduğunu söylüyor. Teneffüslerde, boş derslerde, evde, sokakta her yerde oynanıyordu.
yanımdasın hızla aynı uzağa gidiyoruz.
evler pencereler başka başka şeyler istiyoruz yollarda.
iplik iplik sisler var yollarda, iplik iplik sisler.
isim şehir, şehir isim,
yanımdasın; yine de sensizim.
gece inerken ağladığında
elini tutan ben olsam
unut onu, unut onu, unut onu...
yanımdasın hızla aynı uzağa düşüyoruz.
ilkler son kereler başka başka şeyler bekliyoruz yollarda.
unutulmuş şehirler var yollarda, unutulmuş isimler.
isim şehir, şehir isim,
yanımdasın; yine de sensizim.
gece inerken ağladığında
elini tutan ben olsam
unut onu, unut onu, unut onu...
sen yine yasladın yanağını buğulu cama,
ihtiyacım var benim artık onu unutmana.
illa ki ağlayacaksan,
güzel gözlerine dolan ben olsam
unut onu, unut onu, unut onu...
Çocukken bu oyunu oynarken hep kavga ederdim, Yazdığım değişik hayvanları bilmedikleri için kabul etmezlerdi, bitki kısmına o harfindeysek "ot" yazarlardı, onlara oraya bitki türü yazmaları gerektiğini söylerdim ama aptal çoğunluk hep haklı çıkardı, çünkü çoğunluk onlardı.
her çocuk oyunu gibi genelde kavga ile son bulan beyin jimnastiği. kavga nedeni de, kimi harflerle şehir ya da hayvan bitki bulunamadığından kafadan uydurulması ve doğruluğunun iddia edilmesidir.
90'ların "kafa çalıştıran" oyunlarından biriydi. bir keresinde ablam "o" ile başlayan bitkiye "ot" yazmış ve daha sonra bunu kanıtlama çabalarıyla bizi gülmekten kırıp geçirmişti. arkadaşlarla oynandığında her daim eğlenceli bir oyundur.
Arkadaşlar arasında oynanırsa bazen hüsranla karşılaşabilirsiniz
örnek: c harf çıktı mesela bizim adımizda celal
-ee beyler hayvana ne yazdınız
+celal
gibi.
1- Oynayan oyuncular öncelikle kategorileri belirler. Bunların tipik olanları isim, şehir, ülke, hayvan, bitki ve eşya'dır. Kategoriler her oyuncu için birer kağıda kolonlar halinde yazilir.
2- Oyunculardan birisi (bu oyuncunun her yeni elde değişip değişmemesine başlamadan karar verilir) içinden alfabeyi söylemeye bir başka oyuncunun komutasında başlar ve yine o kişinin komutasında durur.
3- Alfabeyi içinden söyleyen oyuncu, içinden söylediği son harfi yüksek sesle söyler ve bütün oyuncular önlerindeki kağıtlara ilgili kolonların altına bu harf ile başlayan kelimeler yazar.
4- Bütün kategorilere birer kelimeyi yazan ilk oyuncu bunu yüksek sesle dile getirir ve 10'dan geriye sayar. 0'a ulaştığında bütün oyuncular ellerindeki kalemleri bırakırlar ve puanlamaya geçilir.
5- Puanlama sistemi şöyledir:
- Eğer 1'den fazla oyuncu aynı kategori altında aynı kelimeyi bulduysa bu oyunculara bu kategoriden 5'er puan alırlar.
- Eğer 1 oyuncu aynı kategori altında bütün diğer oyunculardan farklı bir kelime yazdıysa, bu oyuncuya o kategoriden 10 puan verilir.
- Eğer 1 oyuncu aynı kategorinin altına yazacak bir kelime bulabilen tek oyuncuysa, bu oyuncuya o kategoriden 15 puan verilir.
6- Bütün kelimeler karşılaştırılıp puanlar verildikten sonra puanlar toplanılır ve bu el bitmiştir. Bir sonraki ele geçilir.
7- 2, 3 ve 4 tekrar edilir. Oynanmak istenen süre, el sayısı yada alfabe tükenince bütün ellerden alınan puanlar toplanır ve en fazla sayısı olan oyuncu oyunun galibidir.
Ayrıca dikkat edilmesi gerekenler:
1- Aynı kategori altına bir elde 2 kelime yazılamaz, eğer yazılırsa, bu elde o kategoriden o oyuncu 0 alır.
2- Aynı harf bir oyunda 2 kez baş harf olarak seçilemez.
3- Yabancı kelimelerin ve ilçelerin/köylerin/kasabaların vb. kullanımı oyun başlamadan oyuncular tarafından kısıtlanmalıdır.
4- Ortamda kelimelerin doğruluğunu kontrol etmek için internete bağlı bir bilgisayarın bulunması tavsiye edilir.
Edit: oyunun kuralları bağlayıcı değildir. Oynayan oyuncular tarafından değiştirilebilir.
çocuklukta bolca oynanan, şu an hatırladığım kadarıyla j-l gibi harfleri eksiksiz tamamlayanların taşaklı olmasını sağlayan oyundu.
aklıma işlemiş ki bu j harfi, kafamdan geçen kelimeler jale, johannesburg, jaguar, jojoba, jartiyer, jinutegwu.
not: küçük yaşta jartiyeri nerden biliyorduk hatırlamıyorum ama jojobayı bitki olarak bize kazandıran mahallenin abilerinden sayılanlardan biriydi. adam gidip evde araştırmış sonra da iki kolaya bu bilgiyi satmıştı. ayrıca itiraf ediyorum jinutegwu diye bir futbolcu olduğu iddiasıyla yıllar boyu tüm mahalleyi kandırdım, tüm okulu kandırdım, tüm türkiye' yi kandırdım.
ufakken j harfinden şehir aramkla strese düştüğüm, sonrada biri kesin bulmuştur diye dövündüğüm oyundur. beş yaşında jamaika nın şehir olmadığını bana öğreten oyundur.
çocukların zeka gelişimine ve genel kültürüne büyük katkı sağladığını düşündüğüm oyun. çocuklar arasında şimdilerde counter-strike, war craft, need for speed gibi oyunlar popüler olduğundan unutulmaya yüz tutmuştur.