hayvanların zekası düşüktür. buna rağmen sınırlarını zorlayıp biraz da içgüdülerinin yardımıyla mükemmel işlere imza atabilirler. yuva yapan su samurları buna örnektir.
insanlar ise doğuştan (bir engelleri olmadığı sürece) ortalama veya üstü bir zekaya sahiptirler. ama nedense bunun çok azını kullanırlar. zekalarını kullandıkları işler de genelde çakallık ve manita olaylarıdır. tabi ki içinde olduğumuz toplumdan bahsediyorum.
Özellik insanlara özgü bir kavram mıdır, hayvanlar özelliğe sahip olamaz mı, insan hayvandan her zaman üstün müdür. Yok, bence insanın bir özelliği mözelliği yoktur.
insanlar, hayvanlar ve insanımsılar. insanlar ve hayvanlar keskin çizgilerle birbirinden ayrılmıştır. ama insanımsılar insan toplumu içine yaşayan hayvanlardır.
pek kolay ayırt edilemezler. biolojik olarak insanla aynı özellikleri taşırlar. onların yaşam tazrlarını ve vicdani değerlerini keşfettikçe insanımsı hayvanlar olduklarını anlarsınız.
henüz tam olarak biçimlenmemiştir. şu anda gözlemlenebilen önemli bir üstünlük olmamakla beraber, hayvanlardan geri kalmış yönlerin fazlalığı, türün populasyonunda tavan yapmıştır. hayvanların, insanlardan üstün durumda olabileceği hipotezi asla gözardı edilmemelidir.
insan olan 1.5 milyonluk bir halkı senelerdir ablukaya alarak açlıkla, sefaletle, hastalıkla başbaşa bırakmaz. vicdanı sızlayıp onlara yardıma giden yuzlerce sivilin üstüne sinsice, korkakça saldırmaz, sonra yaptıklarını büyük bir densizlikle inkar etmez mesela. ama sanki bu saydıklarımı hayvanlarda yapmaz. kimler yapar bilemiyorum.
bir hayvan insanı öldürdüğü zaman sayfalarca haber yapılır. vahşetten bahsedilir. en sonunda o "vahşi hayvan" bulunup öldürülür.
bir insan hayvanları öldürdüğü zaman kimse gıkının çıkarmaz. oturur afiyetle yer. herkes tebrik eder.