konvansiyonel savaşların bitmesi. Evet konvansiyonel savaşlar bitince insanların ömrü uzadı. Yeni bilimsel ve teknolojik gelişmeleri art arda sıraladılar. insanın yaşam süresi uzadı. Fakat Dünya nüfusunu dengeleyen büyük savaşlar artık yoktu. insan Nüfusu hızla arttı. Dünya kaynakları ve dünyayı paylaşan diğer canlılar açısından kötü oldu. Kaynaklar hızla tükenmekte. Doğa hızla bozulmakta. insan ömrüne bir sınır koyulsun. 45 yaş mı olur? 40 yaş mı olur? Ya da çocuğunu doğurup büyüten artık çekilsin. Bunun bir kuralını koyalım. Ancak insanlar bunun kuralını koyamazlar. Hep daha fazla yaşamak için dertleri. Ben demiyorum ki intihar etsinler. Tüm insanlık oturalım konuşalım insana insanca yaşayıp ölebileceği bir sınır belirleyelim. Zaten kapitalistlerin üretim için insana da ihtiyacı kalmadı. Öyle değil mi?
Tek bir olay değildir. Ateşin kontrolü tarım devrimi, ilk şehir devletleri, yazının icadı, paranın icadı, coğrafi keşifler, elektrik ve Sanayi devrimi, belli başlı, dönüm noktalarıdır. Listeyi daha da uzatmak mümkün.
Tarihte ilk kez bir toprak parçasının etrafını çitle çevirip Burası benimdir diyen ve buna inanacak kadar saf olan insanlar bulabilen ilk insan, uygar toplumun ilk kurucusu oldu.
O zaman biri çıkıp, çitleri söküp atacak ya da hendeği dolduracak, sonra da insanlara,
“ Sakın dinlemeyin bu sahtekarı. Meyveler herkesindir. Toprak hiç kimsenin değildir. Ve bunu unutursanız mahvolursunuz ”
diye haykırsaydı, işte o adam, insan türünü, nice suçlardan, nice savaşlardan, nice cinayetlerden kurtaracaktı.
sanayi devrimi de önemli bir olaydır ama insanlık tarihini en çok değiştiren şey o değildir. çünkü sanayi devrimi bir şeylerin sonucunda gerçekleşmiştir. yani sanayi devriminden daha önemli olan sanayi devrimi sebepleri vardır. bu yüzden eledim.
en önemli olay barutun icadıdır. bu yolla ateşli silahlar icat olundu. ateşli silaha sahip olanlar daha çok güce sahip oldu, daha çok güce sahip olanlar daha fazla sömürü yeteneğine sahip oldu, rakiplere göre daha üstün ve avantajlı oldu. daha fazla sömürü yeteneğine sahip olanlar daha iyi ekonomi ve teknolojiye sahip oldu. daha iyi teknoloji ve ekonomiye sahip olanlar da şu an dünyayı yönetiyor.
(bkz: William Shockley)
(bkz: yarı iletken)'ler keşfedilince cihazların boyutları, maliyetleri küçülürken; yetenekleri, ömürleri uzadı. bunun sonunda akıl almaz gelişmeler ve hız kazanıldı.
son buzul çağının bitmesi olabilir. belki bin yıl daha sürmüş olsaydı yok olma ihtimali yüksekti insanlığın. bundan 12 bin kadar yıl öncesinden bahsediyorum.