ya da insan bilgisinin ilkeleri üzerine bir deneme adıyla bilinen, orijinal ismi a treatise concerning the principles of human knowledge olan george berkeley eseri.
kitap ilk defa 1710'da basılmıştır. basıldığından bu yana hume ve kant dahil olmak üzere birçok filozofu etkisine almıştır. adını her yerde üzerinde fazla durulmadan duyduğumuz berkeley, bu eserinde felsefede alışılmışın dışında bir metafizik ve matematik fikriyle gelir.
berkeleyin bu kitaptaki matematik ve fizik alanında fikirleri öyledir ki büyük tartışmaların başlatıcısı olmuştur.
kitabın elimde bulunan çevirisi "levent özşar" tarafından yapılmış ve biblos kitabevi (biblos yayıncılık) tarafından basılmıştır. kitap cep kitap formunda olsa da orijinal eserde genel anlamda üzerinde durulan konuları ortalamanın biraz üstünde çeviri ile barındırmaktadır.
bu değin değerli bir eser olması ile birlikte ucuzdur da.
"...yeni bir duyumuz olsaydı bu duyu bize yalnızca yeni idealar ile duyumlar sağlayabilirdi..."
- george berkeley
bu kitapta dikkat edilmesi lazım gelen bir husus var. berkeley, kitabın başından sonuna kadar "şöyle derler, böyle derler, söylerler, düşünürler" gibi şekillerde atıflarda bulunur. lakin her zaman bulunduğu atıf, böyle açıkça belirtilmez. kendisi bazen atıfta bulunduğu düşünceyi uzun uzadıya ele aldığından bahsettiği şey sanki onun düşüncesiymiş gibi algılanabilir.
bu yüzden kitabın oldukça dikkatli okunması ve bundan ziyade "tema"sının iyi kavranması gerekir. berkeley üzerine yazılmış birkaç makale, yazı okunarak berkeley felsefesinin ana fikri ve temeli hakkında bilgi edindikten sonra okunması tavsiyemdir. öyle ki kendisi bu kitabın birkaç kez okunmasını aksi takdirde söylediklerinin eksik ya da yanlış anlaşılabileceğini söyler. buna ilaveten john locke okuması yapmak bu eser için iyi bir hazırlık olur.