Aslinda pek de olmayandir. Sosyal statu, plan kurma, bencillik, acima duygusu gibi kavramlara sahip olan hayvanlar da var. Ornegin sirtlan klanlarinda yuruyemeyecek derecede yasli olanlari besleyen gonullu sirtlanlar vardir. Bazi kus turleri tum hayatlari boyunce tek bir es ile yasarlar, hatta esleri oldukleri zaman da yeni bir es aramazlar. Bazi goril turleri ayni insanlar gibi cete savasi yapar, "kiz meselesi" ugruna sopalarla ormanda kavga ederler. Yani insan aslinda hayvandan cok da farkli degildir bu sebeplerden oturu. Dunya bir insan olsa idi, insan da bir virus olurdu.
fark mark yoktur. tesadüfen en zeki hayvan olarak dünyaya geldik diye niye farklı olmamız lazım? bu sorunun güvercinlerle hayvanlar arasındaki farktan hiç farkı yok. mutlaka sadece güvercine özgü bir özellik vardır, fazla zekanın sadece bize özgü olması gibi.
saymakla bitmez ama bir kaçını sayayım;
mantıklı konuşması
anlayışlı olması, dostuna kazık atmaması,
kardeşini satmaması,
vicdanlı ve merhametli olması, vb....
dedim ya saymakla bitmez çünkü etrafta çok fazla hayvan ve çok az insan var.
insan zaten bir hayvan türüdür. (bkz: Homo sapiens)
Başlık şu şekilde olmalı: insanın diğer hayvanlardan farkı. O da fazla gelişmiş beynidir başka da birşey değildir.
Akıl değildir çünkü at köpek maymun gibi hayvanların ne türden hareketlere giriştikleri karmaşık şeylerin üstesinden ne ölçüde geldikleri aşikar.
insanı ayıran değerleridir. Bir olanak olarak hayata geçirebileceği değerler. Kısaca insanlık olarak adlandırdığımız hani o gittikçe sesi sedası kesilen esamasi okunmayan insanlık ve içerdiği yüce değerler.