93 yapımı, 7 dalda oscara aday olmuş, siyasi-politik eleştiri taşıyan etkili bir filmdir. daniel day lewis, emma thompson ve pete postlethwaite'in oscar'a aday olan harika performansları ve ingiltere'nin hala kabul etmediği gerçek olaylara dayanan senaryosu ile bir sinema klasiği olmayı başarmıştır.
uzun yillar once seyrettigim, ama ismini duyunca hala heyecanlandigim bir film. gercek bir hikaye, son derece etkileyici bi senaryo.
--spoiler-- ira uyesi olmakla suclanan ve bir patlamayi gerceklestirmekle sorumlu tutulan, birkac asi, hayalperest irlandali gencin, ingiltere topraklarinda yasadiklari hukuksuzlugun hikayesi.. bir babanin.. bir oglun..
--spoiler--
ayrıca anathema'nın an iliad of woes albümünün 3. şarkısı.sözleri aşşağıdaki gibidir:
In the world of my subconscious, a realm of the unknown
a vision is carved by the almighty hand
The agony of a thousand souls supressed by life itself
released unto the lord by his command.
My hands are covered with the blood, the blood of his salvation.
His spirit will live eternally
Take his life, by your command.
A sacrifice, by your command.
As I rise from my troubled sleep, I pray the lord my soul to keep
wondering if he has chosen me to do his work, I speak no blasphemy
Do I confess? I am terrified, I cannot run, there is no place to hide
I search for help, but there's nobody there for my dream is now a recurring
...Nightmare
Brother of the holy order, I seek your help
Understand my plight, help me fight this curse that bestows me
My son you must not fight, for this is no cure
but a mission you should undertake
to free a soul from the grasp of
...Satan
So that night I did dream of mysteries untold
In the presence of the heavens was I
I could see for myself all the evils of the world
in all their morbid glory
Men took part in rites to praise the black messiah
the beast they call "The Evil One"
As voices in my head did tell me of my task
To release the soul of my only son
[Spirit voices:]
Take his life, by your command.
A sacrifice, by your command.
Fill the chalice, cleanse the soul
Save him now, in the chapel of salvation
[Possession:]
Insanity dwells in the mind of a man who will take the life of his only son
Screaming and pounding inside his head as voices whisper... It must be done
(kaynak:darklyrics)
IRA'nın yaptığı bir bombalama sonucu ingiliz hükümetinin suçluyu buma çalışması içinde baba oğul da dahil 5 kişinin tutuklanmasını anlatan gerçek hikayeye dayalı film. http://www.imdb.com/title/tt0107207/
20 yıl sonra bir avukatın davayı yeniden açması üzerine, suçlu ilan edilen kişinin suçsuz olduğu kanıtlanmıştır.
Son günlerde ülkemizde yaşanan bir çok terör eylemi sonrası yakalanıp 'suçlu' ilan edilen ve bu kişileri, sadece emniyet açıklamasına göre, otomatikman suçlu gören zihniyetin izlemesini şart olan filmdir.
Emniyetin suçlu iddası ayrıdır, mahkemede bu suçun kanıtlanması ayrıdır. Bu iki ayrımı bilmeyen ne hukuk bliyordur ne de hukuktan bahsedebilir.
babamla kavgalı olduğum bir dönemde ilk defa izlediğim ve biter bitmez babamın yanına gitmeme neden olan dokunaklı film. özendiğimiz avrupalıların gerçek yüzünü, aslında bizden daha medeniyetsiz olduklarını bize gösteren bir yapıt. yapımda ve yayında emeği olan herkese sonsuz teşekkürler.
"bir insanın hayatının içine nasıl edilir?" sorusunun cevabını veren harika film. özellikle daniel day lewis'in üst düzey oyunculuğunu görmek için izlenmesi elzemdir.
özellikle son kısımdaki mahkeme sahnesi için bile izlenebilir.
"ben özgür bir adamım ve ön kapıdan çıkacağım."
... ve ağlarsınız sonra. bir adamın, hapishanede harcanmış en güzel gençlik yılları için, adaletsizlik için.. gerçek bi yaşam öyküsü olması insanın içini yaralar aynı zamanda.
ira propagandasi seklinde de okunabilecek bir film. haksiz yere birilerinin hapse atilmasi, isguzar polislerin sahip oldugu her ulkede olan seylerdir. ancak ira nin yaptigi eylemler ve bombalanan mekanlar gercektir.
guildford ta bombalanan iki pub ve olen insanlar filmde sadece satir arasinda kaliyor. filmde sadece bombanin sesini duyuyoruz, parcalanan cesetlerin beyni bi tarafa ayaklarinin baska tarafa dustugunu, o pubta olen insanlarin da aileleri, dogurmayi bekleyen karilari, okula yeni baslayan cocuklari vardi belki.
failleri bulduk diyebilmek icin sucsuz insanlari apar topar yakalayip kodese tikan polisin hakli oldugunu iddia etmiyorum, o polisin kendi andavalligidir.
sadece o bombalari atan gercek orospu cocuklarini, ira nin gercek eylemcilerini bulamadigi icin ingiliz polisini sucluyorum. ayrica filmde haksiz yere hapis yatan adam da belfastta polisle catisiyordu londraya gelmeden once. o da ayri hikaye.
evet filmin cekildigi acidan bakilirsa, gerard hakli, serefsiz ingiliz polisi. ama durum hakikaten de oyle mi.
bu filmi izleyip ira ya hasta olan hiyarlar taniyorum da bu entry nin asil sebebi o dur. bu filmden onu mu anladiniz amina koyim demek istiyorum buradan onlara.
insanı çok farklı duygulara sokan, mükemmel ötesi bir film. ağlamak gelir içinizden, adalet denen şeyin her yerde aynı bok olduğunu bir kez daha anlarsınız.
--spoiler--
In the name of whiskey
In the name of song
You didn't look back
You didn't belong
In the name of reason
In the name of hope
In the name of religion
In the name of dope
In the name of freedom
You drifted away
To see the sun shining
On someone else's day
In the name of United and the BBC
In the name of Georgie Best and LSD
In the name of a father
And his wife the spirit
You said you did not
They said you did it
--spoiler--
ingliz hukuk sisteminin yavşaklığını ortaya koyan izlenilesi film. hayatın ve yaşama hakkının ne kadar ucuz olduğunu ve bir kaç orospu çocuğu yüzünden 15 senesi piç olan insanları anlatır..
cezaevinde aynı komünde kalan siyahi rastafaryanların, lsd emdirilmiş dünya haritası biçimindeki puzzle üzerine olan sohbetleri ile beni güldürmüştür filmdir. ama yine cezaevindeki gedikli ira militanının çok karikatürize edilmesi ile de sıkmıştır. toplamda tabii ki seyirlik.
film izledikten sonra, babama koşup bir bardak soğuk su getirdim, etkileyici film diye buna derim ben. daniel-day lewis ve pete postlethwaite ın coşturduğu, izlenince düşüncelere daldıran, kafa kurcalayıcı film. okuduklarıma göre sözlüğün de benim de favori sahnesi; giuseppe nin ölümünün ardından mahkumların ateşe verdikleri gazete parçalarını pencerelerden atma sahnesi. şahsen filmde ıra nın çok üstünkörü bir şekilde anlatılmış olmasını bir eksiklik olarak gördüm, sonuçta ıra mevzusu filmde ana konu olmasa da yinede filmin gerçekçiciliğiyle yakından alakalı bir durumdu. evet bu yaşıma kadar izlemediğime üzülüyorum bir de, onun dışında çok etkileyici bir film.
aslen bir ilahi olan babamız adına anlamına gelen film ismi. kamunun tepkisini isnan iki yüzlülüğünü gösteren sinirlendiren geren ve üzen film. bir şah eser.
muhteşem bir filmdir.irlanda özgürlük mücadelesi konusu filmde işlenir.dileriz ileri ki yıllarda kürt özgürlük mücadelesini konu alan filmler ülkemizde çekilir.gerçekler filmler aracılığı ile gün yüzüne çıkar.