kritisizmin kurucusudur. amprizm ve rasyonalizm felsefelerinin sentezini yapmıstır.
insan zihninde apriori bir bilgi olduğunu savunur. bir kısım bilgi de aposteriori olarak sonradan elde edilir.
kant'a göre insan bilgisi sınırlıdır. insan zihni, nesneleri ve olayları gerçekte oldukları şekliyle bilemez. nesneler, zihnin imkanlarına, yapısına ve formlarına göre bilinebilir. insan zihni fenomenleri (görüngü) bilebilir.
Felsefe bölümü'nde okuyan öğrenciler için anlaşılması en zor olan filozoflardan biridir. Hele bir de ingilizce eğitim veren bir bölümde okunuyorsa, tam bir kabustur.
Ahlak Felsefesinin en onemli savunucularindan olan Kant tam bir ahlakci yada moralisttir. Insanin akliyla dogru-yanlis ayrimini yapabilecegini dolayisiyla akli basinda her insanin ahlakli olmasi durumunda butun dunyada yasanilasi bir duzenin tesis edilebilecegini savunur. Diger taraftan ise transandantal idealizm kuramini ortaya atar ve bence bunu yapmakla kendiyle celisir. Zira bir yandan aklin yegane kilavuz oldugunu iddia ederken diger yandan da deneylerustu, tecrubeyle vakif olunamayan nesneleri olduklari gibi kabul etme bir filozof icin su koyvermedir.
Ha bir de pek sevdigim Nietzsche amcam kendini tam bir immoralist olarak tanimlar, bu yonuyle kanta ters duser. Evet evet, hakliyim; ben bu Kanti begenmemekle hakliyim.
başkalarının aşkıyla başlıyor hayatımız
başkalarının düşünceleriyle değil.
"üstümde yıldızlı gök" demişti königsberg'li
"içerimde ahlâk yasası".
yasa mı? kimin için? neyi berkitir yasa?
ister gözünü oğuştur, istersen tetiği çek
idam mangasındasın içinde yasa varsa.
girmem, girmedim mangalara
yer etmedi adalet duygusu
içimde benim
çünkü ben
ömrümce adle boyun eğdim.
yıldızlı gökten bana soracak olursanız
kösnüdüm ona karşı
onu hep altımda istedim.
" anayasal bir ilke olarak bireyin özgürlüğü şu formül ile ifade edilebilir: hiç kimse benim mutluluğumun kendi anlayışına göre olması konusunda beni zorlayamaz, herkes kendi mutluluğunu başkalarının özgürlüğünü sınırlamadığı ölçüde dilediği şekilde seçer."
insanların giyim kuşamlarına, sevdiği müzik türlerine, inançlarına kısacası davranış şekillerine karışmayı çok seven bizlerin feyzalması gereken bir söz.
kendisi saf aklın eleştirisi ile pratik aklın eleştirisi çalışmalarının yazarıdır. kant felsefesine göre deneyimler tek başına subjektif olmaya mahkumdur. akıl ise tek başına insanı ilüzyonlara götürür. kant'a göre her ikisinin birleştirilmesi gereklidir. önce deneyimler elde edilmeli, sonra da akıl ile nedensellikleri oluşturulmalıdır.
(#3801740) nolu entryde aktarılanın yanında söylendiğine göre hayatında kendine belirlediği çalışma ve dinlenme düzenine harfiyen uymuş ve sadece bir kez fransız ihtilali'nin ilk başarılarını haber aldığında aksatmış olan filozoftur.
Ahlak felsefesindeki duruşu ile beni benden alıp ergenliğimin içine edip (bkz: mizantrop) olmama neden olan filozof.Çocuklara felsefi masallar tadında açıklamak gerekirse farzı misalde bi adam komşusu hasta iken ona ay benim komşum hasta iyileşmesine yardımcı olmak adına çorba yapayım götüreyim der ise o adam erdemli ahlaklı oluyo lakin eğer ben hasta olursam o da bana getirir düşüncesi ile bunu yaparsa etik bi davranış olmuyor.Kaçımız ahlaklıyız ki.18.yüzyılda konuşması kolay.aydınlanma olmamış bilmem ne.millet reform üstüne reform yaptıkça ahlaksızlığın dibine vuruyo.tas çorba üzerinden kuram oluştur sende.stefan zweig bu hayatta yaşamanın bi anlamı yok diyip aşkıyla intihar ediyo.asıl erdem ahlak burda.neyse yine konudan şaştım.
80 senelik ömrü boyunca bir kez olsun kasabasından çıkmadan yardırmış filozof. katip çelebi nin almanya versiyonu olmuş olsa neler olacağı akılda soru işaretleri yaratmakta.
hayatı boyunca düzenli yürüyüşler dışında evden dışarı pek çıkmayan,yaptığı yürüyüşlerde de hep aynı saatte aynı yerden geçerek,kasaba halkının saatlerini bu yürüyeşlere göre ayarladğı söylenen,kant ahlakı felsefesinin kurucusu alman filozof.
kadınlarla dostluk kurarken tek şartı, sahibi olduğu felsefi kuramı anlayabildikleri hakkında yorumda bulunmamaları ya da felsefe hakkında onunla tartışmaya girmeye cüret etmemeleri olan kadınların 'sınırlı akıllarıyla' felsefesini anlayamayacaklarını iddia eden filozof..
biraz ilkokul cümlesi olacak ama, en sevdiğim filozoftur kendisi.
resimlerini görünce verilen ilk tepki, ''bu adamda tam filozof tipi var''dır. http://www.niu.edu/phil/~buller/images/kant.jpg