1724-1804
kant felsefesi için çıkış noktası aydınlanma düşüncesinin almanya'da kazandığı başlıca bir form olan leinbiz-wolf felsefesidir. ilk bilgilerini bu felsefeden edinmiş, ilk yapıtlarını bu felsefenin anlayışı çerçevesinde yazmış, sonra da bu felsefe ile tartışa tartışa kendi görüşüne ulaşmıştır.
kant bir dönüm noktasıdır. 19. yüzyılın ilk yarısını kaplayan alman idealizminin çıkış noktası kant felsefesidir. bertrand russell kant için; "kant zihin meselelerinde şüphecidir ama ahlaksal konularda annesinin dizinin dibinde almış olduğu ilkelere kayıtsız şartsız inanıyordu." der..
tanrı'nın varlığını doğrulamak için de yeni bir ahlaksal muhakeme yaratmıştır:
tanrı var olmadıkça doğru ya da yanlış hareket diye bir şey olamaz.
sağ ve sol sıfatlarının kendi başlarına hiçbir şey ifade etmeyip, uzayda anlamlanmaları gibi..
insan usunu incelerken bilgiyi 2'ye ayırır.
1-sonradan öğrenilenler
2-önceden bilinenler
ve buradan da şöyle bir çıkarım yapar; insanın her türlü algıdan bağımsız bir "düşünülür dünya"yı bilemeyeceğini, ancak kendinde bulduğu bazı zorunlu düşüncelerle böyle bir dünyaya yaklaşabileceğini söyler. yani önceden bilinenlerle bu sağlanabilir. *
doğru bilgiye ulaşma yolunu tuttuğum filozof. bazı tutarsızlıklarıda vardır. ama doğru bilgiye hem akıl hem deney hem de duyular yoluyla ulaşılır. haklıdır. ***
her boka bişeyi vardır bu filozofun; asıl ilgimi çeken noktası tarih felsefesi ile ahlak felsefesine getirdikleridir. ahlak felsefesinin sorunsalını baştan aşağı değiştirmiş kişidir. kant'a kadar ahlak felsefesi; ''en yüksek haz'' problemi etrafında dönenirken kant birden ''doğru eylem'' problemini ortaya koymuştur.
Ergin olmama hakkında, "Benim yerime düşünen bir kitabım, vicdanımın yerini tutan bir din adamım, perhizim ile ilgilenerek sağlığım için karar veren bir doktorum oldu mu, zahmete katlanmama hiç gerek kalmaz artık." sözleriyle beni hayran eden şahsiyet.