bugün

Yurt dışından alınan cihazların kayıt süreci ile ilgili son dönemde kendi cihazım ve birkaç arkadaşımın cihazı ile ilgili Abone Kayıt Merkezlerinde ve Bilgi teknolojileri ve iletişim Kurumunda işlem yaptırmak için ciddi anlamda sıkıntılar yaşadım. Bu süreçte oldukça sıkıntı çekmemden mütevellit yazar arkadaşlarımın bu süreçte mağduriyet yaşamaması için bir kaç hususa değinmek istiyorum.

Öncelikle yurt dışından ya da Türkiye’den satın aldığınız imei numarası kayıt dışı cep telefonu ya da tablet bilgisayarlar için olmazsa olmaz olan bir tanıdığınızın pasaportunu kullanmanız. Tabi bu yakınınızın 2 takvim yılı içinde bir başka imei numarasına haiz cihaz kayıt ettirmemiş olması ve pasaportu ya da kimliği ile yurda 31 gün içerisinde giriş yapmış olması gerekiyor. Kesinlikle cep telefonu bayilerinden ya da internette ücret karşılığı pasaport kayıt hakkını sattığını ifade edenlerden uzak durulması gerekiyor. Bu şekilde yapılan kayıtların %99’u bir ya da iki ay içerisinde btk tarafından reddedilecek ve siz elinizde kayıt dışı telefonunuzla tekrar pasaport aramaya koyulacaksınız. Belki reddedilen kaydı yapan bayi yine reddedilecek bir kayıt daha yapacak. Ve belki kayıt yapabileceğiniz sağlıklı bir pasaport bulmanıza rağmen, o bir iki ay sonra yine reddedilecek kayıt nedeniyle işlem yaptıramayacaksınız. Bir iki ay sonra reddedildiğinde elinizdeki sağlıklı pasaportla süresiz bir kayıt için başvuru yapamayacak çünkü pasaportun girişi 31 günlük süreyi geçmiş olacak. Yani anlatmak istediğim arkadaşlar elinizde gerçek bir pasaport ile önce Harç Bedelini anlaşmalı bir bankadan ya da herhangi bir vergi dairesinden pasaport sahibi adına ve kayıt işlemi yapılacak imei numarası üzerinden yatırın. Alınan dekont üzerinde pasaport sahibinin adı soyadı ve cihazın imei numarası 15 haneli olarak yer alması gerekiyor. Cihazın imei numarasına kutusu ya da faturası üzerinden bakarak işlem yaptırmayın. Kesinlikle cihazın *#06# tuşlarına bastığınızda ekrana gelen ya da cihazın menüsünden ayarlar/genel/hakkında bölümünde yer alan imei numarası üzerinden yaptırınız.

Sevgili yazar arkadaşlar yurt dışından da değil Türkiye’den de bir cihaz satın almak istediğinizde cihazı satın almadan önce üstte belirttiğim gibi imei numarasını öğrenip btk’nın imei sorgulama sayfasından http://www.mcks.gov.tr/tr/imeisorgu.php kontrol ediniz. Sorgulama sonucunda cihazın marka modeli uyumlu görünüyor ve yolcu beraberinde kaydedilen cihaz ya da ithalat yoluyla kaydedilen cihaz şeklinde görülüyor ve cihazın marka-model bilgisi uyumlu görülüyorsa gönül rahatlığıyla satın alabilirsiniz. Ancak imei numarası abone kayıt merkezince geçici olarak kayıt altına alınmış olup kurum tarafından evrakları kontrol aşamasındadır şeklinde bir ibare varsa uzak durun satıcı sorun çıkmaz kapanmaz dese dahi itimat etmeyiniz.

Şimdi kayıt sürecinde hangi adımların atılması gerektiğini anlatmaya çalışacağım. Gerekli şartları oluşturmuş bir pasaport(2 Takvim yılı içinde bir başka imei numarası kayıt edilmemiş olması ve pasaportu ya da kimliği ile yurda 31 gün içerisinde giriş yapmış olması gerekiyor) Anlaşmalı bankalardan http://www.mcks.gov.tr/tr/KonuDetay.php?BKey=40 ya da Vergi dairelerinden 115 TL’lik harç bedelini yatırmanız gerekiyor. Kayıt başvurusu için 2 seçeneğiniz var birincisi; alınan dekontunuzla (dekont üzerinde pasaport sahibinin adı soyadı ve cihazın imei numarası 15 haneli olarak yer alması gerekiyor) ve pasaportla Turkcell, Vodafone ya da Avea kayıt merkezlerinde işlem yaptırıyorsunuz ya da çok daha sağlıklı olanı harç bedelini yatırdıktan sonra pasaport sahibinin e-devlet şifresi ile http://www.turkiye.gov.tr adresine giriş yapıyor btk’nın imei kayıt bölümünden pasaport no, yurda giriş tarihi ve cihazın imei numarasını yazarak online kaydınızı kendiniz oluşturuyorsunuz böylelikle hem evrakların bt’ ya ulaşma sürecinde bir aksilik çıkmasından hem de abone kayıt merkezlerinde kayıt ücreti adı altında alınan yüksek meblağlardan kurtuluyorsunuz. Yabancı pasaport ile kayıt yapanlar e-devlet üzerinden işlem yapamıyor akm’lerden evrakları ile başvuru yapabiliyor. Yabancı pasaport ile kayıt için ayrıca ikametgah belgesi ya da öğrenci belgesi isteniyor.

Göründüğü üzere btk sayesinde bu süreç ile ilgili epeyce bilgi sahibi oldum. Kafası karışan bu süreçte ek bilgi almak isteyen arkadaşlar mesaj kutuma müracaatını yapabilir.
yurtdışından bir iphone 5 alıp bu işlem yapılmak isteniyordur. kafama takılan kısım ise yurtdışından gelen eş dost akraba yok herhangibi bir operatör e gitsem para karşılığında kayıt yapıyorlar mı ?
telefoncularda yapılır. itinayla 50 lira geçirilir.googledan bakıp yapılabilir ancak önce imeili bir telefon lazımdır.
sakat işlemdir.
öncelikle piyasadaki hiçbir "abi bu telefon kayıtlı, asla düşmez kaydı" telefonu almayın. aldım acısını çektim 1 sene. inanın bana gün sayıyorsunuz "aha 2 gün kaldı kaydı düşecek gene" diye. inanın değmez 2-3 yüz daha ucuz diye o ezziyeti çekmek.

kayıtlı diye satılan yurtdışı telefonların %99 unun kaydı düşer.
bu kadar net konuşuyorum. klon imei atarsanız da güncelleme yapamazsınız.

ayrıca iphone lara klon atmak mümkün değlidir.
Kendi pasaportunuza kayıt ettirmediğiniz takdirde muhtemelen sıkıntı çıkartabilecek olan işlem.
hurda telefon seri numarasıyla oluyor.
türkiye'de aldığım iphone 7'yi kktc'ye kaydettirme ücretim 700 tl. yanlış duymadınız 700 tl.
illallah ettiresi işlemdir. küfür etmek için yok yere sebepler yaratır. bir saattir salak saçma beyanlarla uğraşmaktayım. sistemde teknik aksaklık varmış. çıldırıyorum.

edit: kal getiren işlemler sonucunda telefonu pasaporta kaydettirdim fakat hala kayıtdışı gözüküyor. ve ben sinirleniyorum. sebebini bilen çıkar mı?

edit2: çıkmazmış.
Yurt dışından gelen telefonlardan vergi alamadığı için devletin caydırma politikası haline gelmiş işlemdir.

Bir iki sorum var bu konuda.

Kıbrıs'ta okuduğum için birkaç yıl önce oradan telefon aldım. 4 ay uzun bir süre olduğu için yaz tatillerinde kayıt yaptırmam hiç gerekmedi ancak bu virüs muhabbeti sebebiyle 3 aydır türkiye'deyim ve yaz sonuna kadar dönüş yapamayacağım. Ama kayıt için para veresim de yok açıkçası.

Birinci sorum şu: Cihazım çift sim kart girişli. Sim kartlarımın yerini değiştirsem, tr sim kartımın olduğu sim bölümü mü kapanmış olur yoksa iki sim girişi de türkiyede kullanıma kapanmış olur mu?

ikinci sorum da şu: Eğer cihazım kullanıma kapanırsa, seneye gidip ortalama bir sene sonra geri dönünce yeniden 120 gün sürem olur mu yoksa komple karalisteye mi alınmış olurum?

Bilen eden varsa cevaplarsa sevinirim.
200 liraya hallettiğim işlem.
görsel
Ekim’de 30 bin lira olacakmış. Şunu son gün 6 binden kayıt ettirirken yaşadığımız çile çok kutsalmış gerçekten. Swh.
Artık bunun da yan sanayisi çıktı. Birçok telefon kayıt dışı olarak kilidi 6-7k ücret karşılığı açıyor.