dini yönden korku taşımayan ve evliliklerine dini bir bağ kazandırmaktan kaçınan çiftlerdir. yanlış yapıyorlardır. evlilik akti olarak dini nikahın kıyılması her müslümana farzdır.
evvela onun adı imam nikahı değil dini nikahtır. bahsi geçen çiftler de müslüman ise ve çevresindekiler evli olduklarını biliyorlar ise, bu dinimizce nikah hükmündedir zaten. nikahlanmak, zevc/zevce'ni helalin yapmaktır. tc yasaları gereğince de nikahın geçerliliği için resmi nikah şarttır. gayrısı laf kalabalığıdır.
üşendim lan, bir ara adam gibi bir şey yazarım ben buraya.
nikah etrafa birlikteliği duyurmak için yapılan bir eylem ise bunun resmi olanı yada dini olanı diye ayırmak saçmadır.
gençler alıyolar yanlarına bir imamı, cemaatten de 2 şahit kapıp getiriyorlar ,anasının babasının haberi yok, sonra evlendik oluyor.
bide dini nikah allah ın huzurunda oluyor,yapılması lazım diyorlar, ulan diğeri kimin huzurunda oluyor? diye de sinirlenmeden edemeyeceğim zort.
lisede sormuştum din kültürü hocasına dini nikahın amacını.ve bana nikahın amacının herkese bakın biz evlendik bu benim karım/kocam mesajı vermek olduğunu söylemişti.biz artık birbirimizin helaliyiz gibi bir anlam çıkmalıymış nikahta.
Yapılan nikahtan akrabalarının ve oturdukları çevrenin haberi olmuşsa gerek kalmamıştır.
Nikahtaki ana mantık insanların bu iki insanın evlendiklerinden haberdar olmalarıdır.
nikahın amacı evliliğin çevreye duyurulması, biz birbirimizin eşi olduk denmesidir. gizli kapaklı, aileden habersiz kıyılan dini nikahın geçerli olmadığını bilmeyenlerin, herkesin önünde kıyılan resmî nikahı geçersiz kabul etmesi çok normaldir.
resmî nikah yapıp dinî nihaka gerek duymayan çiftlerdir. dinî nikah evli olduğunu duyurmak, göstermek için yapılırdı. şimdi resmi nikah olduğuna göre ve evliliği herkese duyurduğuna göre hiçbir gerekliliği yoktur dinî nikahın.
resmi nikah : kanunların verdiği yetkiye dayanarak belediye başkanı tarafından kıyılabilirken
dini nikah : islam dininin gerektirdiği şartlara binayen Allahın huzurunda imam tarafından kıyılır.
ikisinin de şartları hem benzer hem de değildir. imam nikahının farzı yani evlenmenin farzı mehir vardır.
resmi nikah ise kanunların evliliği tanıması içindir. ez cümle her ikisi de şarttır. şayet kişi müslüman ise.
fetvayı hocasından almakla beraber bir sakınca görülmeyen çiftlerdir.buyrunuz mahmut esad coşan,bir nakşibendi şeyhi.özet geçelim ; olmasa da o evlilik islamidir,olursa bir hoşluk olur.zorunluluk yoktur.
Prof.Dr.Mahmud Esad Coşan :
Nikâh iki kişinin, erkekle hanımın, beyle hanım efendinin icap ve kabulü ile olan bir akittir, bir anlaşmadır. Bu tek başına yapılırsa olmaz. Şahitler huzurunda olacak ki, işin içinde hile olmasın.
Ama bu, şahitler huzurunda olduğu zaman; tamam Şahitler şahitlik ediyorlar ki; bunlar düğün yapmış, zina bahis konusu değil Normal evleniyorlar bunlar, bu işin içinde sahte bir durum yok Şahitli ispatlı olunca, kayıtlı olunca, nikâhtır bu Bunda şek şüphe yok Ama, dua olmayınca, usulüne uygun kıyılmayınca bazı eksiklikler olabilir. Nikâh memurlarının ifadelerine, soruyu soruş şekline, cevabı alış şekline dikkat etmesi lâzım!.. Eğer böyle bir nikâh olmuşsa, evlilik tamamdır.
Tabi, kardeşimiz dinî nikâh yaptırmamakla bir kusur işlemiş, bir hayırdan, bereketten mahrum olmuş oluyor ama, öyle çocukların gayri meşru çocuk olması gibi bir durum yoktur. Onu boş yere üzmüşler. Çocukların da nesebi sahihtir; çünkü, nikâhla olmuştur. O bakımdan Allahın izniyle, çocukları da sıhhatlidir, nikâhları da sağlamdır. Ama yakın zamanda bir de güzel dinî nikâh yapsınlar. Bu işin hayır, bereket, mübareklik meselesi vardır; onu da sağlasınlar.(Güncel Meseleler)