ilahi komedya

entry60 galeri4
    60.
  1. dante nin 14. yuzyılda yazdıgı, cehennem-araf ve cennet bolumlerinden olusan, "komedya" kısımı sonu iyi biten anlamından aldıgı, hristiyan kaynaklarca kullanılmıs eseri.

    ‘tüm günahların başında bir sevgi bozukluğu vardır. sevgi tüm erdemlerin başı olduğu gibi, tüm kötülüklerin de kaynağıdır.’
    **
    ‘ölmemiştim, ama yaşamıyordum da; kendin hesap et, biraz ince zekan varsa, ne hale gelmiştim her ikisinden de mahrum kaldığımda.’
    **
    ‘yalnızca bizim algımızı aşmıyordu gördüğüm güzellik, sanırım onu yalnızca yaratıcısı anlıyordu.’
    **
    ‘aslınızı düşünün isterseniz; hayvanlar gibi yaşamak için dünyaya gelmediniz, erdem ve bilgi peşinde koşmak göreviniz.’

    ________________________

    sayet siz de bir beatrice olursanız dante ye cehennemden baslayıp araf a sonra da cennete eslik edebilirsiniz;)
    0 ...
  2. 59.
  3. Yine ilahi komedya kadar romantikim.

    Güz gelip de,
    yapraklar peşpeşe dökülünce,
    dalların yapraklarını yerde görmeleri gibi...
    1 ...
  4. 58.
  5. Dualarınla tanrı'nın kararlarını değiştireceğini sanma... "

    https://galeri.uludagsozluk.com/r/2319404/+
    1 ...
  6. 57.
  7. Dante Alighieri'nin "ilahi Komedyası", Ortaçağ italyan edebiyatının en önemli yapıtlarından biridir. italyan edebiyatının dönüm noktalarından biri olarak kabul edilir. Eser, cehennemden geçerek cennete yolculuk eden bir karakterin epik hikayesini anlatır. Dini, ahlaki ve siyasi temaları ele alır, toplumsal eleştiri yapar. italyanca kullanımı, dilin gelişimine katkıda bulunur. Eser, zengin imgeler ve derin deneyimler sunar.

    chatGPT den alıntıdır
    1 ...
  8. 49.
  9. aynı zamanda fevkalade bir Sakin şarkısıdır.
    0 ...
  10. 51.
  11. 50.
  12. Bunu buldum; (bkz: ilahi komedya/#20582546)

    "özetle; ilahi komedya, dante'ye ait değildir."
    0 ...
  13. 49.
  14. Şiir çevirmek zor iş. Gerçekten zor . Bir de bunu devamlı olaylar döngüsünde çevirmek. Bu nedenle ilahi komedya okurken en büyük keyifi rekin teksoy un çevirisinde aldım. Müthiş çevirmiş.
    1 ...
  15. 48.
  16. Sevmek ve bitirmek için cok uğraşsamda yarım bıraktığım tek kitap. Anlatım dili çok ağır ve aşırı hayal ürünü olduğu bariz belli olduğu için cehennem ve arafı bitirmeme rağmen kitapla bütünleşemedim. Benim için kitap okurken en önemli olay baş karakterin yerine kendimi koyabilmem, bu kitapta dante olamadım ben.

    Elbette başyapıt sayılan bir kitap ve okuyup, seven insan sayısı oldukça fazladır, saygi duyarım. Beni içine çekememiş olması benim zevklerimden kaynaklı ama kendi içinde bir gerçeklik oluşturamamış gibi geldi.

    Belki de avrupada özellikle italya'da çok sevilmesinin nedeni; hristiyanlığı fazlaca yüceltme çabasıdır.
    0 ...
  17. 47.
  18. ilahi komedya, sen adamı öldürürsün yahu.

    hani din gardaşıydık ne vuruyonuz?
    0 ...
  19. 46.
  20. italyanca yazıldığı için dante italyan dilinin kurucusu sayılır.
    ayrıca öyle bir şiir serüvenidir ki bugün hala konuşuyoruz. dante çevresinde gördüklerini, olanı biteni muazzam bir hayal gücü ve antik yunan eserleri ile harmanlayarak sunar. şiirde sürekli olarak adalet vurgusu yapar ve hatta alçakgönüllülük ve adaleti ilişkilendirir. adaleti temsil eden kartal tekil konuşur çünkü adalet tektir ve kimseye göre değişmez falan filan.
    1 ...
  21. 45.
  22. ilginç ve sorgulayıcı bir film.
    1 ...
  23. 44.
  24. Cehennem part'ı inanılmaz bir kitaptır. Hayal bile edemeyeceğiniz sahneleri sizin için hayal edip size sunar dante. Severim.

    Bu arada romeo ve jülyet'in de aslında dante'nin olduğunu biliyor muydunuz? Shakespeare sanarız genelde ama değil işte.
    1 ...
  25. 43.
  26. Hristiyanlık propagandasının hakim olduğu kitaptır.
    1 ...
  27. 42.
  28. sağlam kitaptır evet, okuduğumu belirtmiştim ama maalesef korsan bir kitapla uğraşmak yerine rafa kaldırdım. o çok ünlü 3 ciltten oluşan versiyonunu alacağım elime para geçince.
    0 ...
  29. 41.
  30. dante alighieri nin 3 bölümden oluşan kitabının ismi,cehennem-cennet ve araf a yapılan bir yolculuğu anlatır hristiyanlık ta geçen 7 ölümcül günah da kitapta işlenmiştir,bir çok film ve kitapta bahsedilen bir kitaptır ilahi komedya.
    0 ...
  31. 40.
  32. dan brown'un cehennem adlı kitabında ve bu kitaptan yola çıkılarak çekilen filmde, eserin "cehennem' bölümüne atıfta bulunulmuştur.

    araf cehennem ve cennet bölümleri vardır. kitaptan daha çok ilgimi çeken dante'nin beatris'e olan aşkıdır. sadece bir kez görmesine, hiç konuşmamasına rağmen böyle bir aşk büyütmek de dante gibi bir sanat insanına yakışırdı zaten.
    ayrıca 12 bastonluk kolleksiyonumun temasıdır ilahi komedya.
    5 ...
  33. 39.
  34. Dante alighieri'nin betimlemeleri ile ünlü eseriymiş. Yeni başladım henüz, ilerleyince birkaç şey anlatmak istedim kitapla alakalı. Şimdi yazar/şair bir ormanda kayboluyor ve sonra öbür dünyada bir gezintiye çıkıyor. Gayet güzel ve naif bir başlangıç, ama kitabı bu kadar önemli yapan şey tüm entry girmiş yazarların da söylediği gibi betimlemeler. "Cehennemi gördü mü Le acep?" Dedirtir insana. Her katmanı birilerine ait olup çektikleri acıları anlatır, yolda da bir sürü filozof ve mitten kaçma varlıklara rastlar. Tatlı esere benziyor, bitirince edit olarak döneceğim.
    5 ...
  35. 38.
  36. dantenin günümüz cehennem algısını insanlara yaydığı eser. Tasvirleri öylesine kuvvetlidir ki cehennem, günümüzde bile dinlerde anlatılandan çok onun betimlemelerine göre hayal edilir.
    3 ...
  37. 37.
  38. Müthiş tasvirler, müthiş ve içine çeken bir atmosfer. dante, inferno, hell stairs...

    Yetişkinlerin alice in wonderland'i gibi.
    2 ...
  39. 36.
  40. 35.
  41. 34.
  42. insanlar arafa giderler. dürüst dinsizler limbo denen birinci kata gider. ne ceza vardır ne ödül orada. şehvetin pencesine düşenler ikinci kata, aç gözlüler üçüncü kata, savurganlar dördüncü kata, gazap ve öfke verenler beşinci kata düzene ve inançlara karşı gelenler altıncı kata şiddet kullananlar eziyet edenler yedinci kata, hilekâr ve yobazlar sekizinci kata ve hainler dokuzuncu kata giderler.
    1 ...
  43. 33.
  44. Dante'nin cehennem'in katlarını gezdiği eseri

    Eserde cehennemde ibn-i rüşd,ibn-i sina,selahaddin Eyyubi,hun imparatoru atilla,hz Muhammed ve Hz ali vardır

    ilk 3 u hariç diğerleri yoğun işkence görürler

    biz müslümanlar olarak, diger dinlere saldiran "fanatik" imamlari falan ayiplariz. bizim din kitabimizin bakara suresinde "dinde özgürlük vardir" diye bir hüküm mevcuttur. bunun disinda maide suresinin 9.ayetinde " diger dinlere duydugunuz kin üzerine toplanmayiniz" ibaresi mevcuttur.

    ayni sey dante´nin inandigi kitapta yazmadigi icin o böyle bir sey yazmis olabilir. biz ne isa peygamber´e ne de musa peygaber´e hakaretvari bir tutum icerisinde bulunabiliriz, bu bize yasaktir çünkü bunlar da Allah'ın peygamberidir

    Ama biz buddha,lao-tse veya könfüçyüs'e de hakaret edemeyiz çünkü bu başkaları için çok değerlidir ve islam dininde yasaktır.
    0 ...
  45. 32.
  46. bugünkü olaylarla ilgisi olmamasına rağmen ismi bugünü anlatan kitaba verilecek olan çoook eski ta nuh gününden kalma bi dante eseri.
    4 ...
© 2025 uludağ sözlük